Mainonta- ja viestintäalan kuluneen vuoden pahimpia viherpesutekoja palkitsevan Vuoden Huiputus-kilpailun palkinnot jaettiin keskiviikkona Helsingissä. Kilpailun voittajaksi valikoitui seitsemän ehdokkaan joukosta HKScanin Kariniemen kananpoika -tuotemerkin mainos “Omasta mielestämme hyvin kasvatettua kananpoikaa”, joka voitti yleisöäänestyksen 29 % ääniosuudella. Voittaja valittiin yleisön ja tuomariston yhteisäänin. Yleisöääniä kilpailussa annettiin 10 989.

“Kariniemen mainos on klassista harhaanjohtavaa markkinointia, jossa ympäristöongelmat ja eläinten kärsimys pyritään ohittamaan vetoamalla pintapuolisiin parannuksiin, kuten broileritilojen virikkeisiin tai eläinten ravinnon kotimaisuuteen. Kuluttajalla ei ole realistisia edellytyksiä arvioida eläinten pahoinvointia positiivisten mielikuvien takana. Ei siis ihme, että yleisö äänesti tätä mainosta sankoin joukoin”, tuomariston puheenjohtaja, Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen kommentoi.

Kariniemen Kananpojan ”Omasta mielestämme hyvin kasvatettua kananpoikaa” oli yleisön suosikki vuoden viherpesuksi. Kuvakaappaus mainoksesta.

Kilpailun tuomaristo jakoi myös kolme kunniamainintaa. Metsä Group sai “Törkein itsekeksitty ympäristömerkintä” -kunniamaininnan Serlan pakkausmerkinnöistä, joissa esimerkiksi kierrätetyn selluraaka-aineen puute käännetään eduksi nimeten se “uudeksi ensikuituiseksi laaduksi.” Toinen, “Törkeimmän lobbauskampanjan” kunniamaininta annettiin metsäalan järjestöjen ja toimijoiden yhteiselle Metsien Suomi -kampanjalle, joka uskottelee suomalaisen metsien käytön olevan kestävällä pohjalla. Kolmas kunniamaininta, “Vuoden klassisin viherpesu”, myönnettiin Atrian biopohjaisen pakkauksen viestinnälle, joka ohjaa kuluttajia näkemään ilmastopäästöiltään raskaan lihantuotannon vähäpäästöisenä toimintana.

“Metsäteollisuudella on pitkät perinteet siinä, että puhutaan metsien tärkeydestä ja vedotaan suomalaisten luonnonrakkauteen, vaikka samaan aikaan metsäteollisuuden toiminta nykymuodossaan on kestämätöntä. Mielikuvilla ratsastavat viestintäkampanjat ohjaavat kuluttajien ja huolestuttavasti myös poliittisten päättäjien huomion pois siitä tosiasiasta, että metsäteollisuus on yksi Suomen suurimmista luontokadon aiheuttajista ja vanhojen metsien suojelutilanne on hälyttävä,” tuomariston jäsen, vastuullisuusasiantuntija Niklas Kaskeala kommentoi metsäalan kunniamainintoja.

Greenpeace selvitti myös julkisista lähteistä ja mainos- ja viestintätoimistoja lähestymällä ehdolla olleittein mainosten ja kampanjoiden tekijät. Kariniemen kananpoikien mainoksen takaa löytyi suunnittelutoimisto SEK. Metsien Suomen on suunnitellut viestintätalo Miltton. MetsäGroupin mainoskampanjan on suunnitellut Hasan & Partners ja Atrian mainostoimisto on TBWA.

Vuoden Huiputus -kilpailu palkitsee joka vuosi edellisen vuoden pahimman viherpesuteon mainonnan ja viestinnän alalta. Palkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa. Palkinnon voi voittaa mainos, viestintäteko tai kampanja, joka esittää kestämättömiä tai harhaanjohtavia ympäristö- tai vastuullisuusväittämiä.

Tämän vuoden muut ehdokkaat olivat Atrian biohajoavan pakkauksen markkinointi, St1:n Puhtaan energian tekijä -mainos, Kemianteollisuuden biopolttoainekampanja Kinkkutemppu ja Metsä Groupin Lambi- ja Serla-brändeille tehty “Meillä ei ole varaa”-mainoskampanja. Voit tutustua ehdokkaisiin kilpailun verkkosivuilla. Kilpailua järjestää Greenpeace.

”Olen seurannut vastuullisuusmainontaa läheltä liki 20 vuotta ja vaikuttajana halunnut olla nostamassa esille tuotteita ja toimijoita, jotka ovat niitä vastuullisimpia, mutta joiden takana ei ole isoja mainosrahoja ja jotka eivät siksi saa medianäkyvyyttä. Eniten tämän ajan viherpesukulttuurissa harmittaa se, että monet aidosti vastuulliset brändit eivät erotu, kun isolla rahalla operoivat tahot viherpesevät röyhkeästi ja pienet jäävät jalkoihin. Rahalla rakennetaan harhaanjohtavia mainoskampanjoita, joiden väittämät jyräävät alleen aidon vastuullisuuden. Tähän on puututtava, jotta kuluttajien usko vastuullisuusmainontaan palautuu. Tällä hetkellä vain 23% suomalaisista kuluttajista luottaa yritysten puheisiin vastuullisuudestaan. Syy tähän on selvä: yritysten ja mainostoimistoijen harjoittama tietoinen harhaanjohtamienen ja jopa valehtelu”, tuomariston jäsen, toimittaja Noora Shingler kommentoi.

Tämän vuoden kilpailun pääpalkinnon saaja päätettiin laskemalla verkossa ja Vuoden Huiputus-näyttelyssä annetut yleisöäänet ja asiantuntijoista koostuvan tuomariston äänet yhteen. Kunniamaininnat olivat tuomariston valintoja. Tuomaristoon kuuluivat kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, somevaikuttaja Jenni Rotonen, vastuullisuusasiantuntija Niklas Kaskeala, toimittaja Jari Tamminen, toimittaja Julia Thurén, somevaikuttaja-toimittaja Noora Shingler ja Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen.

Lisätiedot

Touko Sipiläinen, Greenpeacen maajohtaja
044 239 4404
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
[email protected]