Greenpeacen 27-metrinen kuumailmapallo, jossa on maapallon kuva, sekä teksti "Eu: what plane are you on" Kuvan etualalla on myös aktivisti banderollin kanssa missä on sama teksti.

Greenpeacen aktivistit täyttivät 27-metrisen kuumailmapallon Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokouksen alkaessa tänään torstaina 10. joulukuuta. Englanninkielinen viesti ‘EU: What planet are you on’ muistutti Euroopan poliittisia johtajia riittävän ilmastotavoitteen välttämättömyydestä.

Eurooppa-neuvoston odotetaan päättävän EU:n ilmastotavoitteesta vuodelle 2030. Keskustelua kokouksen alla on kuitenkin värittänyt kiista EU:n talousarviosta ja koronaelvytysrahastosta. Puolan ja Unkarin hallitukset eivät ole halunneet, että varojen saaminen riippuu oikeusvaltion periaatteiden noudattamisesta.

Greenpeacen mielestä EU-maiden hallitukset jatkavat edelleen viherpesua lähes tasan viisi vuotta sitten Pariisin sopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Vuosi sitten komissio teki esityksensä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta. EU:n jäsenmaista valtaosa kannattaa 55 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 1990, mutta useat keskisen ja itäisen Euroopan valtiot haluavat vastineeksi lisärahoitusta kaasulle ja ydinvoimalle.

“55 prosentin päästövähennysten juhliminen olisi kuin maratonin voiton juhliminen kymmenen kilometriä ennen maaliviivaa. Tavoitteella ei ole perustetta ilmastotieteessä. EU-maiden hallitukset haluavat ihmisten uskovan, että EU on lähellä jotain historiallista, mutta he kieltäytyvät leikkaamasta saastuttavien teollisuudenalojen päästöjä ja vievät meidät lähemmäs ilmastokatastrofia”, sanoo Greenpeacen EU-yksikön ilmastopoliittinen neuvonantaja Sebastian Mang.

Kuvia mielenosoituksesta: https://media.greenpeace.org/collection/27MDHU54OID

Lisätietoja:

Kaisa Kososen blogi EU-huippukokouksen taustoista

Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden, 050 368 8488

Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, 050 369 6202

Sebastian Mang, ilmastopoliittinen neuvonantaja, Greenpeace EU Unit, +32 479 601 289 (englanniksi)