Ministerin erityisavustajan tehtävästä ympäristöjärjestön johtoon palannut Touko Sipiläinen aikoo uudessa tehtävässään vahvistaa entisestään Greenpeacen roolia tinkimättömänä yhteiskunnallisena keskustelijana ja ilmastokriisin ratkaisijana.

Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen syyskuussa 2022. Kuvan taustalla näkyy Greenpeacen laiva Rainbow Warrior.
Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen syyskuussa 2022. Kuvaaja: Jonne Sippola / Greenpeace.

Touko Sipiläinen, 35, on uusi Greenpeace Suomen maajohtaja. Sipiläinen siirtyy maajohtajaksi ministeri Li Anderssonin erityisavustajan tehtävästä.

Sipiläisen mukaan Suomi ja muu maailma tarvitsee Greenpeacea entistä kipeämmin keskellä ilmasto- ja luonnon monimuotoisuuskriisiä.

“Suomessa käsittämättömät kolme neljästä metsäluontotyypistä on uhanalaisia, ja ilmastokriisi on alkanut vaatia ihmishenkiä myös Euroopassa. Ne kysymykset, joiden kanssa Greenpeace työskentelee, ovat tämän ajan voimakkain yhteiskunnallinen muutosvoima. Meidän on kyettävä vahvistamaan entisestään rooliamme muutoksen vauhdittajana sekä talouden ja poliittisen vallan tinkimättömänä kirittäjänä”, Sipiläinen sanoo

Ennen erityisavustajan tehtäviä Sipiläinen työskenteli vasemmistoliiton viestinnästä ja poliittisesta suunnittelusta vastaavana tiiminvetäjänä. Tämän lisäksi hän on työskennellyt viestintä- ja markkinointitehtävissä muun muassa SOS-lapsikylässä ja suunnittelut sosiaalisen median viestintää Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjaan vuonna 2012.

Sipiläinen työskenteli Greenpeacella aiemmin vuosina 2014–2018 digimarkkinointipäällikkönä ja globaalina digiviestintäpäällikkönä. Hän on opiskellut Lontoon yliopiston School of Oriental and African Studiesissa, jossa hän on suorittanut kandidaatin tutkinnon (BA Hons.) valtio-opista ja kansantaloustieteestä.

“Kuluneet neljä vuotta politiikassa opettivat minulle, että tarve nopealle muutokselle kohti kestävää yhteiskuntaa tunnistetaan Suomessa ja ympäri maailmaa laajasti. Suomi voi olla ilmastokriisin ratkaisijana kokoaan suurempi tekijä osoittamalla, että maailman onnellisin kansa voi nousta myös maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi”, Sipiläinen sanoo.