Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen kommentoi budjettiriihen ilmastopäätöksiä: 

“Budjettisopu jättää paljon sulateltavaa. Selvää joka tapauksessa on, että ilmastokriisin torjunta on tullut politiikan kovimpaan ytimeen jäädäkseen. Enää ei väitellä siitä, tehdäänkö vai ei tehdä vaan siitä, miten varmistetaan, että tehdään.”

“Tarvittavat päästövähennykset ovat nyt kasassa paperilla, mutta se, onko siellä mielekäs kokonaisuus ja kestääkö se kriittisen tarkastelun, onkin aivan eri asia. Onneksi tälle kriittiselle tarkastelulle on nyt selkeä tilaus, takaraja ja päämäärä, jotta päästövähennysten varmistaminen ei jää mutuilun varaan.”

“Niillä, jotka näkevät pelkkien tukien ja kannusteiden riittävän ja joiden mielestä haitallisia tukia ei tarvitse karsia eikä haittaveroja lisätä, on nyt puoli vuotta aikaa todistaa riippumattomin, läpinäkyvin arvioin, että näin on. Tähän mennessähän ilmastopaneelin ja ministeriöiden omat arviot ovat kertoneet muuta.”

“Epävarmuuksien valossa on entistäkin tärkeämpää, että juuri lausunnoilla ollut ilmastolaki viedään mahdollisimman vahvana maaliin, jotta se omalta osaltaan tuo varmuutta riittävien päästövähennysten toteutumiseen ja siirtymän vuotuiseen, läpinäkyvään arviointiin.”

Mielenosoittajia Säätytalolla budjettiriihen aikaan 7.9.2021
Mielenosoittajia vaativat hallitukselta ilmastotekoja budjettiriihen alkaessa Helsingin Säätytalolla tiistaina 7.9.2021. Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace.