Tänään hallitukselle luovutettu valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän raportti antaa erittäin vahvan mandaatin elvytystoimille, jotka vauhdittavat myös ilmasto- ja luontotavoitteiden saavuttamista. Konsensus kestävän elvytyksen ympärillä on Suomessa vahva, mutta riski viherpesuun myös ilmeinen. Sanaparin alla on ehdotettu monia toimia energiaremonteista biojalostamoiden tukemiseen ja autokauppaa vauhdittaviin romutuspalkkioihin.

“Hallitukselta tarvitaan nyt selkärankaa, jotta elvytystoimien kestävyys ei jää pinnalliseksi tai mittakaavaltaan pipertämiseksi”, sanoo Greenpecen maajohtaja Hanna Paulomäki.

“Kestävästä elvytyksestä tulee helposti kestävän kehityksen kaltainen mantra, jonka alle ympätään kaikki mahdollinen. Nyt on oltava skarppina, ettei päädytä tukemaan vain vähän parempaa vaan sellaista, joka on tässä ajassa tarpeeksi”, Paulomäki jatkaa.

“Esimerkiksi energiatuet on suunnattava polttoon perustumattomiin ratkaisuihin ja liikenteen tuet öljyttömän liikenteen mahdollistamiseen – raiteet, kevyt liikenne ja sähkö edellä. Jos romutuspalkkioita harkitaan, on ne kytkettävä innovatiivisesti joukkoliikennepalvelujen, pyörien ja korkeintaan täyssähköautojen ostoon, eikä enää tuiksi uusille autoille, joiden käyttövoimana on edelleen fossiiliset”, painottaa Paulomäki.

Osviittaa vihreän elvytyksen mittakaavalle antavat muun muassa ympäristöministeriön kestävä elvytys -työryhmän ehdotus noin miljardin euron toimista kahden vuoden aikana, sekä ilmastopaneelin hahmottelemat, yhteensä 1,8 miljardin euron paketit 2-4 vuoden aikana. Molempien ulkopuolelle jäävät valtakunnalliset raideinvestoinnit, suorat joukkoliikennetuet sekä isommat luontoinvestoinnit, joita kaikkia tarvitaan.

“Evolle ehdotettu tiedekansallispuisto on oiva esimerkki luontoinvestoinnista, joka työllistäisi suomalaisia, virkistäisi kotimaan matkailua, parantaisi luonnon elivoimaisuutta ja vaalisi hiilivarastoja”, toteaa Paulomäki.

“Elvytystoimien on kokonaisuudessaan läpäistävä kestävyystesti. Tämä koskee myös Valtion kehitysyhtiön investointimandaattia ja hankesalkkua, jossa muhii alustavasti peräti 11 biojalostamon hankeaihiot”, Paulomäki sanoo.

Lisätiedot:
Hanna Paulomäki, Greenepace Nordenin maajohtaja Suomessa
[email protected]
p. 040 701 8933

Juuso Janhunen, tiedottaja,
[email protected]
p. 040 482 5541

Greenpeacen lausunto Hetemäen työryhmän kuulemisessa.
Greenpeacen, WWF:n ja SLL:n evästys hallituksen budjettipäätöksiin.