Vesa Vihriälän selvitysryhmän raportti liitteineen tuo vahvat viestit ja konkretiaa keskusteluun ilmastoelvytyksestä. Professorien mukaan tarvitaan paitsi elvyttäviä investointeja rakennusten energiaremontteihin, päästöttömän liikenteeseen, uusiutuvaan energiaan ja verkkoinvestointeihin, myös haitallisten tukien karsimista. Raportti esittää harvinaisen selväsanaisesti, että turpeen verotuesta tulisi luopua.

“Eihän sitä tämän selvemmin voi sanoa: talouden korjaaminen edellyttää myös sitä, että haitallisista tuista, kuten turpeen veroedusta, hankkiudutaan eroon. Kyseessä on keskustaministereiden tilaama raportti ja toivonkin, että ministerit Kulmuni ja Lintilä nyt vihdoin ryhtyisivät asian tiimoilta toimiin”, toteaa Greenpeacen maajohtaja Hanna Paulomäki.

Ilmastoelvytyksen kannalta raportin konkreettisin anti löytyy liitteestä 6, jossa ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen hahmottelee kuusi vihreää elvytyspakettia, kukin suuruusluokaltaan 300 M€, mikä vivuttaisi liikkeelle myös merkittävät yksityiset investoinnit.

“Vihreät elvytyspaketit tuovat keskusteluun konkretiaa. Tällaisilla paketeilla suomalaiset saisivat paitsi työtä ja toimeentuloa, myös puhtaampaa asumista ja liikkumista. Ottaisimme aimoharppauksen kohti tavoitetta olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio”, toteaa Paulomäki.

Vihriälän raportin viestit ovat samansuuntaiset Ympäristöministeriön Kestävä elvytys -työryhmän tänään julkaisemien viestien kanssa. Ryhmä on lisäksi laatinut kriteeristön tukitoimien ympäristövaikutusten arvioinnille. Greenpeacen mielestä on selvää, että merkittävistä päästöistä vastuussa olevien yritysten saamat tuet pitää sitoa hallitusohjelman ilmastotavoitteiden mukaisiin reunaehtoihin.

“Tänään sinetöidään uusi muhkea elvytyspaketti Finnairille. Lentoliikenteellä on Suomessa ja maailmalla ollut taas vapaa pääsy veronmaksajien kukkaroille, vaikka ne itse nauttivat verovapauksista. On selvää, ettei verovapaus voi jatkua. Eduskuntakäsittelyyn noussut kansalaisaloite lentoverosta on ajankohtaisempi kuin koskaan. Samalla tukia tulee suunnata puhtaaseen liikenteeseen, kuten parempiin junayhteyksiin ja lentoliikenteen vaihtoehtojen kilpailukyvyn varmistamiseen”,  sanoo ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Tämän päiväisten ulostulojen myötä on selvää, että viimeistään elokuun budjettiriihessä hallitukselta odotetaan päätöksiä ympäristölle haitallisista tuista, joita valtiovarainministeriö raportoi tämänkin vuoden budjetissa 3,6 miljardin verran.

“Ympäristölle haitallisten tukien siivoaminen pitää aloittaa turpeenpolton verotuista, mutta ei päättää siihen. Poistamalla haitalliset fossiilituet myös dieseliltä ja maatalouskoneiden polttoöljyltä saataisin yhteensä puolen miljardin lisärahoitus valtion budjettiin. Luopumalla päästökauppakompensaatiosta, lentoliikenteen verottomuudesta ja esimerkiksi suometsien ojitustuista, valtion kassaan saataisiin ainakin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt on aika lunastaa vaalilupaukset fossiilitukien alasajosta”, Kosonen jatkaa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa
040 701 8933
[email protected]

Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija,
050 368 8488
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
040 482 5541
[email protected]