Neljä Greenpeacen aktivistia, yksi suomalainen ja kolme ruotsalaista, on tänään Södertörnin käräjäoikeudessa, koska he estivät suomalaisen valtionyhtiö Gasumin LNG-tankkeri Coral Energya purkamasta Venäjältä peräisin olevaa kaasua Nynäshamnissa, Tukholman eteläpuolella vuosi sitten. Aktivistit vaativat Ruotsia ja Suomea lopettamaan venäläisen kaasun tuonnin maahan. Suomi ostaa Venäjältä yhä fossiilienergiaa noin kymmenellä miljoonalla eurolla joka kuukausi.

Greenpeacen aktivistit estivät venäläisen fossiilikaasun purkamista Nynäshamnin terminaalissa viime syyskuussa. Suomi ja Ruotsi rahoittavat Ukrainan sotaa vielä tänäkin päivänä fossiilikaasuostoilla Venäjältä. Kuva: Maria Andrea / Greenpeace

“Suurin osa suomalaisista ja ruotsalaisista haluaa Venäjän hyökkäyssodan ja sotarikosten rahoittamisen loppuvan. Meidän tulisi osoittaa kaikki tukemme ukrainalaisille, ja lopettaa fossiilikaasun tuonti” , sanoo Mari Vaara, suomalainen mielenosoitukseen osallistunut Greenpeacen aktivisti.

Laittomasta tunkeutumisesta ja omavaltaisesta menettelystä syytetyt aktivistit kiipesivät kaasulastin purkamiseen käytettäviin lastausvarsiin Nynäshamnin terminaalissa Ruotsissa ja estivät Gasumin operoimaa alusta purkamasta venäläistä maakaasua 8. syyskuuta vuonna 2022. Lisäksi mielenosoitukseen osallistui melojia sekä Greenpeacen purjevene. Viikkoa myöhemmin Greenpeacen aktivistit estivät venäläisen kaasun tuontia Tornioon Suomeen.

Mielenosoitus kesti noin vuorokauden kunnes Ruotsin rannikkovartiosto otti Greenpeacen purjelaivan haltuunsa varmistaen, että venäläinen kaasu pääsee perille.

“Venäjän fossiilikaupalla rahoittamaa sotaa on nyt käyty jo puolitoista vuotta. Siitä huolimatta Suomeen tuodaan edelleen noin kymmenen miljoonan euron arvosta venäläistä nesteytettyä fossiilikaasua joka kuukausi. Tähän on yksinkertainen ratkaisu: venäläisten fossiilisten tuontikielto. On käsittämätöntä, että myös Orpon hallitus antaa kaasukaupan jatkua entisellään”, sanoo Greenpeacen ilmasto-ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Viimeisin venäläisen nesteytetyn kaasun (LNG) lähetys Ruotsiin saapui Nynäshamniin viikko sitten tiistaina 11. lokakuuta, jonne osa lastista purettiin. Nynäshamnista Gasumin LNG-tankkeri Coral Energice jatkoi matkaansa Poriin, jonne alus saapui 13. lokakuuta. Porista venäläinen kaasu jatkaa matkaansa säiliörekoissa loppukäyttäjille. 

Porin LNG – terminaalin kautta Suomeen tuotavaa nestemäistä kaasua käyttävät muiden muassa Wärtsilä ja Wasa Line Vaasassa, Porin kaupungin omistama energiayhtiö Pori Energia sekä Metsä Tissuen Mäntässä sijaitseva pehmopaperitehdas.

Suomessa oikeus jätti aktivistit tuomitsematta 

Helsingin käräjäoikeus käsitteli vastaavaa tapausta torstaina 3. toukokuuta 2023.  Ratkaisussaan oikeus jätti Greenpeacen aktivistit tuomitsematta rangaistukseen. Tuomiosta on luettavissa, että käräjäoikeus hyväksyi, että aktivisteilla oli moraalinen velvollisuus toimia ja totesi, että toiminnalla oli hyväksyttävä päämäärä, mielenosoitus oli rauhanomainen ja vahinko vähäinen. Myös aktivisteilta takavarikoidut kiipeilyvälineet palautettiin.

Ruotsin oikeudenkäynti alkaa tiistaina 17.10.2023 kello 13.00 Ruotsin aikaa Södertörnin käräjäoikeudessa.