Frederikshavn, Tanska – Greenpeacen aktivistit Tanskasta, Suomesta, Norjasta ja Ruotsista ovat aloittaneet tänään venäläistä öljyä kuljettavien tankkereiden pysäyttämisen merellä, Tanskan pohjoispuolella. Aktivistit ovat asettuneet kajakeilla ja kumiveneillä kahden tankkerin väliin. He estävät näin tankkereita siirtämästä öljyä aluksesta toiseen. 330-metrisen raakaöljytankkeri Pertamine Primen oli tarkoitus ottaa vastaan 100 000 tonnia venäläistä öljyä toiselta tankkerilta, Seaoathilta.

Kun venäläistä öljyä, kaasua tai hiiltä hankitaan, Venäjän sotakassa kasvaa. Ainakin 299 fossiilisia kuljettavaa tankkeria on lähtenyt Venäjältä maan Ukrainassa aloittaman sodan aikana. Greenpeace vaatii maailmanlaajuista fossiilisijoituksista luopumista ja loppua fossiilisten käytölle sekä Venäjältä tulevan öljyn, hiilen ja kaasun tuontikieltoa, joka estäisi Venäjää rahoittamasta sotaa.

Greenpeacen aktivisteja kellumassa sekä kajakkien päällä meressä Venäläisen öljytankkerin vieressä. Aktivisteillä on kylttejä, joissa lukee "oil fuels war" ja "stop fuelling the war".

Sune Scheller, Greenpeace Nordenin Tanskan maajohtaja toteaa:
“On selvää, että fossiiliset ja niiden kaupasssa liikkuvat rahavirrat ovat ilmastokriisin, konfliktien ja sodan juurisyy, ja aiheuttavat valtavaa kärsimystä ihmisille eri puolilla maailmaa. Valtioilla ei pitäisi olla mitään tekosyitä sille, että niiden rahaa tuhlataan fossiilisiin, jotka tälläkin hetkellä ylläpitävät sotaa Ukrainassa. Jos haluamme tukea rauhaa, meidän on laitettava loppu fossiilisten kaupalle ja irtauduttava öljystä ja kaasusta.”

Greenpeace UK:n julkaisema seurantapalvelu on Ukrainassa käynnissä olevan sodan aikana tunnistanut ainakin 299 tankkeria, jotka kuljettavat öljyä ja kaasua Venäjältä. 132 näistä tankkereista oli matkalla eurooppalaisiin satamiin. Vaikka osa maista on kieltänyt venäläisten alusten pääsyn satamiinsa, venäläistä öljyä ja kaasua saapuu silti päivittäin näihin satamiin muihin maihin rekisteröidyillä aluksilla.

EU-maat eivät ole saaneet aikaiseksi sopua venäläisen öljyn ja kaasun tuontikiellosta. Greenpeace vaatii valtioita tekemään pitkän aikavälin päätöksiä vastauksena Ukrainassa riehuvaan Venäjän hyökkäyssotaan. Maiden on pyrittävä rauhaan ja turvallisuuteen ja tehtävä päätöksiä, jotka takaavat vakaan, kestäviin ja uusiutuviin energiaratkaisuihin perustuvan tulevaisuuden. Uusiutuva energia eri muodoissaan on tällä hetkellä fossiilisia halvempi sähkön tuotantotapa lähes kaikkialla maapallolla.

”Olen aina tiennyt, että öljy ruokkii niin ilmastokriisiä kuin sotia, mutta Ukrainan sodan alettua asiasta on tullut minulle venäläisenä erittäin henkilökohtainen. Venäjällä sotaa vastaan protestoivat joutuvat hiljennetyiksi ja sorretuiksi, mutta täällä olen vapaa osoittamaan mieltäni, joten näen velvollisuudekseni vastustaa venäläistä öljykauppaa, joka lietsoo ilmastokriisiä ja rahoittaa sotaa”, sanoo mielenosoitukseen osallistuva aktivisti.

EU-maiden fossiilisista polttoaineista suurin osa tulee Venäjältä. Pelkästään vuonna 2021 EU-maat maksoivat päivittäin 285 miljoonaa dollaria venäläisestä öljystä. Vuonna 2019 yli neljännes EU:n tuontiraakaöljystä, ja lähes 40% sen fossiilisten kaasujen tuonnista tulivat Venäjältä, kuten myös lähes puolet tuontihiilestä. Venäjältä EU-maihin suuntautuvan energiatuonnin arvo oli vuonna 2020 60,1 miljardia euroa.

Viime viikkoina Greenpeace on osoittanut mieltään Venäjän fossiilisten tuontia vastaan useissa eri EU-maissa.

Kuvia ja videoita mielenilmauksesta voit ladata täältä.

Lisätietoja ja mielenosoitukseen osallistuvan suomalaisaktivistin haastattelupyynnöt:

Juha Aromaa, Suomen apulaismaajohtaja, Greenpeace Norden
050 369 6020
[email protected]

Daniel Bengtsson, viestintäjohtaja, Greenpeace Norden (Paikan päällä Tanskassa)
+46 70300 9510
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
[email protected]