Tornio – Greenpeace Nordenin aktivistit estävät rauhanomaisessa mielenosoituksessa venäläisen nesteytetyn maakaasun (LNG) purkamisen valtionyhtiö Gasumin operoimalta Coral Energice -alukselta Röyttän satamassa, Torniossa. Kiipeilijät ovat nousseet terminaalin lastausvarsiin ja melojat estävät Coral Energiceä kiinnittymästä laituriin. Aktivistit vaativat Suomen valtiota kieltämään välittömästi kaiken venäläisten fossiilisten polttoaineiden maahantuonnin.

“On käsittämätöntä, että Sanna Marinin johtama hallitus yhä sallii sotakoneistoa rahoittavien fossiilisten maahantuonnin, vaikka Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo yli puoli vuotta. Suomen on välittömästi kiellettävä venäläisten fossiilisten polttoaineiden tuonti Suomeen ja ohjattavaa valtionyhtiö Gasumia lopettamaan kaasun tuonti Venäjältä”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeace Nordenin ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Suomen valtion omistama Gasum tuo edelleen säännöllisesti nesteytettyä fossiilikaasua Suomeen Vysotskin eli Uuraan LNG-terminaalista Venäjältä. Kyseisen terminaalin omistavat yhdessä Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom sekä maan suurin yksityinen kaasuyhtiö Novatek, jonka omistajiin kuuluvat muiden muassa pakotelistalla olevat oligarkit Leonid Mikhelson ja Gennadi Timtšenko.

Suomessa Gasumin maahantuomaa LNG:tä käyttävät  muun muassa Wärtsilä, Wasaline, Metsä Tissue, Outokummun Tornion terästehdas ja Kemin Kaivos, SSAB Raahe sekä EPV-Energian Tornion voimalaitokset. Greenpeace osoitti mieltään valtionyhtiö Gasumin toimintaa vastaan viimeksi viime viikolla Ruotsin Nynäshamnissa.

Pääministeri Marin sanoi huhtikuussa, että Suomella on valmius irtautua venäläisistä fossiilisista nopeasti . Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen puolestaan totesi elokuun alussa, että LNG:n tuonnin Venäjältä täytyy loppua, koska Suomen ja koko Euroopan täytyy päästä eroon venäläisestä energiasta.      

“Puheita kaasun tuonnin lopettamisesta on kuultu kuukausikaupalla. Siitä huolimatta valtionyhtiö Gasum jatkaa kaasun tuontia. Venäjän sodan aiheuttama energiakriisi on murroskohta, jossa Suomen ja koko Euroopan pitää vihdoin päästä eroon kriisejä synnyttävistä ja ylläpitävistä fossiilisista. Jos Suomi ei kykene irtautumaan edes Venäjän sotakoneistoa rahoittavasta kaasusta, millaisen viestin se lähettää sodasta kärsiville ukrainalaisille ja ilmastokriisin seurauksista tänä kesänä kärsineelle Euroopalle?” Olli Tiainen jatkaa.

Kyseessä on väkivallaton mielenilmaus, jossa niin osallistujien kuin sivullisten turvallisuus on ensisijalla. Kaikki mielenilmaukseen osallistuvat kiipeilijät ovat kokeneita kiipeilijöitä ja aktivistit käyttävät eurooppalaisen ATEX-standardin mukaisia, vaarallisissa olosuhteissa työskentelyyn tarkoitettuja turvavarusteita.

Valokuvia ja videoita medialle ladattavissa täältä

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt

Olli Tiainen
ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden (paikalla Torniossa)
040 164 8606

Juuso Janhunen
tiedottaja, Greenpeace Norden
0404825541