Hakkuuaukio soisella maalla. Kuvan alareunassa milenosoittajia pitelemässä kylttejä, joista muodostuu sana "luontokato"

Suurin osa suomalaisista haluaa säilyttää metsiemme lajien kirjon ja jäljellä olevat arvokkaat luonnonmetsät tuleville sukupolville. Antaa luonnolle tilaa elpyä. Metsät ovat meille tärkeitä, mutta siitä huolimatta Suomen luonto köyhtyy ja metsien hiilinielut ovat romahtaneet. Tule mukaan metsämarssille 24. syyskuuta vaatimaan hallitukselta tieteeseen perustuvia metsäpäätöksiä: luontokadon  pysäyttämistä sekä hiilinielujen vahvistamista. 

Valtaosa suomalaisista kohtelisi metsiämme varsin eri tavalla kuin niitä tällä hetkellä käytetään.

Suomalaiset toivovat lisää suojelualueita, valtion omistamien ja hakkuu-uhan alla olevien luonnonmetsien välitöntä suojelua ja avohakkuiden rajoittamista. Suurin osa suomalaisista perustaisi metsiin liittyvät päätökset ensisijassa ilmastonmuutoksen torjumiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

Kyselytutkimukset osoittavat, että:

80 prosenttia suomalaisista haluaa lisää suojelualueita.

77 prosenttia suomalaisista haluaa rajoittaa avohakkuita.

65 prosenttia suomalaisista ajattelee, että metsien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on tärkein huomioon otettava seikka metsiin liittyvässä päätöksenteossa.

64 prosenttia suomalaisista suojelisi luonnonmetsät viipymättä.

61 prosenttia ajattelee, että tärkein seikka metsiin liittyvässä päätöksenteossa on luonnon monimuotoisuus ja biodiversiteetti.

53 prosenttia suomalaisista haluaa vähentää metsien hakkuita.

Metsiemme käytön muutokselle on kiistaton tuki kansalaisilta. Silti riittävät päätökset metsiemme puolesta puuttuvat edelleen.

Metsiemme tilanne nyt

Olemme menettämässä elämän monimuotoisuutta, ja käynnissä oleva kuudes sukupuuttoaalto näkyy myös Suomen metsissä. Metsät ovat uhanalaisten lajien tärkein elinympäristö: jopa lähes kolmasosa kaikista Suomen uhanalaisista lajeista elää ensisijaisesti metsissä. Uhanalaistuminen on jatkunut koko 2000-luvun, ja nykyään 833 metsälajia ja 76 prosenttia metsäluontotyypeistä on uhanalaisia.

Lajiasiantuntijoiden mukaan metsien talouskäytöstä johtuvat metsäelinympäristöjen muutokset, kuten vanhojen metsien ja lahopuun hupeneminen, ovat suurin uhanalaisuutta aiheuttava tekijä Suomessa. Luonnonmetsien hakkaaminen ja niiden muuttaminen puuviljelmiksi tuhoaa uhanalaisten lajien elinympäristöjä, köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta ja kiihdyttää ilmastokriisiä.

“Merkittävimpiä tekijöitä metsälajien ja -luontotyyppien jatkuvassa uhanalaistumiskehitykses-sä ovat suojelualueiden vähäisyys, liian suuret hakkuumäärät ja luontokatoa aiheuttavat metsänkäsittelymenetel-mät.”

Luontopaneeli. 1.7.2022

Metsiemme ilmastoa viilentävä vaikutus (hiilinielu) on heikentynyt rajusti. Maankäyttösektori kääntyi vuonna 2021 hiilinielusta päästölähteeksi. Suurin syy oli metsien hiilinielun romahtaminen. Metsänielut romahtivat, koska Suomen metsiä hakataan liian paljon, ja talousmetsien kasvuvauhti on hitaampi kuin toivottiin (aiheesta lisää täällä).

Metsämarssin vaatimukset

Metsämarssi vaatii Suomen hallitukselta tieteeseen perustuvia metsäpäätöksiä: luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämistä sekä hiilinielujen vahvistamista.

Eri tieteenalojen johtavista tutkijoista koostuva Luontopaneeli suosittelee Suomen metsien merkittävää lisäsuojelua sekä hakkuiden rajoittamista luontokadon torjumiseksi. Suomen ilmastopaneeli puolestaan suosittelee hallitusta laatimaan kiireellisesti pelastuspaketin hiilinielujen vahvistamiseksi.

Sanna Marinin hallitus on asettanut tavoitteikseen vahvistaa Suomen hiilinieluja ja -varastoja sekä pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen Suomessa. Tavoitteita tukevat päätökset ovat jääneet puuttumaan.

Metsämarssi vaatii, että Suomen hallitus lunastaa lupaukset, ja:

  • Suojelee välittömästi kaikki valtion mailla sijaitsevat suojelemattomat luonnonmetsät ja vanhat metsät.
  • Turvaa rahoituksen luonnontilaisten ja vanhojen metsien vapaaehtoiselle suojelemiselle yksityismailla.
  • Käynnistää toimet, joilla suojellaan 30 prosenttia Suomen metsistä, EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti.
  • Ottaa käyttöön metsäkatomaksun sekä muita vaikuttavia keinoja maankäyttösektorin hiilinielujen turvaamiseksi ja lisäämiseksi.
  • Vähentää merkittävästi talousmetsien hakkuita valtion mailla.

Nyt riittää. Tule vuoden suurimpaan ympäristömielenosoitukseen!