Serla-orava mainostaa tuotteita, jotka tuhoavat sen kotimetsiä. Kuva: Metsä Group / kuvanmuokkaus: Greenpeace.

Suomen oravakanta on romahtanut liiallisten hakkuiden takia. On vähintäänkin nurinkurista, että Metsä Group on valinnut oravan mainostamaan tuotteita, jotka uhkaavat sen omaa elinympäristöä.

Serla-orava on jokaiselle suomalaiselle tuttu näky kaupan pehmopaperiosastolla. Yleensä wc- tai talouspaperipakkauksen oheen on liitetty ympäristöväittämiä, kuten “fiksu valinta sinulle ja ympäristölle”. Ympäristöystävällisyyttä perustellaan pakkauksella, jonka materiaaleista vähintään puolet on kierrätettyä muovia. Todellisuudessa ympäristövaikutuksista leijonanosa syntyy itse tuotteen valmistamisessa, ei pakkausmateriaaleista. 

Nurinkurisin asia Serla-oravassa kuitenkin on se, että Suomen oravakanta on romahtanut viime vuosikymmeninä tehometsätalouden takia. Laji luokitellaan vielä elinvoimaiseksi, mutta jo seuraavassa lajien uhanalaisuusarvioinnissa orava voi joutua uhanalaisten lajien listalle. 

Suomessa on sekä kaupunkioravia että metsäoravia. Näistä kaupunkioravat pärjäävät hyvin, sillä kaupungeissa on säästetty vanhoja metsiä ja virkistyskäytössä olevia metsiä hoidetaan usein luontoarvot edellä. Siksi oravien väheneminen ei näy meille ihmisille, sillä omassa ympäristössämme oravat on lisääntyneet samalla kun metsäoravat vähenevät. 

Metsäorava sen sijaan on ahdingossa, koska talousmetsät eivät tarjoa oraville riittävästi ravintoa tai suojaa. Oravat syövät kuusenkäpyjä, sieniä ja marjoja. Kuuset alkavat tuottaa runsaasti käpyjä vasta vanhemmalla iällä, yli 60-vuotiaina, jolloin talouskäytössä oleva metsä lähestyy jo päätehakkuuikää. Lisäksi avohakkuut ja maanmuokkaus vähentävät sieni- ja marjasatoa. Luonnonvarakeskuksen riistakolmiolaskentojen mukaan oravien määrä koko maan tasolla on laskenut tasaisesti noin kolme prosenttia vuodessa jo vuosikymmenien ajan. Metsäoravien ahdinko ei taitu niin pitkään kun metsien käyttö pysyy kestämättömällä tasolla. 

Oravien määrä on laskenut keskimäärin kolme prosenttia vuosittain jo vuosikymmenien ajan. Kuva: Markus Mauthe / Greenpeace.

Onkin erityisen häiritsevää, että metsien hakkuista kärsivä laji viherpesee hakatusta kotimetsästään valmistettuja tuotteita. Mainonta luo mielikuvaa siitä, että tuotteen valmistaminen olisi ympäristön kannalta hyvä tai vähintäänkin neutraali asia. Paketin kyljessä hymyilevä orava on kuitenkin kaukana siitä todellisuudesta mitä pörröhännät joutuvat kokemaan ihmisille valmistettavien pehmopaperien tähden. 

Yleisen lajin taantuminen on hälyyttävä merkki Suomen metsien tilasta. Jo nyt joka kymmenes Suomen lajeista on uhanalainen ja niistä kolmasosa elää ensisijaisesti metsissä. Luontokadon pysäyttäminen vaatii toimia erityisesti metsissä: arvokkaat luonnonmetsät on saatava suojeluun ja hakkuumääriä rajoitettava, jotta talouskäytössä olevia metsiä voidaan hakata kevyemmin ja huomioida luontoarvot paremmin.