Luontoonpalautus projektin nuoret orangit halaavat toisiaan.

Kansainvälinen orankipäivä: tutustu orankiin

1) Orangit asuttavat vain kahta saarta – näitä ihmisapinoita löytyy Borneon ja Sumatran sademetsistä. Etelä-Kiinassa, Indokiinassa, Jaavalla ja Etelä-Sumatralla orangit ovat kuolleet sukupuuttoon.

2) Orankilajeja on 3 – aikaisemmin ajateltiin, että lajeja on vain kaksi: Borneon oranki (Pongo pygmaeus) ja Sumatran oranki (Pongo abelii). Vain pari vuotta sitten tutkijat löysivät viimeisen lajin: Tapanulin oranki (Pongo tapanuliensis), joka elää Sumatran eteläosissa.

3) Metsien ihminen – Sana “orangutan” pohjautuu Malaijin kieleen; “orang” tarkoittaa ihmistä ja “utan” pohjautuu sanaan “hutan”, joka tarkoittaa metsää. 

4) Miltei serkku – Ihmisillä ja orangeilla on melkein 97 % samaa DNA:ta, mikä tarkoittaa, että orangit ovat apinoiden jälkeen läheisimpiä sukulaisiamme.

5) Orankikannat pienenevät hälyttävää vauhtia, koska orankien kotimetsät tuhotaan palmuöljyplantaasien tieltä. Siksi kaikki orankilajit ovat erittäin tai äärimmäisen uhanalaisia.

Orangit ovat sukupuuton partaalla

Pieni oranki pelastettiin metsäpaloalueelta, joka sijaitsi palmuöljyplantaasilla.

Koskemattomat sademetsät ovat orankien pääasiallinen koti. Sademetsiä kaadetaan kiihtyvää vauhtia palmuöljyplantaasien tieltä joka puolella Indonesiaa. Palmuöljy on yleisimmin elintarvikkeissa käytetty kasviöljy ja sitä löytyy etenkin tuotteista joita valmistavat isot yritysjätit kuten Unilever, Mondelez ja Nestlé.

Viime vuosina yhä enemmän palmuöljyteollisuuden tuotteita on alettu käyttämään polttoaineisiin. Suomalainen Neste on yksi suurista palmuöljyn käyttäjistä. Euroopassa palmuöljyä käytetäänkin tällä hetkellä enemmän ja enemmän autojen tankeissa kuin ruokana. Ihmiset ympäri maailman haluavat lopettaa sademetsien tuhon. Pysäytetään likainen palmuöljy! Tule mukaan.

Pelastetut orangit, joiden kotimetsät ovat jääneet teollisuuden jalkoihin, pääsevät suojelualueille. Mutta resurssit ovat rajalliset, suojelualueet ovat täynnä ja tilanne on erittäin stressaava kaikille osapuolille. Eläimille ja niiden suojelijoille. 

Hoitaja halaa orankia Borneo Orangutan Survival- säätiön suojelualueella Nyaru Mentengissä, Keski-Kalimantanin provinssissa.

Jokainen pelastunut oranssinpunertava turkki on pieni ihme. On surullista ajatella, kuinka monta orankia on menettänyt henkensä. Suojelutyö on tärkeää, mutta se tulisi olla viimeinen oljenkorsi. Ongelma on ratkaistava sen alkulähteillä. Jos haluamme pelastaa maailman viimeiset orangit (ja maailman viimeiset Sumatrantiikerit) on Indonesian sademetsiä suojeltava ja metsän tuhoajat asetettava vastuuseen teoistaan.

Palmuöljyä on mahdollista tehdä tuhoamatta sademetsiä

Palmuöljyplantaasia varten raivattua metsää Keski-Kalimantanissa.

Greenpeace kamppailee Indonesian metsien suojelemiseksi. Palmuöljy- ja paperiyhtiöt ovat suurimpia metsäkadon aiheuttajia. Ne kaatavat sademetsiä ympäristöstä piittaamatta. Maailman suurimpien yhtiöiden on kannettava vastuunsa toimitusketjunsa toilailuista. Melkein vuosikymmen sitten Unilever, Nestle ja Mondelez muiden joukossa lupasivat ryhtyä toimiin sademetsien suojelemiseksi vuoteen 2020 mennessä. On tarpeetonta sanoa, miten turhia nuo lupaukset ovat olleet.

Suuryritykset ovat laatineet käytäntöjä metsäkadon hillitsemiseen. Silti yksikään yrityksistä ei ole kyennyt valitsemaan niitä alihankkijoita, jotka eivät tuota likaista palmuöljyä. Eli sellaista palmuöljyä, jota ei ole tuotettu sademetsien kustannuksella. Suuryhtiöiden on toimittava nyt – kohta on liian myöhäistä.

Nyt on toimittava pikaisesti!

Lahjoita ja auta suojelemaan Indonesian sademetsiä ja niiden elämää.

Jaa tietoa eteenpäin myös muille ja auta levittämään sanaa Indonesian tilanteesta.