Metsäyhtiöiden vastuullisuuspuheista huolimatta luontokato ei ole pysähtynyt ja metsiä on hakattu niin, että ne ovat muuttuneet päästölähteeksi. Poliittisista päättäjistä ei ole apua. 20. maaliskuuta Petteri Orpon hallitus nuiji läpi päätöksen, joka jättää runsaasti suojelun arvoisia vanhoja metsiä suojelukriteerien ulkopuolelle. Päätös sai tulikivenkatkuista kritiikkiä tutkijoilta jo lausuntokierroksella. Suomen ympäristökeskus Syke kuvasi eduskunnan kuulemisessa päätöstä tieteellisen tiedon tahalliseksi vääristelyksi.

Metsäyhtiöiltä tarvitaan nyt tekoja. Siksi veimme tukijoidemme allekirjoittaman metsävetoomuksen kaikille kolmelle suurelle metsäyhtiöille, Metsä Groupille Metsä Boardin yhtiökokouksen yhteydessä sekä Stora Ensolle ja UPM:lle yhtiökokousten yhteydessä. Vetoomuksessa vaadittiin metsäyhtiöitä kantamaan vastuunsa. Toimme äänemme esiin myös muilla näkyvillä ja kuuluvilla tavoilla.

Greenpeace Nordenin aktivistit valtasivat lavan kesken Metsä Boardin toimitusjohtajan katsauksen. Aktivistit vaativat yhtiötä jättämään luonnonmetsät rauhaan ja luovuttivat toimitusjohtaja Mika Joukiolle metsäyhtiöiden vastuuta peräänkuuluttavan vetoomuksen, joka sisälsi 400 sivua allekirjoituksia.

Metsä Group myönsi – Orpon kriteerit eivät ratkaise ongelmaa

Metsä Boardin yhtiökokouksessa Greenpeacen aktivistit tekivät mielipiteensä selväksi kuuluvasti keskeyttämällä kokouksen metsien äänillä – linnunlaululla ja moottorisahan äänellä – sekä varoituksella luonnonmetsiä uhkaavasta vaarasta. Aktivistit ottivat itse puheenvuoron nousemalla yhtiökokouksessa lavalle ja luovuttamalla vetoomuksen Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukiolle.

Kokouksessa koko Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä joutui toteamaan, ettei valtioneuvoston päätös vanhojen metsien kriteereistä vielä ratkaise lukossa olevaa tilannetta luonnontilaisten, luonnontilaisen kaltaisten ja vanhojen metsien suojelemiseksi. Edelleen yksittäiset hakkuut jäävät kiistanalaisiksi. Vastuu luonnonmetsien ja vanhojen metsien säilymisestä pysyy siis metsäyhtiöillä suurina puun käyttäjinä.

Pahvilaatikot sisäänkäynnin edessä muistuttavat, että Orpon hallituksen epäonnistuneen suojelulinjauksen myötä todistusvastuu luonnonmetsien säästämisestä on nyt metsäyhtiöillä. Ilman yhtiöiden omia, uskottavia ja läpinäkyviä linjauksia luonnonmetsien säästämisestä suomalaisten tuotteiden yllä leijuu nyt epäilys: “Saattaa sisältää luonnonmetsää.”

Stora Ensolta ei lupausta kuultu

Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström vetosi lainmukaisuuteen ja yhtiön omiin toimiin luonnontilaisten, luonnontilaisen kaltaisten ja vanhojen metsien säästämiseksi. Yhtiön toimet eivät kuitenkaan ole pysäyttäneet luontokatoa esimerkiksi sopimustoimittaja Tornatorin metsissä. Greenpeace teki yhtiökokoukselle aloitteen, jonka mukaan yhtiön hallitus olisi velvoitettu yhdessä tutkijoiden kanssa luomaan ekologisesti kestävät puunhankinnan kriteerit. Aloitetta ei otettu yhtiökokouksen asialistalle.

Laillisuuteen vetoaminen on myös ontuva selitys – varsinkin kun juuri yhtiökokouspäivänä hallitus hyväksyi puhtaasti poliittiset vanhojen metsien kriteerit. Kehotimmekin toimitusjohtajaa käyttämään päätökseen turhautuneiden tutkijoiden apua kestävien puunhankintakriteerien laatimiseksi. Stora Ensollekin viimeisten suomalaisten suojelemattomien luonnonmetsien ja vanhojen metsien suojeleminen on helppo askel kohti todellista kestävyyttä niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Stora Enso on maailman suurimpia yksityisiä metsänomistajia, jolla on myös Ruotsissa merkittävä metsäomaisuus. Lupausta uusista toimista luonnonmetsien suojelemiseksi emme saaneet. Toimitusjohtaja vakuutti kuulleensa huolemme ja perehtyvänsä hallituksen kriteeripäätökseen.

Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen ja apulaismaajohtaja Juha Aromaa luovuttivat metsävetoomuksen UPM:n toimitusjohtaja Massimo Reynaudolle.

UPM kuunteli, mutta…

UPM:n toimitusjohtaja Massimo Reynaudolle nostimme esiin vetoomuksen allekirjoituksen vaatimuksen luonnonmetsien suojelemisesta. Keskusteluyhteydestä huolimatta UPM ei ole avannut puunhankintansa kriteerejä, jotta voisimme olla varmoja, ettei luonnonmetsien tai vanhojen metsien puuta päädy UPM:n tuotteisiin. Muistutimme myös, ettei sertifiointi ole kaiken pelastava ratkaisu, sillä myös UPM on toistuvasti jäänyt kiinni sertifikaattirikkeistä. Reynaudo lupasi olevansa valmis keskustelemaan lisää vetoomuksen  allekirjoittaneiden nostamista vaatimuksista.

Painetta asiakkailta ja rahoittajilta

Suomen kolme suurta metsäyhtiötä ovat paljon vartijoita. Siksi niiden pitää kantaa vastuunsa luonnonmetsien suojelemisesta. Sitä vaativat myös EU:n säädökset ja biodiversiteettistrategia. 19. maaliskuuta julkistetun Koneen säätiön tilaaman selvityksen mukaan yksikään kolmesta suuresta metsäyhtiöstä ei ollut puolitietä pidemmällä valmistautumisessa EU:n sääntelyyn.

Sivuhuomiona voi todeta, että Eurobarometerin mukaan 74 prosenttia EU:n kansalaisista pitää EU:ta hyödyllisenä kotimaalleen. Nämä ovat metsäteollisuuden asiakkaita. Metsäyhtiöiden on hyvä ymmärtää, että heilläkin on vartijansa: asiakkaat ja rahoittajat.