Kokosimme lisää kesän parhaita lukuvinkkejä ilmastoaiheesta ja tulevaisuushommista kiinnostuneille. Toisessa sortmentissa tietokirjoja sekä proosaa. Ensimmäisen osion lukuvinkit löydät täältä. Kerro meille, minkälainen oma lukukokemuksesi oli, tai mitä kirjoja lisäisit listaamme.

Tämä muuttaa kaiken: Kapitalismi vs ilmasto – Naomi Klein

Tietokirja, 2015.

Tämä kirja muutti elämäni. Ilman Naomi Kleinin kirjaa en kirjoittaisi näitä rivejä. Luin kirjan elämäni viimeisellä etelänlomalla, talvella 2015, heti valmistuttuani Teatterikorkeakoulusta. Kirjan kuvaaman todellisuuden myötä heräsin ilmastokriisin akuuttiuteen ja viheliäisyyteen.

Kirja avaa seikkaperäisesti, kuinka hankalaa ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen on jatkuvaan kasvuun ja voiton tavoitteluun perustuvassa järjestelmässä. Kirjan sivumäärää ei tule pelästyä. Kleinin elävää asiaproosaa lukee kuin trilleriä. Klein kirjoittaa paikan päältä ja ihmisten kautta, tapahtumat ja asetelmien valtasuhteet tulevat lähelle ja aistittaviksi.

Kirjan auttoi minua ilmastokriisin systeemisen luonteen hahmottamisessa. Ymmärsin mittasuhteet paremmin. Ymmärsin aikataulun, viherpesun, lobbarivallan, oikeudenmukaisuuden, hitausvoiman ja tieteenvastaisuuden merkityksistä haasteen ratkaisussa. Ymmärsin myös vihdoin, kuinka totaalinen itseään vahvistava ilmaston lämpeneminen on. Kuitenkin tärkeimpänä: ymmärsin myös, että katastrofi on vältettävissä. Voimme muuttaa suunnan kun otamme selvää ja toimimme yhdessä.

Tähän lukijaan kirjalla oli suuri vaikutus. Kirjan luettuani en enää tavoittanut, mitä merkitystä teatterin tekemisellä voisi olla ilmastokriisin ratkaisussa. Tilanne tuntui liian akuutilta ja taiteen tekeminen liian abstraktilta. Olin jo kauan tiennyt, etten halua olla osa ilmastokriisin ongelmaa tämän kirjan myötä tuli selväksi, että minunkin on oltava osa ratkaisua.

–Anton

Greta tarina: Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita – Valentina Camerini ja Veronica Carratello

Romaani, 2019.

Tämä on tositarina Gretasta: toivosta, rohkeudesta ja päättäväisyydestä. Samalla se on kertomus niistä nuorista ympäri maailman, jotka ovat valmiit taistelemaan ihmisten välinpitämättömyyttä vastaan ja paremman tulevaisuuden puolesta.

Kirja sai minut ymmärtämään Gretaa paremmin. Se avasi herättävästi Gretan sisäisiä taisteluja ja minkälaista ahdistusta hän on kokenut ilmastonmuutoksen johdosta. Tämä myös aikuisena sai minut kokemaan häpeää siitä, että meidän nuoremme, meidän tulevaisuutemme, joutuvat kantamaan mahdottomalta tuntuvaa taakkaa harteillaan, samalla kun me aikuiset vain jatkamme touhotustamme ja käännämme katseemme pois tärkeästä asiasta. 

Kirja havainnollisti hyvin myös sitä, että vaikka ilmastonmuutos ja sen korjaaminen on suurimmilta osin rakenteellinen ongelma, on yksilön teoilla silti suuri merkitys ja vaikutus. Meistä jokainen voi käyttää ääntään ja painostaa päättäviä tahoja toimimaan paremman tulevaisuuden puolesta. Ja ennen kaikkea: voimme yhdessä pelastaa maapallon.

–Isabella

Monimuotoisuus: kertomuksia katoamisista – Juha Kauppinen

Tietokirja, 2019.

Tämä kirja on pakollista luettavaa kaikille. Ilmastokriisin ohella ja siihen limittyen luonnon monimuotoisuuden katoaminen uhkaa koko ihmiskuntaa.

Kauppinen perehdyttää lukijan suomalaisen luonnon tilaan ja näyttää esimerkein kuinka Suomessakin luonnon monimuotoisuus kuihtuu vauhdilla. Tämä kirja sai minut viimein ymmärtämään aivan uudella ja kouriintuntuvalla tavalla sen, miksi meidän pitää olla kiinnostuneita ja huolestuneita vaikkapa jääleinikin kohtalosta.

Vaikka kirjan pohjavire on surullinen, tarjoaa Kauppinen myös ratkaisuja suomalaisen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

–Olli

Ympäristö ja kulttuuri – Timo Kallinen, Anja Nygren, Tuomas Tammisto (toim.)

Ympäristöantropologian kokoelmateos, 2012.

Käyttämämme termit ja sanat kuten luonto ja luonnonsuojelu antavat ymmärtää, että on olemassa meistä erillinen olio nimeltä luonto, jota me ihmiset suojelemme ja hyödynnämme. Kaikkialla maailmassa asiaa ei nähdä kuitenkaan samalla tavoin. Esimerkiksi länsiafrikkalaisen Asante-kansan parissa ei vedetä rajalinjaa luonnon ja kulttuurin välille, vaan ajatus luonnosta yhteiskunnan ulkopuolisena hyödynnettävän resurssina on syntynyt kristillisen lähetystyön ja kolonisaation myötä.

Tämä tiheä eepos ei ehkä ole kevyintä kesäluettavaa, mutta mikäli mielit sukeltaa ympäristökysymyksiin yhteiskuntatieteellisestä ja erityisesti antropologisesta näkökulmasta, tämä teos tarjoaa siihen seikkaperäisen katsauksen. Teoksesta löytyy tutkimusta niin nyky-Suomesta kuin muualtakin maailmasta: Lapin metsäkiistoista intialaiseen metsänhoitoon ja hondurasilaisten puutuotteiden matkaan Tanskan design-markkinoille. Valtaosa kirjan artikkeleista pohjautuu kirjoittajien tekemään etnografiseen kenttätyöhön, jossa tutkija viettää yhteisön ja aiheen parissa pitkiä aikoja. Kirjaan tutustuminen ei vaadi vierailua kirjastossa, sillä voit lukea teoksen suoraan netistä.

–Mari

Aarresaaret: Helsingin saariston uskomaton luonto – Jarmo Nieminen

Tietokirja, 2014.

Koronan suljettua kaukomatkakohteet on hyvä tilaisuus tutustua luontoaarteisiin, jotka sijaitsevat pääkaupungissamme. Sotilaallisista syistä Helsingin edustan saarista suuri osa on pysynyt kansalaisilta suljettuina aivan viime vuosiin saakka. Nyt nämä luontohelmet ovat avautumassa. Veneellä ne ovat kaikki saavutettavissa, mutta joihinkin niistä on myös julkinen yhteysalus.

Jarno Nieminen esittelee kynällä ja kameralla piilotetun Helsingin, jossa vuorottelevat niin erikoinen kasvillisuus kuin puolustusvoimilta jälkeen jääneet rakenteet, jotka vihollisen sijaan luonto elämä on vallannut. Jarmo Nieminen on saaristo-opas, luontokuvaaja ja everstiluutnantti, joka tuntee saarien historian. 167 sivua upeita luontokuvia ja mielenkiintoisia tarinoita tuovat lukijan koettavaksi paikkoja, joita et tiennyt olevan olemassakaan.

–Juha

Mitä kirjoja sinä lisäisit listaan? Kerro meille kommentoimalla Facebookissa tai Instagramissa. 

Aurinkoista, lokoisaa ja lukurikasta elokuuta kaikille!