Oravasaimiri ihmettelee metsän menoa Manauksella, Amazonilla.

Suuri osa ihmisistä on herännyt ilmastonmuutoksen tuomaan uhkaan. Monien maiden päättäjät ja osa yrityksistä ovat vihdoin valmiita laittamaan kortensa kekoon, jotta ihmiskunta välttyy ilmastokatastrofilta. Keskittyessämme vähentämään ilmastopäästöjä, toinen kriisi etenee suuren yleisön huomaamatta: maailman metsät katoavat.

Huolimatta siitä että tiedämme metsien hillitsevän ilmastonmuutosta, maailman metsiä hakataan kiihtyvää tahtia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Espanjan kokoinen alue metsiä on tuhottu kulutushyödykkeiden tieltä. Metsien hävittäminen vaarantaa ponnistelumme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ajaa satojatuhansia lajeja sukupuuton partaalle.

Miljoona eläinlajia uhattuna

Toukokuussa IPBES julkaisema maailman ensimmäinen raportti elämän monimuotoisuuden tilasta on karua luettavaa. Viesti on selvä: miljoona lajia uhkaa kadota sukupuuttoon. Meillä ihmisillä on velvollisuus suojella näitä lajeja, joiden olemassaoloa toimintamme uhkaa.

Luonnon monimuotoisuuden hävittäminen on ihmisoikeusloukkaus

Elämme maailmassa, jossa kolmasosa viljelysmaista käytetään ruoaksi tuotantoeläimille, joita syö vain pieni osa ihmiskunnasta. Lihan tuotanto tuhoaa ympäristöä sekä ilmastoa ja uhkaa monen ihmisen elämää.

Päättäjien kykenemättömyys toimia ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumisen estämiseksi edessä on yksi suurimmista ihmisoikeusloukkauksista, joka koskettaa ihmiskuntaa laajemmin kuin mikään aikaisempi. Ilmastonmuutoksen vaikutukset jakautuvat eriarvoisesti, ja kaikkein köyhimmät ja haavoittuvimmassa asemassa olevat kärsivät eniten. Alkuperäiskansat, jotka elävät tiiviissä suhteessa ympäröivän metsän kanssa, kohtaavat metsätuhot eturintamassa.

Nykyisenkaltainen metsäteollisuus ja metsän tuhoaminen yksipuolisten viljelysten tieltä ajaa alkuperäiskansat mailtaan, ja vie mahdollisuuden perinteisiin elinkeinoihin. Samalla ilmaan pääsee valtavat määrät ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kasvihuonekaasuja. Trooppisten metsien hävittäminen maanviljelyksen tieltä tuottaa yhtä paljon hiilipäästöjä kuin Japani, Saksa ja Englanti yhteensä!

Metsiä kaadetaan soijaviljelyjen tieltä Matopiban alueella Brasiliassa.

Metsien tuhoaminen hävittää elämän kirjon ja kiihdyttää ilmastonmuutosta

Ilmasto ja elämän rikkaus maapallolla ovat uhattuina, jos metsien hävittäminen jatkuu nykyistä tahtia. Monimuotoisuuden häviäminen maapallolla pienentää mahdollisuuksiamme hallita ilmastonmuutoksen seurauksia.

Globaalit jättiyritykset käärivät rahat muuttamalla elämää ylläpitävät metsät yhden lajin viljelmiksi, jotka eivät kykene ylläpitämään luonnollisten metsien elämän kirjoa. Lajien häviäminen uhkaa kaikkea elämää maapallolla myös meidän ihmisten. Emme selviä ilman muita lajeja.  

Metsäpaloissa kuolee tuhansittain eläimiä Brasilian Amazonilla.

Miten voimme estää elämän häviämisen?

Tutkijoiden mukaan tarvitsemme politiikkaa, jossa päätöksenteko on sidottu oikeudenmukaisuuden ja kestävyyden toteutumiseen. Luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä pitää tulla hyvinvoinnin mittareita. Rahat tulee siirtää fossiilisista uusiutuvaan energiaan.

Metsät ovat luonnollinen vastaus luonnon monimuotoisuuden varjeluun ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Tarvitsemme radikaalin muutoksen siihen, kuinka käytämme metsiämme ja missä metsäteollisuutta harjoitetaan.

Jokaisena päivänä, jona emme toimi muuttaaksemme tuhoavia toimintatapoja, jossakin päin maailmaa lajinsa viimeinen henkäisee viimeisen kerran ja katoaa. Suojele kanssamme metsiä – allekirjoita metsävetoomus

Lina Burnelius on Greenpeacen ilmasto- ja monimuotoisuusasiantuntija