Viime vuonna kiinnostivat hiilinielut, luontokato ja metsävahdit. 

1. Metsien hiilinielut romahtivat – mitä väliä?

Viime vuoden suurin ja järkyttävin metsäuutinen oli metsien hiilinielun romahdus. Avasimme romahduksen syitä ja seurauksia blogissamme, joka nousi vuoden suosituimmaksi.

Hiilinielun romahdus repäisi ammottavan kuilun Suomen ilmastosuunnitelmiin. Hallitus ei ryhtynyt riittäviin toimiin tilanteen korjaamiseksi, vaikka ilmastolaki niin edellyttäisi. Siksi veimme asian oikeuteen yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Ilmakuva isosta hakkuuaukosta Orivedellä.
Suomen metsien hiilinielu romahti, koska Suomen metsiä hakataan liian paljon, ja talousmetsien kasvuvauhti on hitaampi kuin toivottiin. Kuvassa Metsähallituksen hakkuita Orivedellä. Kuva: Greenpeace.

2. Luontokato – mitä se on ja miksi metsät ovat sen torjunnan ytimessä?

Planeettamme kaikkea elämää uhkaava luontokato alkoi puhuttaa viime vuonna laajasti mediassa, päätöksenteossa ja yleisessä keskustelussa. Yhä useampaa kiinnosti, mistä luontokadossa on oikeastaan kyse, ja miten luontokato näkyy suomalaisissa metsissä. Avasimme aihetta blogissamme

Kuvassa norjantorvijäkälää lahopuun rungossa.
Vanhojen metsien hakkuut ja lahopuun vähäisyys ovat johtaneet norjantorvijäkälän vähentymiseen Suomen metsissä. Kuva: Ari Aalto.

3. Näin suojelet valtion luonnonmetsän – tule metsävahdiksi

Kutsuimme viime toukokuussa kaikki suomalaiset vahtimaan viimeisiä luonnonmetsiämme. Metsävahtitoiminta herätti paljon kiinnostusta, ja moni lähtikin mukaan toimintaan, kiitos siitä! Metsävahteja tarvitaan yhä – tule sinäkin mukaan ja kutsu myös ystäväsi.

Metsävahdit vahtivat valtion mailla sijaitsevia viimeisiä luonnonmetsiämme. Ne ovat jatkuvan hakkuu-uhan alla, sillä päättäjät eivät ole siirtäneet niitä pysyvän suojelun piiriin tutkijoiden vaatimuksista huolimatta.

Kuvassa metsäkartoittaja esittelee neljälle ihmiselle vanhan metsän lajeja.
Metsäkartoittaja Ari Aalto esitteli vanhan metsän lajeja. Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace.