Metsäyhtiöt ovat liian pitkään onnistuneet hiljentämään hakkuiden vastustajat korostamalla yhteiskunnallisessa keskustelussa metsäteollisuuden roolia Suomen talouden veturina. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse sietää, sillä metsien käytössä on kyse yhteisestä ympäristöstämme. Meidän jokaisen oma suhde metsiin on pätevä syy nostaa asia esiin. Tässä tiivis ohje kuinka muuntua hiljaisista hyväksijöistä aktiivisiksi kansalaisiksi! 

Mikä törkyhakkuu?

Törkyhakkuu on luonnolle, ilmastolle tai muuten haitallinen hakkuu. Se on hakkuu luonnontilaisessa tai vanhassa metsässä. Se voi myös olla avohakkuu kodin, mökin tai koulun lähellä tai arvokasta maisemaa pilaava hakkuu. Voit itse määrittää mikä on törkyhakkuu juuri sinulle. Oma mielipide liian pitkälle menevästä metsien käytöstä on riittävä syy antaa palautetta. Kaikkea ei tarvitse vain sietää, on aika asettaa rajat metsien käytölle. 

Mistä löytyy lisätietoa hakkuista? 

Jokaisesta hakkuusuunnitelmasta on tehtävä metsänkäyttöilmoitus. Nämä löytyvät Suomen metsäkeskuksen ylläpitämästä karttapalvelusta. Luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisimpia hakkuita ovat hakkuut luonnonmetsissä tai uhanalaisia luontotyyppejä edustavissa metsissä. Esimerkiksi Luontovahti -sivustolta löytyy lisätietoa luonnonmetsiin tai uhanalaisten lajien esiintymistalueille kohdistuvista hakkuista.

Valtion eli Metsähallituksen talouskäytössä olevista saamelaisalueen eteläpuolisista metsistä luonnontilaisia ja vanhoja metsiä on kartoittanut Luonnonmetsätyöryhmä, jonka kartoittamat arvometsät löytyvät myös Luontovahdista. 

Törkyhakkuutapauksessa ensimmäisenä kannattaa selvittää metsänomistaja. Yksityiset metsänomistajat saa selville maanmittauslaitoksen kautta (ohje). Metsähallituksen ja kuntien maaomistukset löytyvät näiden omilta nettisivuilta. UPM:n FSC-tilat ja FSC-ryhmän tilat löytyvät heidän omista verkkopalveluistaan (tilaa sivulta koodi sähköpostiin).

Tornatorin eli Stora Enson puuntoimittajan metsät kuuluvat FSC:hen, minkä vuoksi Tornatorin pitää pyydettäessä toimittaa kartat. Jos mahdollista, käy hakkuukohteessa paikan päällä ja selvitä onko alue hakattu jo. Ota kuvia (paikkatiedot muistiin) ja etsi vinkkejä puun ostajasta, kuten nauhoja tai muita merkintöjä. 

Metsänomistajan lisäksi tärkeä toimija hakkuusuunnitelman toteuttamisessa on puun ostaja. Hakkuulta myydään yleensä erikseen sahoille, kuiduksi ja energiaksi menevät puut. Kuitupuun ostajia on Suomessa käytännössä kolme: Metsä Group, Stora Enso (puuntoimittaja Tornator) ja UPM. Toiset potentiaaliset ostajat ovat lähellä olevat sahat ja energiapuufirmat. Hakkuut toteutetaan, kun puulla on ostaja. Siksi ostajan lähestyminen viestillä on tärkeä reitti estää törkyhakkuita. 

Vaikuttavan kansalaispalautteen lähettäminen

Kansalaispalauteviestissä on hyvä olla selkeä ja ystävällinen. Liitä mukaan mahdolliset kuvat, koordinaatit ja hakkuukuvioiden tiedot. Perustele miksi hakkuu on epämieluinen ja pyydä jättämään hakkaamatta. Esitä kysymyksiä ja pyydä lisätietoja sekä laita viestin perään omat yhteystiedot jatkokeskustelua varten. Jos alue on jo hakattu, palaute voi olla ihan jo se, että olet pettynyt metsän hakkaamiseen. Jo pieni määrä tavallisten ihmisten viestejä voi vaikuttaa metsäyhtiöiden päätöksiin ja kiristää kestävän metsätalouden ehtoja.

Eri tahojen yhteystietoja voi etsiä hakemalla netistä “metsäyhtiön nimi yhteydenottolomake” tai “metsäyhtiön nimi alue”. Isoimmilla yhtiöillä on myös kontaktihaku -sivut, joista voi etsiä oikeaa henkilöä. Yhteydenottolomakkeet ovat kuitenkin hyvä väylä keskustelun avaamiseen! 

Vaikka saisit palautteeseen nihkeänkin vastauksen, olet onnistunut! Metsätalouden toimijoiden on tajuttava heidän toimiensa vaikutus ja jokainen palaute on askel tätä kohti. Vastaus saattaa vilistä puisevaa metsäyhtiöjargonia, joka kiertelee oikean asian ympärillä, jolloin voit yksinkertaisesti pyytää selvennystä. Palautteen antamisen ei pidä edellyttää metsäekologian asiantuntijan statusta. Metsäyhtiöillä on vastuu antaa ymmärrettävää tietoa toiminnastaan tavallisille kansalaisille. Vaadi ystävällisesti ja rakentavasti vastauksia sekä kerro näistä eteenpäin omalle yhteisöllesi.