Äärimmäisen uhanalainen sumatrantiikeri löytyi kuolleena 18.5. sellun tuotantoalueelta, jolla toimii yksi maailman suurimmista paperin tuottajista Asia Pulp and Paper (APP). Hyvin todennäköisesti tiikeri joutui salametsästyksen uhriksi, sillä ansan läheltä löytyi haaska. Tänä vuonna ainakin kaksi muuta tiikeriä on löydetty kuolleena julmista ansoista, joissa eläin kuolee nälkään ja janoon.


Viime vuonna APP:n toiminta-alueella Indonesiassa on riehunut valtavat metsäpalot. Metsien laajamittainen hävittäminen ja turvemaiden kuivatus ovat pääsyyt Indonesian hillittömiin metsäpaloihin. Metsien kadotessa äärimmäisen uhanalaiset sumatrantiikerit menettävät kotinsa ja joutuvat tahtomattaan tekemisiin ihmisten kanssa.

Dead Sumatran Tiger in Riau. © Rony  Muharrman / Greenpeace
Sumatrantiikeri löydettiin kuolleena teräsvaijerista kyhätystä ansasta alueelta, jolla toimii yksi maailman suurimmista paperin tuottajista Asia Pulp and Paper (APP). © Rony Muharrman / Greenpeace

“Nopea metsäkato ja elinalueiden tuhoutuminen tarkoittaa, että villieläimet kuten sumatrantiikerit joutuvat lähemmäs ihmisiä ja siten metsästyksen kohteeksi. COVID-19 pandemian myötä on olemassa enemmän todisteitä siitä, että ihmiselle haitallisten virusten odottamattomat leviämiset ovat yhteydessä metsäkatoon. Metsien tuhoaminen on saatava loppumaan, jotta voimme hillitä ilmastonmuutosta, pelastaa villieläimet ja suojella omaa terveyttämme ja tulevaisuuttamme.” sanoo Kiki Taufik, Greenpeacen Indonesian metsäasiantuntija.

Kamppailu sumatrantiikereiden puolesta on jatkunut jo vuosikymmenen

“Vuosikymmen on kulunut siitä, kun Greenpeace kuvasi hidasta kuolemaa odottavaa tiikeriä, joka oli jäänyt ansaan APP:n toiminta-alueella. Yrityksen synkkä menneisyys toistaa itseään. APP on edelleen osallisena metsäkatoon ja metsäpaloihin äärimmäisen uhanalaisen tiikerin elinalueilla, vaikka paperiyhtiö on sitoutunut lopettamaan toimet, jotka aiheuttavat metsäkatoa. Viimeiset tiikerien elinalueet pitää suojella teollisuudelta, jos haluamme pelastaa tämän Indonesian ikonisen eläinlajin.” Taufik jatkaa.

Vuodesta 2010 lähtien Greenpeace on dokumentoinut ja paljastanut paperi- ja palmuöljyteollisuuden metsätuhoja Indonesiassa. APP on sitoutui lopettamaan metsäkadon ja otti käyttöön uusia suojeluohjeita vuonna 2013. Silti APP on edelleen vastuussa valtavien metsä- ja turvealueiden tuhosta, mikä vaikuttaa tiikereiden, elefanttien ja orankien elinalueisiin. Lisäksi yritysjätti on syyllinen ihmisoikeusrikkomuksiin Sumatralla.
Greenpeacen tutkimukset ovat osoittaneet, että vuosien 2015 ja 2018 välillä paperiyhtiön alihankkijat polttivat Singaporen kokoisen alueen.

Yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa Greenpeace jatkaa APP:n liikekumppaneiden painostusta ja vaatii näiden yritysten tuotteiden boikotointia, jos he jatkavat Indonesian metsien tuhoamista. Toukokuussa yli 90 paikallista ja kansainvälistä järjestöä vaati APP:n yhteistyökumppaneita keskeyttämään kaupankäynnin, kunnes yhtiö tekee radikaaleja muutoksia toimintaansa.
Indonesian metsät ovat sumatrantiikerin ainoa koti ja jatkuva, massiivinen metsien hävitys uhkaa lajin selviytymistä. Valvontaa pitää lisätä, jotta voimme varmistaa, että APP toimii vastuullisesti ja pitää lupauksensa.

Sumatran Tiger in Tambling Wildlife Nature Conservation. © Paul Hilton / Greenpeace
Sumatrantiikeri on äärimmäisen uhanalaisten lajien listalla. © Paul Hilton / Greenpeace

Miten sinä voit auttaa pysäyttämään Indonesian metsien tuhon?

Auta meitä suojelemaan Indonesian metsiä ja muutamia jäljellä olevia sumatrantiikereitä – ennen kuin on liian myöhäistä! Allekirjoita vetoomus Indonesian metsien puolesta.
Tai liity kuukausilahjoittajaksi! Yhdessä tutkijoidemme kanssa olemme saavuttaneet monia merkittäviä voittoja vuosien varrella Indoensian metsien suojelussa. 


Tuellasi voimme:

✅ Vahvistaa Greenpeace Indonesian Forest Fires Prevention (FFP) -tiimiä, joka sammuttaa metsäpaloja Indonesiassa.

✅ Paljastaa sademetsiä uhkaavia toimia, koska pandemian aiheuttamat rajoitukset ovat vähentäneet valtion metsien suojelua.

✅ Tehdä riippumatonta tutkimustyötä Indonesiassa.

✅ Vaikuttaa päätöksentekijöihin yrityksissä ja varmistaa, että he siirtyvät sanoista tekoihin.

✅ Etsiä kestäviä ratkaisuja metsien käyttöön Indonesiassa.

Greenpeace ei ota vastaan lahjoituksia yrityksiltä tai valtioilta. Toimintamme ytimessä ovat lahjoittajat, jotka mahdollistavat kaiken toimintamme. Siksi kuukausilahjoittajat ovat tärkeä osa työtä metsien suojelemiseksi sekä Suomessa, että Indonesiassa.