Greenpeace Kanadan vapaaehtoiset ripustivat 14-metrisen bannerin Ottawassa. Paikaksi valikoitui silta Shaw Centerin vieressä, missä delegaatio kokoontui neuvottelemaan.

YK:n alaisen neuvottelukomitean neljäs istunto globaalista muovisopimuksesta (INC4) päättyi pettymykseen Kanadan Ottawassa, kun neuvotteluissa annettiin periksi fossiilisten polttoaineiden ja petrokemian teollisuuden intresseille.

Kampanjoitsijamme Graham Forbes oli mukana neuvotteluissa Greenpeacen edustajana: ”Maailma on kriisissä ja samalla jäsenvaltiot tuhlaavat aikaa. Näimme jonkin verran edistystä, mutta näissä neuvotteluissa kompromisseja, jotka sivuuttivat täysin muovin tuotannon leikkaukset. Näin etäännyttiin entisestään sopimuksesta, jota tiede vaatii. Ihmiset kärsivät muovin tuotannosta joka päivä, mutta valtiot kuuntelevat petrokemian lobbaajia enemmän kuin tutkijoita. Lapsikin voi nähdä, ettemme voi ratkaista muovikriisiä, ellei muovin valmistamista nykyisessä mittakaavassa hillitä. Koko maailma katselee, ja jos valtiot eivät toimi ennen seuraavaa neuvottelukertaa, he todennäköisesti saavat sopimuksen, jonka olisi voinut yhtä hyvin laatia vaikka ExxonMobil ja heidän kannattajansa.”

”Olemme matkalla kohti katastrofia, ja aikaa on vähän – tarvitsemme kipeästi kansainvälistä muovisopimusta, joka vähentäisi muovin tuotantoa ja toisi lopun kertakäyttömuoville. Aikaa ei ole hukattavaksi lähestymistavoilla, jotka eivät ratkaise ongelmaa.”

Neuvottelut siis jatkuvat seuraavaksi Busanissa (INC5), ja YK:n tavoitteena on saada aikaan valmis sopimus muovin käytön rajoittamiseksi vuoden 2024 loppuun mennessä.

Kehoihimme kulkeutuu mikromuovia hengitysilman, ruoan, juomien ja kosmetiikan mukana. Sitä emme suurelta osin vielä tiedä, miten muovi vaikuttaa terveyteemme, mutta tuotannon lisääntyessä lisääntyy myös altistuminen muoville ja sen tuomat terveysriskit kasvavat.

Myös valtameriin päätyy käsittämättömiä määriä muovia – mereen kipataan arviolta roska-autollinen muoviroskaa joka minuutti. Muovisaaste uhkaa merten elämää: eläimet voivat jäädä kiinni muoviroskiin tai ne luulevat muovia ruoaksi. Monissa tapauksissa merieläimet kuolevat nälkään, koska sulamaton muovi vain täyttää niiden vatsat eikä tarjoa ravintoa.

Muoviteollisuus väittää huomioivansa kriisin keskittymällä kierrätykseen samalla, kun se kasvattaa tuotantoaan vuosi vuodelta. Kierrätys on tärkeää, mutta muovin maailmanlaajuisen valtavan ja yhä kasvavan tuotannon takia tätä kriisiä ei voi ratkaista pelkästään jätehuollon ja kierrätyksen avulla. Useimmat muovit voidaan kierrättää vain muutaman kerran, eivätkä jotkut muovit edes ole kierrätettävissä tai niitä ei kierrätetä. Meidän on vähennettävä muovin tuotantoa, ja yritysten on sopeuduttava ja löydettävä uusia ratkaisuja muovin uudelleenkäyttöön.

Muovijäte uhkaa ihmisten terveyden lisäksi harvinaisia ja herkkiä ekosysteemejä ympäri maailman. Arctic Sunrise -laivamme seilaa tällä hetkellä Atlantilla kartoittaen potentiaalisia mertensuojelualueita, kun toukokuun alussa saapuessaan Sargassonmerelle laivan miehistö järkyttyi muoviroskan määrästä. Laiva teki ylimääräisen pysähdyksen ja miehistön oli pakko pysähtyä keräämään sadoittain muoviroskia leväklustereista. Vaikka tämä oli verrattain pieni alue, he keräsivät yli 300 muoviroskaa puolessa tunnissa: mukaan lukien pullonkorkkeja, kertakäyttöisiä sytyttimiä, poijuja, kenkiä, lasten leluja ja kymmeniä pienempiä palasia, jotka olivat jo hajoamassa mikromuoveiksi.

Sukeltaja Sargassonmerellä keräämässä muoviroskaa sargasso-levän seasta

Kansainvälinen muovisopimus olisi elintärkeä työkalu, jolla voitaisiin rajoittaa muovin haittavaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Tavoitteena on juridisesti sitova sopimus, jolla voitaisiin säännellä ja rajoittaa muovin tuotantoa ja käyttöä sen koko elinkaaren ajan – aina tuotannosta jätteeseen.

Me Greenpeacellä vaadimme riittävän kattavan, maailmanlaajuisen muovisopimuksen aikaansaamista. Allekirjoita vetoomuksemme ja auta meitä saavuttamaan 3 miljoonaa allekirjoitusta ympäri maailman.

Muovikriisi
Irti muovista

On aika pysäyttää tarpeettoman muovin valmistus ja sen päätyminen luontoon. Vaaditaan yhdessä kattava muovisopimus!

Tule mukaan