Mineraalikyhmy, eli noduuli syvänmeren pohjasta. Niiden koko voi vaihdella muutamasta millimetristä noin 20 senttimetriin, kuten kuvassa. Ne muodostuvat muiden kappaleiden, kuten kuorenpalan tai pudonneen hain hampaan ympärille. Noduulit ovat keskimäärin kananmunan kokoisia, mutta sen läpimitalla kestää noin miljoona vuotta kasvaa yhdellä sentillä.

Hiljattain julkaistu tutkimus Nature Geoscience -julkaisussa paljastaa, että mineraalirikkaat kyhmyt, joita kaivosteollisuus aikoo louhia Tyynellämerellä, tuottavat happea syvällä merenpohjassa. Hapen syntymekanismi on vielä toistaiseksi mysteeri, sillä tuhansien metrien syvyydessä pinnan alla kyse ei voi olla yhteyttämisestä. Tutkijat kuitenkin uskovat, että löytö mullistaa sen, mitä tiedämme hapesta ja elämän synnystä maapallolla. “Pimeäksi hapeksi” (dark oxygen) nimetty löydös on jälleen yksi erinomainen syy suojella syvänmeren pohjat ja pysäyttää syvänmeren kaivuuaikeet.

Greenpeace on kampanjoinut merenpohjan kaivostoiminnan estämiseksi, sillä sen seuraukset syvänmeren haavoittuville ekosysteemeille voisivat olla kohtalokkaita. Pimeän hapen löytyminen korostaa, kuinka tärkeää on pysäyttää tämä tuhoisa teollisuus ennen kuin se ehtii alkaakaan. 

Löytö on järisyttänyt tiedemaailmaa toden teolla

– Meillä onkin olemassa toinen hapen lähde planeetallamme, fotosynteesin lisäksi, yksi löydön päätutkijoista, Andrew Sweetman kertoo Nature-lehdelle. Sweetmanin ja muun tutkijaryhmän hämmästyttävästä löydöstä kohistaan nyt ympäri maailman. Happea syntyy siis ilman valoa tuhansien metrien syvyydessä merenpinnan alla mineraalikertymissä, joita kutsutaan noduuleiksi.

Tutkijatohtori Paul Johnston Greenpeacen tiedeyksiköstä sanoo:  “Tämä tutkimus osoittaa, että syvämeressä tapahtuu mineraalipitoisiin noduuleihin liittyviä prosesseja, joita olemme vasta alkaneet ymmärtää. Näiden prosessien ekologinen merkitys hapen lähteenä syvänmeren ympäristöissä ei ole vielä täysin tiedossa, mutta se voi olla erittäin merkittävä. Siksi meidän tulisi ottaa käyttöön moratorio näiden ekosysteemien louhinnalle, koska meillä ei vielä ole kattavaa ymmärrystä paitsi biologisesta monimuotoisuudesta, myös niistä monimutkaisista ekologisista toiminnoista, joihin ne osallistuvat.”

Norja kiirehtii kaivospuuhiin tiedeyhteisön varoituksista huolimatta

Syvänmeren kaivostoiminnan kyseenalainen pioneeri löytyy naapuristamme, sillä Norja on yksi ensimmäisistä maista, joka on sallinut koekaivuita ja kartoituksia kaivostoiminnan käynnistämiseksi. Tammikuussa 2024 Norjan parlamentti äänesti eteenpäin merenpohjan kaivostoiminnan suunnitelmista Arktiksella. Myös kansainvälisillä vesillä liikehdintä kaivuun sallimiseksi on alkanut, vaikka useat tahot ovat varoittaneet syvänmeren kaivuun riskeistä. Huolestuneisiin tahoihin lukeutuvat esimerkiksi YK:n ympäristöohjelma, Maailman talousfoorumi WEF, Norjan johtama kansainvälinen meripaneeli, laaja tutkijayhteisö ympäri maailman, sekä Norjan ympäristöhallinto ja merentutkimuslaitos.

“Nature Geosciencen tutkimus osoittaa jälleen kerran, kuinka vähän tiedämme syvänmeren ekosysteemeistä. Hyvien syiden lista pysäyttää merenpohjan kaivostoiminta kasvaa jatkuvasti, ja aiomme tehdä kaikkemme estääksemme kaivosyhtiöitä tuhoamasta näitä ainutlaatuisia ekosysteemejä”, sanoo Haldis Tjeldflaat Helle, syvänmeren kaivuuseen erikoistunut tiedottaja Greenpeacen Norjan toimistolta. Helle on tälläkin hetkellä mukana Greenpeacen Witness-laivan kyydissä, joka kartoittaa syvänmeren kaivuu-uhan alla olevia vesistöjä Norjanmerellä.

Tähän mennessä yli 800 syvänmeren tutkijaa on allekirjoittanut vetoomuksen merenpohjan kaivostoiminnan väliaikaisesta keskeyttämisestä, eli moratoriosta, ja useat tutkijat ovat tukeneet vetoomusta suojella syvänmerta kaivostoiminnalta pysyvästi.

“Olisi hulluutta jatkaa merenpohjan kaivostoimintaa. Meillä on jo olemassa kiistattomia todisteita siitä, että syvänmeren kaivostoiminta ja noduulien louhiminen tuhoaa ekosysteemejä, joita tuskin ymmärrämme”, sanoo Edinburghin yliopiston meribiologian professori Murray Roberts.

Jo miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat ilmaisseet kantansa merenpohjien puolesta – syvänmeren kaivuuta ei tule aloittaa. Liity kasvavaan joukkoon ja allekirjoita Greenpeacen kansainvälinen vetoomus:

Seis syvänmeren kaivuulle!

Syvänmeren kaivostoiminta uhkaa merten elämää. Tämä tuhoisa teollisuudenala on pysäytettävä. Allekirjoita vetoomus!

Tule mukaan