Maaliskuussa 2021 laivamme Arctic Sunrise aloitti matkan Intian valtamerellä. Matka on jatkoa vuoden 2020 matkalle Arktiselta Antarktikselle. Intian valtamereltä löytyy ihmeellistä elämää, jota tutkimustiimimme seuraa ja analysoi:

  • Teemme tutkimusta, jonka avulla vakuutamme päättäjät vahvan mertensuojelusopimuksen kiireellisyydestä.
  • Paljastamme ja pyrimme pysäyttämään teollisen kalastuksen tuhoisimmat käytännöt.
  • Varmistamme, että meret saavat maailman huomion.
Karttakuva Intian valtamereltä, jossa näkyy Greenpeacen Intian valtameren tutkimusmatka 2021.

Matkalta voimme näyttää maailmalle, miksi vahva mertensuojelusopimus on ratkaisevan tärkeä. Vesien alla piilottelevat ainutlaatuiset ja vain vähän tutkitut ihmeet ovat yksi esimerkki elämästä, jota merten suojelu voi auttaa. Näen mielessäni leikkisät delfiinit ja uljaat hait takertuneina tehokalastuksen verkkoihin. Kuulen kuinka ne kutsuvat apua – merten tuho ei voi enää jatkua.
Intian valtamerellä on nopeasti käynyt ilmi, että merenalainen elämä on ahdingossa. Pyrimme näyttämään maailmalle, mikä on vaakalaudalla ja miksi tarvitsemme pikaisesti vahvaa mertensuojelusopimusta. Maailman meret ansaitsevat tehokkaan suojelun.

MERTENSUOJELUALUEET AVUKSI HÄTÄÄN

Symboleja ja niiden selityksiä: Ilmastokriisi, syvänmeren kaivuu, liikakalastus ja saasteet.

Kun suljen silmäni, näen mielessäni sinisen ulapan, kuulen meren aaltojen pauhun, haistan suolan tuoksun. Meret ovat enemmän kuin mitä voimme nähdä, kuulla tai haistaa: ne ovat täynnä ihmeellistä ja ainutlaatuista elämää, jonka kirjoa olemme vasta alkaneet ymmärtää.

Tämä elämä on katoamassa huimaa vauhtia. YK:ssa käydään ratkaisevat neuvottelut maailmanlaajuisesta mertensuojelusopimuksesta tänä vuonna. Jotta voimme turvata merten tulevaisuuden, sopimuksen on mahdollistettava vahvasti suojeltujen mertensuojelualueiden perustaminen ja luotava mekanismit suojelun valvomiseksi.

Tutkijoiden mukaan vähintään 30 % maailman meristä on suojeltava vuoteen 2030 mennessä, jotta merten herkkä elämä voivat elpyä.

MAAILMAN MERTEN TILANNE: VAIN 2% SUOJELTU

Olemme historiallisen mahdollisuuden edessä. Vuonna 2021 maailman valtiot päättävät mertensuojelusopimuksesta. Päätös piti tehdä viime vuonna, mutta sopimusneuvottelut siirtyivät. Meille on vielä yksi mahdollisuus vakuuttaa maailma vahvan mertensuojelusopimuksen tärkeydestä.

Mertensuojelualueet:

  • rauhoitetaan teolliselta toiminnalta
  • antavat merten elämälle mahdollisuuden elpyä
  • takaavat hyvinvoivat meret, jotka kestävät paremmin ilmastokriisin tuomat muutokset
  • mahdollistavat elinvoimaiset ja rikkaat meret, jotka sitovat hiilidioksidia

Ilmastokriisi on myös merten kriisi. Vahvasti suojellut ja valvotut merialueet auttavat välttämään ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset – ne turvaavat koko maapallon hyvinvoinnin.

Kuollutta korallia © Uli Kunz / Greenpeace Intian valtamerellä.
Kuollutta korallia © Uli Kunz / Greenpeace

VIIMEISET SAAVUTUKSET:

Vuonna 2018 vain kolme valtiota tuki 30×30-suojelutavoitetta. Nyt sen takana on jo yli 60 valtiota.

SEURAAVAKSI:

Vakuutamme loput vastaan hangoittelevat valtiot ja estämme kalastusvaltioiden ja teollisuuden pyrkimykset saada kalastuksen sääntely pois sopimuksesta. Loppukiri on alkanut.

MERTENSUOJELUALUEET TOIMIVAT

MONTEREY BAY

Merisaukko.

Merten elämä oli liikakalastettu sukupuuton partaalle ennen kuin alue suojeltiin. Nyt elämä on elpynyt, ja Monterey Bay on koti merileijonille, pelikaaneille ja saukoille.

CABO PULMO

Valas meren pinnan tuntumassa.

Cabo Pulmon kansallispuistossa asuu moni merenelävä, ja siellä vierailevat valaat, kilpikonnat, paholaisrausku. 15 vuotta sitten alue kärsi liikakalastuksesta ja massaturismista. Nyt kalakannat ovat kasvaneet yli 400 prosenttia.

FLORIDA KEYS

Kilpikonna korallin yläpuolella.

Tehokalastuksella oli haitallinen vaikutus Florida Keysiin. Suojelalueen elämä on elpynyt ja monet lajit kuten manaatit, amerikankrokotiilit ja merikilpikonnat ovat palanneet.

INTIAN VALTAMERI TARVITSEE MYÖS SUOJELUA

Tutkimusmatka Intian valtamerelle on paljastanut hätätilan. Maailmanlaajuisesti jopa 100 miljoonaa haita jää vuosittain tehokalastuksen sivusaaliiksi. Osalta niistä leikataan evä ja ne heitetään takaisin mereen. Pedot, kuten hait, ovat tärkeä osa merten ravintoketjua. Ne tasapainottavat merten elämää pitämällä huolen, ettei muita kaloja ole liikaa. 

Saya de Malha Bankilla läntisellä Intian valtamerellä on maailman suurin meriruohoniitty, joka toimii hiilinieluna. Pikkusinivalaiden tiedetään lisääntyvän alueella. Alue on vähän tutkittu, mutta tiedämme jo, että se on ainutlaatuinen. Vahva mertensuojelusopimus auttaisi suojelemaan tällaisia arvokkaita alueita.

MITÄ VOIT TEHDÄ MERTEN SUOJELEMISEKSI?

Älä anna merten elämän haihtua olemattomiin. Meret ovat elinehto maapallon kaikkien otusten – niin ihmisten kuin delfiinien – hyvinvoinnille.

Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan