Maaliskuussa 2023 YK hyväksyi vuosien väännön jälkeen kansainvälisen mertensuojelusopimuksen. Greenpeace oli mukana vaatimassa sopimusta lähes kaksi vuosikymmentä, ja luovutimme tuossa historiallisessa IGC5:n jatkokokouksessa yli 5,5 miljoonan allekirjoituksen vetoomuksen neuvottelujen puheenjohtajalle Rena Leelle. Nyt sopimus on valtioiden ratifiointiprosessissa, ja tänä vuonna Greenpeace kartoittaa kiireellisimpiä mertensuojelukohteita laivakiertueella halki maailman valtamerten.

Laivan henkilöstöä ja tutkijoita valmistelemassa tutkimuslaitteiden laskua Tyynellämerellä.

Greenpeacen Arctic Sunrise -laivan ja sen henkilöstön jännittävä maailmanympärimatka sai juuri alkunsa Galapagossaarten merellisestä suojelualueesta – paikasta, jossa luonto kukoistaa vapaana ja kauniina. Galapagossaarilla voi kokea yhden maailman merkittävimmistä merensuojeluesimerkeistä, joka hehkuu elämää ja voimaa.

Luonto Galapagossaarilla on ainutlaatuista ja hätkähdyttävää: aluetta asuttavat esimerkiksi jättiläiskilpikonnat ja meri-iguaanit, joita ei tavata missään muualla. Sinijalkasuulan veikeät siniset räpylät kummastuttavat vierailijaa ja saarilla elää myös ainut pohjoisen pallonpuoliskon pingviinilaji. Galapagos on evoluutioteorian syntypaikka, missä Charles Darwinkin todisti aikoineen kuinka lajit ovat sulautuneet aikojen virtaan muuttuen ja kehittyen – ja tämä on Greenpeacen laivakiertueen ensimmäinen pysäkki.

Galapagoksenjättiläiskilpikonnat lukeutuvat maailman pitkäikäisimpiin eläimiin, sillä ne voivat elää luonnossa yli 100-vuotiaiksi. Kuva: Markus Mauthe

Laivamme henkilöstö sekä liuta meribiologeja ja -tutkijoita on paikalla tutkimassa laajaa merialuetta, joka on kuin valtava valtatie meren alla. Tämä valtatie on esimerkiksi monien hailajien ja merikilpikonnien reitti, jota ne käyttävät matkustaakseen alueelle ja sieltä pois. Alue on kuitenkin vaarassa, sillä tehokalastusteollisuus uhkaa sen elämää ja kauneutta.

Tässä vaiheessa tarvitaan tekoja. Ecuadorin, Kolumbian, Costa Rican ja Panaman hallituksilla on tilaisuus suojella tämä merellinen rikkaus ja sulkea se kalastukselta, jotta se säilyisi elinkelpoisena tulevillekin sukupolville. Meidän tehtävämme on tuoda esiin todisteita ja kääntää maailman huomio tähän hauraaseen ja ainutlaatuiseen meriekosysteemiin, joka tulisi suojella pikimmiten.

Viime vuonna näihin aikoihin hyväksytty YK:n historiallinen mertensuojelusopimus antoi maailman merille toivoa ja aidon keinon suojelualueiden luomiselle. Tällä hetkellä suojelusopimus on YK:n jäsenvaltioiden ratifiointiprosessissa, jonka jälkeen suojelutyö voidaan varsinaisesti aloittaa. Mertensuojelusopimus on siis avain siihen, että 30 prosenttia maailman meristä suojellaan vuoteen 2030 mennessä.

Galapagos on paikka, joka inspiroi ja herättää meissä toivon maailmasta, jossa luonnon kauneus säilyy ja kukoistaa. Jatkamme laivakiertuetta tämän vuoden aikana muun muassa Sargassomerelle ja Saya de Malhan meriniityille, joista tulemme kertomaan lisää. Teemme matkalla tärkeää tutkimus- ja kartoitustyötä, jonka pohjalta voimme tieteeseen nojaten näyttää, miksi juuri nämä uhanalaiset kohteet tulee suojella ensi tilassa. Lue lisää laivakiertueestamme täältä, ja lisää nimesi mertensuojelijoiden suureen joukkoon!

Yhdessä voimme varmistaa, että maailman meret jatkavat tarinaansa elämästä ja sen ihmeistä.

Mertensuojelualueet todeksi

Olemme tutkimusmatkalla tehdäksemme mertensuojelualueista vihdoin totta. Tule mukaan!

Tule mukaan