Merten kallisarvoisen elämän suojelu on ollut Greenpeacen toiminnan ytimessä sen alkumetreiltä saakka. Suojelutyö saavutti tärkeän virstanpylvään alkuvuodesta, kun YK vihdoin hyväksyi mertensuojelusopimuksen. Nyt kun sopimus on jäsenmaiden ratifioitavana ja työ varsinaisten suojelualueiden perustamiseksi on alkamassa, on hyvä hetki katsoa taaksepäin ja kerrata, kuinka tähän on päästy.

Meret ovat monin paikoin romahduksen partaalla. Merten pelastamiseksi YK:n jäsenvaltiot ovat asettaneet tavoitteeksi mertensuojelualueiden verkoston, joka kattaa vähintään 30 prosenttia maailman meristä. Helmikuussa 2023 hyväksytty YK:n mertensuojelusopimus on avannut tien saavuttaa elintärkeä tavoite.  

Olemme kampanjoineet  mertensuojelusopimuksen puolesta aivan prosessin alusta asti – kaksi vuosikymmentä. Tieteellinen tutkimustyö, laivamatkat, rauhanomaiset mielenosoitukset, taide, tavallisten ihmisten tuki sekä yhteistyö vaikuttajien kanssa ovat olleet avainasemassa merten ekosysteemien suojelemisessa.

2005-2019

Olemme julkaisseet  vuosien mittaan viiden raportin sarjan, jossa avataan merten uhkia sekä paljastetaan kansainvälisen valtamerten hallinnon (International ocean governance) puutteita ja epäkohtia. Raporteissa painotetaan myös merten suojelualueiden verkoston perustamisen tarvetta.

2012

Cambridgen yliopiston tutkijat Nick Toberg, John Fletcher ja professori Peter Wadhams olivat mukanamme Arktisella tutkimusmatkalla. He mittasivat merijäätä Framinsalmella Pohjoisnavalla.

2016

Arvostettu italialainen säveltäjä ja pianisti Ludovico Einaudi esitti yhden omista sävellyksistään Jäämerellä kelluvalla alustalla vaatien Arktiksen alueen suojelua.

2018

Näyttelijä ja arktisen alueen lähettiläs Javier Bardem oli yhdessä kapteeni John Hocevarin kanssa Etelämantereen tutkimusmatkalla, jolla tehtiin sekä tieteellistä tutkimusta että korostettiin Etelämantereen merten suojelualueen kiireellistä tarvetta.

2019

Mukanamme matkanneet tutkijat tutkivat ainutlaatuista Sargassomerta ja sen elämää. Näyttelijä ja merten puolustaja Shailene Woodley oli mukana vaatimassa mertensuojelua.

2020

Tunnetun animaatiostudion Aardman Animationsin kanssa tuotettu ”Turtle Journey” (“Kilpikonnamatka”) tuo esiin maailman merten ahdingon kertomalla sydäntä särkevän tarinan kilpikonnaperheestä.

Ympäristöaktivisti Mya-Rose Craig poseerasi jäälautalla Arktiksella osana maailman pohjoisinta ilmastolakkoa. Kuva otettiin 82,2° pohjoista leveyttä. Olimme Arktiksella dokumentoimassa ilmastokriisin vaikutuksia ja tutkimassa alueen merielämää.

2020-2022

Teimme Stony Brookin yliopiston kanssa uraauurtavaa tutkimusta Etelämantereella sijaitsevissa syrjäisissä pingviiniyhdyskunnissa, joista monia ei ollut koskaan aiemmin tutkittu. 

2021

Fijiläinen aktivisti Victor Pickering syvänmeren kaivostoimintaa johtavan yrityksen aluksen edessä.

Meritieteilijät tohtori Kirsten Thompson ja Shaama Sandooyea olivat mukana Saya de Malha Bankin tutkimusmatkalla, jonka tavoitteena oli lisätä alueen biologisen monimuotoisuuden tuntemusta ja osoittaa sen suojeluarvon.

Aktivistit Arctic Sunrise -laivalla dokumentoivat kalmarin kalastusta Argentiinanmerellä. He havaitsivat yli 500 troolaria ja jigikalastajaa, jotka ryöstökalastivat Lounais-Atlantin alueella.

2022

Aktivistimme vapauttivat makohain pitkäsiimasta Pohjois-Atlantilla. Olimme alueella dokumentoimassa Espanjan ja Portugalin tuhoisien kalastuslaivastojen toimia.

Järjestimme Soulissa, Koreassa meriteemaisen drooniesityksen, joka innosti ihmisiä toimimaan merten puolesta ja kehotti päättäjiä ajamaan vahvaa mertensuojelusopimusta YK:n kokouksessa.

2023

Ennen YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevan huippukokouksen (IGC5) jatkumista heijastimme  eri puolilla maailmaa (kuva Meksikossa) videoita ikonisiin rakennuksiin ja vaativat hallituksia edistämään maailmanlaajuista mertensuojelusopimusta.

Vapaaehtoisemme Ruotsissa osallistuvat maailmanlaajuiseen toimintapäivään merten puolesta, jossa kehotettiin johtajia sopimaan vahvasta maailmanlaajuisesta merisopimuksesta IGC5-huippukokouksen jatkoneuvottelujen aikana. Hurjimmat vapaaehtoiset tatuoivat itseensä kuvan ankeriaasta muistutuksena lajien sukupuuton uhasta.

Näyttelijä Jane Fonda ja senegalilainen yhteisöjohtaja Anta Diouf luovuttavat Greenpeacen vetoomuksen, jossa vaaditaan vahvaa maailmanlaajuista merisopimusta. Vetoomus, joka keräsi 5,5 miljoonaa nimeä ympäri maailmaa, luovutettiin YK:n neuvottelujen puheenjohtajalle Rena Leelle IGC5:n jatkokokouksessa helmikuussa 2023. Juuri tässä kokouksessa YK:n mertensuojelusopimus hyväksyttiin vuosien neuvottelun jälkeen, ja maailman meret ottivat merkittävän askeleen kohti toipumista.