YK:n ilmastokokous (COP28) kokoaa taas hallitusten edustajat lähes 200 maasta neuvottelemaan globaaleista ilmastotoimista. Arabiemiirikunnan Dubaissa järjestettävä kokous kestää joulukuun 12. päivään asti.

Ilmastokokous päättää vuoden, jonka arvioidaan olevan mittaushistorian lämpimin. Silti päästöt yhä kasvavat ja fossiilisten polttoaineiden tuotantoon on edelleen suunniteltu laajennuksia. Ilmastokokouksen käynnistyessä voi kuitenkin nähdä yhä selvemmin, että ratkaisut ilmastokriisiin ovat maailman valtioiden ulottuvilla – ja ne ovat edullisempia kuin koskaan aiemmin. Jos valtiot toimivat nyt, maailmanlaajuiset päästöt voidaan edelleen lähes puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Edellinen ilmastokokous, COP27 järjestettiin Egyptissä. Kokouksen pääteemaksi nousi köyhimpien maiden asema ja ilmastonmuutoksen vaikutusten korvaaminen.

Greenpeace toimii ilmastokokouksessa oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Valtioiden on saatava aikaan tuntuvia ja nopeita päätöksiä sen saavuttamiseksi.

Fossiilisista luopumisesta on saatava vahva päätös

Tämän vuoden ilmastokokous on sei, jossa hallitusten on tehtävä historiaa fossiilisten polttoaineiden suhteen. Fossiilisten polttoaineiden aikakauden on päätyttyvä, jotta voimme välttää ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset ja pysyä Pariisin sopimuksen lämpenemisrajassa (1,5ºC).

Tämä tarkoittaa sitoutumista uusien öljy-, hiili- ja kaasuhankkeiden lopettamiseen sekä maailmanlaajuista sopimusta nopeasta, oikeudenmukaisesta ja täydellisestä vaiheittaisesta fossiilisista polttoaineista irtautumisesta. Kaikkien maiden on toimittava nyt, erityisesti maailman suurimpien päästäjien – historiallisesti eniten saastuttaneiden maiden – on toimittava nopeimmin.

Maailmanlaajuisen tilannekatsauksen on käynnistettävä mittavat muutokset

Ilmastokokous päättää ensimmäisen globaalin tilannekatsauksen (GST), eli yhteenvedon siitä, miten Pariisin sopimuksen saavuttamisessa on maailmanlaajuisesti onnistuttu, miten työ sujuu tällä hetkellä ja miten kurssia on korjattava.

Yhteenvedon johtopäätösten on sisällettävä selkeät tavoitteet ja rajapyykit vuoteen 2035 mennessä tehtäville maailmanlaajuisille päästöleikkauksille ja fossiilisista polttoaineista irtautumiselle sekä luonnonsuojelulle ja ilmastovaikutusten ennallistamiselle. Sen on myös sisällettävä toimenpiteet vaikutuksiin sopeutumisen, vahinkojen korvaamisen ja rahoituksen välisten aukkojen sulkemiseksi tällä vuosikymmenellä.

Greenpeace vaatii rikkaita teollisuusmaita, öljyntuottajia ja fossiilisista voittoa tekeviä yhtiöitä korvaamaan ilmastonmuutoksen vahinkoja maille ja yhteisöille, jotka jo kärsivät ilmastokriisin vaikutuksista.

Uskottava rahoituspaketti sai jo vauhtia, mutta saastuttajat on saatava maksamaan

Rahoitus on ilmastonmuutokseen liittyvän maailmanlaajuisen yhteistyön kulmakivi. Heti tämän vuotisen kokouksen aluksi saatiin lupaavia uutisia, kun useat maat – mm. Yhdysvallat, Saksa ja Arabiemiirikunnat – sitoutuivat rahoittamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia menetyksiä ja vahinkoja korvaavaa rahastoa. Sopimus on elintärkeä ensimmäinen askel  sen varmistamisessa, köyhimpien maiden yhteisöt saavat sen tuen, jota he kipeästi tarvitsevat.

Nyt julkistettu rahoitus ei kuitenkaan vielä riitä. On myös epäselvää, mistä maiden lupaama rahoitus otetaan. Uskottava rahoituspaketti tarvitsee lisää rahoituspäätöksiä, erityisesti ilmastokriisin vaikutuksiin sopeutumista varten, ja vahvistaa uuden vahinko- ja menetysrahaston kykyä tukea ilmastonmuutoksen vaikutuksista jo kärsineitä yhteisöjä.

Fossiiliteollisuuden on maksettava aiheuttamastaan tuhosta ja vahingosta. Rahasta ei ole puutetta, mutta toistaiseksi hallituksilta ei ole nähty riittävästi toimenpiteitä fossiiliteollisuuden ja muiden suurten saastuttajien vastuuseen saattamiseksi. 

Tässä ilmastokokouksessa hallitusten on osoitettava, että ne ovat tosissaan ilmastotoimien suhteen, siksi ”saastuttaja maksaa” -periaatteen on näyttävä kokouksen lopullisessa päätöslauselmassa. Fossiilisten polttoaineiden tuottajien viime vuoden ennätykselliset voitot tekevät tehtävästä helpon – heillä on varaa maksaa!

Kaikki tämä on tehtävissä

Ilmasto-oikeudenmukaisuus ei toteudu, jos ilmastokokous ei johda sopimukseen oikeudenmukaisesta ja tasapuolisesta kaikista fossiilisista polttoaineista irtautumisesta vaiheittain.

Vaikka asiat edistyvät näissä ilmastokokouksissa välillä turhauttavan hitaasti, ovat ne silti suurin kohtauspaikka maailmanlaajuiselle poliittiselle ilmastotoiminnalle, jota me niin kipeästi tarvitsemme. Jotta yhä nopeammista ilmastotoimista tulee totta, maailmanlaajuisen ilmastoliikkeen on painostettava hallituksia ja muita neuvottelujen toimijoita vielä kovemmin niiden toteuttamiseen.