SDP:n puoluekokous on purkissa. Mitä jäi käteen?

Ainakin puoluekokouksen kannattama, demarinuorten aloite turpeen veroedun vaiheittaisesta poistamisesta kasvattaa paineita saada tuloksia aikaan syksyn budjettiriihessä. 

On hyvä, että SDP:n kanta tältä osin selkeytyi, mutta yksin se ei toki riitä. Syyskuun budjettiriihessä on tehtävä suoraselkäisiä, isompia päätöksiä fossiilitukien poistamisesta.

Ennen vaaleja silloinen puheenjohtaja Antti Rinne lupasi, ilmastomarssilla lokakuussa 2018, että demarit tähtäisivät fossiilitukien lopettamiseen 2020-2025. Myös muut puolueet kirjasivat omia tavoitteitaan.

Ilmastomarssi 22.10. 2018.

Turpeen veroedun lisäksi fossiilitukia on yhdistetyssä sähkön ja lämmöntuotannossa, teollisuudessa, maataloudessa ja liikenteessä (esim. dieselin verotuki), joista SDP:n puoluekokous ei linjannut tarkemmin – joskin lentoliikenteen osalta poliittinen ohjelma linjaa tavoitteeksi, että “Lentoliikenteessä käytettävän polttoaineen verovapaus puretaan”. 

Lentoliikenteen verovapaudet onkin räikeä fossiilituki, jonka poistamiselle on kyselytutkimuksissa suomalaisten enemmistön tuki (esim. Taloustutkimus ja EIB). Siksi demareiden linjaus on erittäin tervetullut, eikä saa jäädä pelkäksi lauseeksi paperille. Tähän mennessä lentämisen verottamista ilmastoperustein ovat kannattaneet vihreät ja vasemmisto.

Puoluekokous hyväksyi myös aloitteen yritystukien muuttamisesta vastikkeellisiksi, mikä kasvattaa paineita lakkauttaa nykyisenlainen päästökauppakompensaatio, eli tukijärjestelmä, jossa rajatuille teollisuuden toimialoille korvataan päästökaupan aiheuttama lisäkustannus sähkön hinnassa.

Päästökauppakompensaatio on moneen kertaan eri ekonomistien suilla todettu tehottomaksi ja jopa haitalliseksi yritystueksi. Onkin vaikea nähdä, miten SDP eilisen linjauksensa jälkeen voisi kannattaa sen jatkamista syksyn budjettiriihessä (14.-15.9.).