Tänä viikonloppuna järjestetään traktorimarsseja Ylivieskassa, Seinäjoella ja Kuopiossa. Näiden Ruokamarssien ensimmäinen vaade on ymmärrettävä ja sen takana on helppo seistä. Marsseilla tuottajat haluavat muistuttaa siitä, että samaan aikaan kun maatilat ja alkutuotanto ovat vaikeuksissa, kaupat tekevät ennätystulosta. Tuottajat ansaitsevat suuremman potin ruokaketjussa.
Julkaisimme tällä viikolla yhdessä Animalian ja Luontoliiton kanssa Puolet parempaa -kampanjan. Tavoitteena on puolittaa eläinperäisten tuotteiden käyttö Suomen kunnissa ja kaupungeissa. Haluamme siis tehdä julkisesta verovaroin tuetusta ruokailusta puolet parempaa.
Saamme säännöllisesti kommentteja siitä, “miksi haluamme rankaista suomalaista maataloustuotantoa?” Helposti unohtuu, että Suomessa tuotetaan ja jalostetaan valtavasti kotimaista kasvisruokaa. Maitojätti Valio valmistaa nyhtökauramme ja kauralatteihimme tarvittavan maidon, ja eri ruokatalojen tuottamia, kotimaisiin palkokasveihin perustuvia kasviproteiineja on runsas valikoima kauppojen hyllyillä.
Viime aikoina on uutisoitu siitä kuinka kasvisproteiinien kysyntä kaupoissa on vähentynyt inflaation ja epävarmuuden myötä. Kotimaisten tuottajien kannalta tätä kysynnän heilahtelua voidaan tasata julkisten ruokailujen kautta.
Kun päätämme, että verovaroin tuotetussa julkisessa ruokailussa vähennetään eläinperäisiä tuotteita ja korvataan ne ennen kaikkea kotimaisin kasvisproteiinein, vakautuvat myös kasvisruoan tuottajan tulevaisuusnäkymät. Tätä voisi ajatella eräänlaisena polttoainepuolelta tuttuna sekoitevelvoitteena – bensassa on tietty osuus biopolttoainetta ja tämän avulla Nesteen biopottoaineelle on luotu markkinat.
Vuosittain elintarvikehankintoihin käytetään Suomessa yli 350 miljoonaa euroa. Tästä potista suuremman osan soisi kohdistuvan kotimaisten kasvisproteiinien ja kasvimaidoissa tarvittavien viljojen tuottajille. Maatalouden kestävyyssiirtymä ja kotimaiseen, monipuoliseen ruoantuotantoon perustuva huoltovarmuus eivät tapahdu ilman julkisia varoja. Siksi on aika laittaa lounaslinjastoille ja lautasille puolet parempaa.
Puolet parempaa myös suomalaiselle maataloudelle
Related Posts
-
Tuore selvitys: Kunnat voisivat säästää satojatuhansia vähentämällä lihaa julkisissa ruokailuissa
Suomen kunnat voisivat säästää jopa satojatuhansia euroja vuodessa, mikäli ne puolittaisivat lihan hankinnat julkisissa ruokailuissa. Esimerkiksi 30 000 asukkaan kunta voisi säästää jopa 240 000 euroa vuodessa.
-
Uudet ravitsemussuositukset julki – Greenpeace esittää prosessoidulle lihalle haittaveroa
Ravitsemussuositusten tavoitteena on, että terveellisen ja ympäristöystävällisen ruuan syöminen tehtäisiin yhteiskunnassa helpoksi koko väestölle. Greenpeace odottaakin nyt, että myös julkiset hankinnat, tuet ja vero-ohjaus päivitetään ohjaamaan samaan, toivottuun suuntaan.
-
Näin lihatalot yrittivät vesittää ravitsemussuositukset – OSA 2
Kun tuoreet ravitsemussuositukset olivat lausuntokierroksella viime kesänä, lihateollisuus lobbasi niitä vastaan mitä kirjavimmin väittein. Kokosimme yhteen lihalobbyn ylilyönnit ja perättömät väitteet ja vastasimme niihen. Osassa kaksi keskitymme ilmasto- ja ympäristöväitteisiin.