Vaalit on käyty ja seuraavan hallituksen kokoonpano on vielä arvailujen varassa. Vaalien voittaja on kuitenkin selvä. Suomalaisen enemmistöhallituksille rakentuvan poliittisen perinteen mukaisesti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orposta tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä maamme seuraava pääministeri. Onkin syytä katsoa, mitä kokoomus ja Orpo ovat meille luvanneet.

Ihmisiä marssimassa luontomarssilla kylttien kanssa. Kylteissä iskulauseita, kuten "Hakkuut alas" ja "Yksikään laji ei saa kuolla".
Luontomarssin terveiset vaalivoittajille.

Lupaus #1: Ilmastotavoitteesta pidetään kiinni

Ilmastoasioissa Orpo otti vahvan lähdön. Napakalla vastauksellaan Purralle Petteri Orpo teki jälleen kerran selväksi, että Suomen ilmastotavoitteesta pidetään kiinni. Suomalaisen elinkeinoelämänkin laajasti kannattama, ilmastolakiin kirjattu tavoite saavuttaa hiilineutraliuus vuoteen 2035 mennessä on ja pysyy. Tämä on kokoomukselle kynnyskysymys, kuten Elina Valtonenkin jo ennen vaaleja paalutti.


Kuten Orpo on Helsingin Sanomien vaalikonevastauksissaan painottanut, “suomalaiset yritykset ja elinkeinoelämä ovat jo investoinneillaan sitoutuneet tavoitteen saavuttamiseen”. 

“Suomesta voi tulla puhtaan energian suurvalta, ja voimme omavaraisella puhtaalla energialla houkutella Suomeen teollisuutta sekä investointeja”, Orpo paalutti.

Insentiivit energiamurroksen etenemiseen tarvitaan myös liikenteessä. Orpo ei olisikaan vaalikonevastauksensa perusteella alentamassa bensiinin ja dieselin verotusta – joskaan ei hän sitä myöskään korottaisi.

Lupaus #2: Hiilinielut korjataan

Ilmastotavoitteesta kiinnipitäminen edellyttää Suomessa erityisesti sitä, että hiilinielu korjataan. Tämän suhteen kokoomus on myös luvannut toimia. Ympäristöjärjestöjen puoluekyselyssä kokoomus kannatti seuraavaa väitettä:

“Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma päivitetään niin, että lisätoimien avulla Suomi kasvattaa hiilinieluja EU:n LULUCF-asetuksen mukaisesti vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035.”

Lupaus #3: Valtion luonnontilaiset ja vanhat metsät suojellaan ja metsähallituksen tulostavoitetta alennetaan

Valtion metsien suojelun suhteen Petteri Orpo on myöskin ollut selväsanainen: Helsingin Sanomien vaalikoneessa hän linjasi, että “Jäljellä olevat valtion maiden luonnontilaiset ja vanhat metsät tulisi suojella.” Täsmälleen saman hän toteaa myös Ylen vaalikoneessa.


Helsingin Sanomien vaalitentissä Orpo myös täsmensi tämän tarkoittavan sitä, että vastaavasti Metsähallituksen tulostavoitetta on laskettava.

Yksityismetsien suojeluun kokoomus tarjoaa metsien monimuotoisuusohjelma Metson vahvistamista. Oppositiossa ollessaan, vaihtoehtobudjetissaan vuodelle 2023, kokoomus esitti Metso- ja HELMI-rahojen korotusta 20 miljoonalla. Luonnonsuojelurahoituksen korotus onkin hyvä ja välttämätön suunta nyt, kun kokoomus itse pääsee puikkoihin, mutta lisärahaa tarvitaan toki huomattavasti enemmän kuin kokoomuksen aiemmin esittämä 20 miljoonaa euroa.

Metsäpolitiikan ohjaaminen ilmasto- ja luontokestävämmäksi tulee toki vaatimaan myös paljon muuta. Hallitusohjelmaneuvotteluihin mennessä kokoomus pääseekin ottamaan kantaa lukuisiin muihin virkamiestyöryhmistä valmistuviin esityksiin.

Ilmasto- ja luontoviisasta talouspolitiikkaa

Kaiken kaikkiaan kokoomus on luvannut kestävää talouspolitiikkaa,  luonnonvarojen kestävää käyttöä ja luonnon monimuotoisuuden puolustamista. Tämä edellyttää sitä, että talouspolitiikan keinot valjastetaan tavoitteiden tueksi, valtiovarainministeriön strategian mukaisesti

Valtiovarainministerinä ollessaan Petteri Orpo käynnisti valtiovarainministereiden ilmastokoalition, mikä noteerattiin kansainvälisesti ja poiki jopa visiitin paavin luokse. Nyt, kun myös Suomen 2035 ilmastotavoite on laajalti noteerattu ja jopa YK:n pääsihteeri viittaa siihen esimerkkinä, joita muiden tulisi seurata, on Orpolla iso vastuu huolehtia, että Suomi tekee kotiläksynsä myös talous- ja rahoituspolitiikan työkalujen päivittämisessä linjaan ilmasto- ja luontotavoitteiden kanssa, Helsinki-periaatteiden mukaisesti.


Sum summarum: Kompromisseja tarvitaan, mutta ei tärkeimmistä tavoitteista

Uuteen hallitukseen ja hallitusohjelmaan on vielä matkaa, mutta selvää on, että luonto- ja ilmastotavoitteet on ne, mistä joustoa ei voida hakea, kuten ministeriöiden kansliapäällikötkin yhteisissä viesteissään tulevalle hallitukselle korostivat:

Lähde: Mahdollisuudet Suomelle – kansliapäälliköiden viestit hallitusvaihdokseen. 6.2.2023

Lue myös Greenpeacen tavoitteet

Lähteet:

Helsingin Sanomien vaalikone

Ylen vaalikone

Kokoomuksen eduskuntavaaliohjelma