Tärkeä osa Greenpeacen toiminnasta perustuu vapaaehtoistemme toiminnalle ympäri Suomea. Tänä vuonna he ovat tehneet monenlaista: muun muassa kiertäneet kouluissa puhumassa ympäristönsuojelusta, keränneet valokuvapotretteja ja allekirjoituksia metsiensuojelun puolesta ja pysäyttäneet metsäkoneita, levittäneet tietoisuutta Arktisen öljynporauksen ongelmista ja järjestäneet aiheeseen liittyviä tapahtumia.

Ilman vapaaehtoistemme panosta työ ympäristön puolesta ei saavuttaisi yhtä suurta määrää kansalaisia, yrityksiä ja päättäjiä. Koska monet ympäristöongelmat vaativat laajoja ja nopeita toimia, kaikki vapaaehtoistemme käyttämä aika ja energia kestävien ratkaisujen edistämiseksi ja yhteiskunnallisen tietoisuuden kasvattamiseksi on arvokasta.

Haluaisitko sinä olla ensi vuonna mukana vapaaehtoisporukkamme toiminnassa paremman maailman puolesta? Tässä joitakin esimerkkejä siitä, millaista toimintaa vapaaehtoisemme ja aktivistimme tekivät tänä vuonna:

Rakkauskirjeitä Arktikselle

Kun Suomi otti keväällä vastaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden, vapaaehtoisemme ympäri Suomen pyysivät suomalaisia osallistumaan keräämällä ihmisiltä rakkauskirjeitä Arktikselle. Esimerkiksi Tampereella vapaaehtoisemme tekivät yhteistyössä paikallisen teatteriseurueen kanssa kertomalla teatterivieraille väliajalla Greenpeacen työstä Arktiksen suojelemiseksi öljynporaukselta ja teolliselta kalastukselta, ja rohkaisivat heitä ajattelemaan, mitä Arktis heille merkitsee.

Saimme koskettavia kirjeitä noin 500:lta suomalaiselta ja teimme niistä videokoosteen. Esitimme videon ulkoministeriössä juuri ennen kuin ulkoministeri Timo Soini vastaanotti Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden. Kirjeissä muistutettiin, että Suomella on nyt tärkeä vastuu Arktiksen suojelun edistämisessä.

Katso koostevideo kirjeistä tässä:

 

 

Metsien vahtikoirat mukana suojelutyössä

Koulutimme tänä vuonna joukon vapaaehtoisiamme tunnistamaan metsien arvokkaita lajeja ja luontotyyppejä. Metsien vahtikoirat ovat tämän jälkeen pitäneet itsenäisesti silmällä lähialueensa metsien tilannetta ja päivittäneet keräämiään tietoja metsäasiantuntijoillemme. Tämä työ mahdollistaa sen, että voimme tarvittaessa toimia nopeasti havaitessamme metsiin kohdistuvia akuutteja uhkia, kuten hakkuuaikeita. Mm. Lahden seudulla Metsien vahtikoiramme tarkkailevat aktiivisesti Evon metsien tilannetta. Ryhmä on osallistunut myös julkiseen keskusteluun pitämällä mielipidekirjoituksilla aihetta esillä paikallislehdissä.

Faces for Forests – potretteja pohjoisten metsien puolesta

Tietoisuuden kasvattaminen kampanjoistamme on yksi erittäin tärkeä osa vapaaehtoistoimintaa. Kampanjoista puhumisen ohessa vapaaehtoisemme keräävät usein allekirjoituksia erilaisiin vetoomuksiin. Tänä vuonna teimme samalla myös jotain vähän erilaista: aktiivimme ympäri Suomea jalkautuivat kaduille ja tapahtumiin ottamaan ihmisistä  valokuvapotretteja arvokkaiden pohjoisten havumetsien puolesta. Antamalla kasvonsa kampanjan tueksi ihmiset saivat osoittaa tukensa metsiensuojelulle.

Koska Suomen Greenpeace toimii osana pohjoismaisia kampanjoita, tällä kertaa vapaaehtoistemme keräämät potretit päätyivät osaksi metsiensuojelutempausta Ruotsissa. Vapaaehtoisemme olivat mukana ripustamassa  potretteja puihin. Tämä visuaalisesti näyttävä tempaus herätti runsaasti huomiota mediassa. Katso tästä videomme tapahtumasta:

 

 

Aktiivimme estivät hakkuut Oulujärven metsissä

Myös Suomessa arvokkaisiin metsiin kohdistui tänä vuonna runsaasti paineita. Greenpeacen aktiivien toiminnan ansiosta hakkuut onnistuttiin toistaiseksi estämään mm. Oulujärven Kaarresalossa ja Kuostonsaarella, jossa läsnäolomme sai Metsähallituksen pysäyttämään hakkuusuunnitelmansa tältä vuodelta. Aktivistimme osallistuivat Oulujärvellä mm. saarten luonnon dokumentoimiseen, leirin ylläpitoon, veneen kuljetukseen ja melontaan.

Tällaiseen suoraan toimintaan osallistuvat vapaaehtoisemme saavat aina kattavan koulutuksen väkivallattoman suoran toiminnan periaatteista ja toimintatavoista. Greenpeacen vapaaehtoisena voit hakeutua näihin koulutuksiin.

People vs Arctic Oil

Greenpeace oli tänä vuonna myös mukana oikeudenkäynnissä Norjan valtion luvittamaa Arktista öljynporausta vastaan, sillä ilmastomme ei kestä enää yhtään lisää fossiilisten polttoaineiden etsimistä ja käyttöönottoa. Vapaaehtoisemme tukivat oikeusjuttua monin tavoin: levittämällä tietoa aiheesta suomalaisille, keräämällä allekirjoituksia juttuamme tukevaan todistajanlausuntoon, kuvaamalla kampanjavideoita ja järjestämällä Helsingissä aihetta käsittelevän tapahtuman, johon sisältyi asiantuntijakeskustelua, suora videolähetys Norjasta ja ilmastonmuuutoksen herättämiä tunteita käsittelevää improvisaatioteatteria.

Haluatko mukaan porukkaan?

Haluatko olla ensi vuonna mukana toiminnassamme ympäristönsuojelun puolesta? Uudet vapaaehtoiset ovat aina lämpimästi tervetulleita toimintaamme –  ilmoittaudu mukaan, niin kutsumme sinut tuleviin tapahtumiin, tapaamisiimme ja koulutuksiimme!