Elämme keskellä ilmastokriisiä. Viimeisen vuoden aikana olemme nähneet ennennäkemättömän suuren ilmastoliikkeen synnyn ympäri maailman. Miljoonat ihmiset ovat vaatineet ilmastotekoja, yli 1,4 miljoonaa koululaista ympäri maailman osallistui koululakkoon maaliskuussa. Ison-Britannian hallitus julisti ilmastohätätilan. Samoin teki Paavi viime perjantaina.

Samaan aikaan brittiläinen öljyjätti BP (British Petroleum) on matkalla kohti Pohjanmerellä sijaitsevaa öljynporausaluetta aikeinaan porata 30 miljoonaa barrelia öljyä.

Tämä on täydellistä piittaamattomuutta maapallosta ja sen tulevaisuudesta. Öljyä ja kaasua on jo nyt enemmän kuin ilmasto kestää. Tämä ei käy. Ilmastokriisi on otettava vakavasti, nyt on pakko toimia. Siksi olemme siellä, missä öljynporauslauttakin jo kymmenettä päivää.

Mielenosoitus alkoi sunnuntaina yhdeksäs kesäkuuta, kun joukko Greenpeacen aktivisteja nousi öljynporauslautalle Skotlannin rannikolla, kun se oli valmistautumassa matkaansa. Kymmenen päivää myöhemmin olemme yhä paikalla.

Katso alta, mitä tähän mennessä on tapahtunut (päivitetty 18.6.):

Joukko Greenpeacen aktivisteja nousi öljynporauslautalle ja levitti ilmastohätätilaa julistavan banderollin.

Päivä 1 (Sunnuntai 9.6.)

Kello 18:30 joukko Greenpeacen aktivisteja nousi öljynporauslautalle ja levitti ilmastohätätilaa julistavan banderollin.

Fran ja Jo öljynporauslautalla.

Päivä 2 (maanantai 10.6.)

Kaksi aktivistia, Fran ja Jo, olivat lautalla iltaan asti, kunnes Pete ja Tom vaihtoivat paikkaa heidän kanssaan.

Päivä 3 (tiistai 11.6.)

Skotlantilainen tuomioistuin asettaa Greenpeacelle uhkasakon estääkseen mielenosoituksen.

Öljynporauslautta seisoo paikallaan jo neljättä päivää.

Päivä 4 (keskiviikko 12.6.)

Öljynporauslautta on edelleen paikallaan. Samoin aktivistit lautan kyydissä.

Päivä 5 (torstai 13.6.)

Skotlannin poliisi aloittaa aktivistien poistamisen. Iltaan mennessä kummatkin aktivistit on poistettu lautalta. Tähän mennessä öljynporauslautta oli seissyt paikallaan jo 70 tuntia.

Päivä 6 (perjantai 14.6.)

Neljältä aamuyöstä joukko aktivisteja nousi uudestaan lautalle! Meena ja Andrew poistetaan lautalta iltaan mennessä. Hieman tämän jälkeen lauttaa aletaan hinaamaan kohti Pohjanmerta.

Lauttaa hinataan merelle.

Päivä 7 (lauantai 15.6.)

Lauantaihin mennessä uhkasakko on laajennettu koskemaan myös Greenpeacen laivoja, Arctic Sunrisea ja Esperanzaa. Näistä ensimmäinen on sopivasti matkalla kohti Skotlantia seilaten britteinsaarten itärannikkoa kohden pohjoista saavuttaakseen öljynporauslautan.

Ympäri Isoa-Britanniaa järjestetään mielenosoituksia BP:n bensa-asemilla.

Päivä 8 (sunnuntai 16.6.)

Laivamme Arctic Sunrise saavuttaa BP:n öljynporauslautan. Yllättäen öljynporauslautta tekee U-käännöksen ja ottaa suunnan takaisin kohti Skotlantia!

Arctic Sunrise saavuttaa lautan.

Päivä 9 (maanantai 17.6.)

Vieläkään ei öljynporauslautta ole päässyt porausalueelle. Arctic Sunrise seuraa lauttaa, joka tekee uusia uukkareita ja pyrkii selvästi jatkamaan töitään ilmastokriisin pahentamiseksi.

BP:n öljynporauslautta tekee U-käännöksiä porausalueen ympärillä.

Päivä 10 (tiistai 18.6.)

BP:n lautta jatkaa kääntyilyä edestakaisin porausalueen lähistöllä. Öljy-yhtiön on nyt korkea aika tehdä lopullinen U-käännös ja hylättävä öljy. Kauniit puheet eivät riitä – nyt on pakko toimia. Emme ole lähdössä mihinkään. Maailmanlaajuinen liike ilmastokriisin pysäyttämiseksi kasvaa päivä päivältä ja me olemme päättäneet voittaa.

Greenpeace activists display banner on Day 10 of the BP rig protest. © Greenpeace

Aktivistit BP:n öljynporauslautan edustalla Pohjanmerellä.

Päivä 11 (keskiviikko 18.6.)

Luimme lehdestä, että öljypomot aikovat pitää kriisipalaverin, jotta rauhanomainen mielenosoituksemme saataisiin loppumaan. Öljyteollisuus onkin kriisipalaverin tarpeessa – nimittäin ilmastokriisipalaverin. Öljyteollisuudella, joka ruokkii ilmastokriisiä ja asettaa meidät kaikki vaaraan, ei ole tulevaisuutta. BP:n on tehtävä täyskäännös ja siirryttävä täysin uusiutuvaan energiaan.

Allekirjoita vetoomuksemme BP:n johtajalle ja vaadi todellisia ratkaisuja ilmastokriisiin.

Päivitämme tilannetta tässä blogissa.