Suomessa järjestettiin lauantaina 20.10 suurin ilmastomarssi koskaan. Meitä oli paljon! Yhdessä koimme jotain uskomattoman hienoa – tuhannet ihmiset täyttivät Helsingin kadut ja vaativat päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.


Kymmentuhatpäinen ihmisjoukko hyppimässä tasajalkaa ja huutamassa iskulauseita sai ihon kananlihalle. Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laitin, Greenpeacen Kaisa Kososen ja 15-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin koskettavat puheet eivät jättäneet ketään kylmäksi. Viestimme oli selvä: ilmasto ei odota, #NytOnPakko toimia! Tapahtuma
noteerattiin myös maailmalla ja se inspiroi jopa kansainvälisen ilmastoliikkeen supertähtiä, kuten Bill McKibbeniä ja Naomi Kleinia.

Kymmentuhatpäinen ihmisjoukko marssimassa kohti eduskuntataloa.

Mikä parasta, viesti ei kaikunut kuuroille korville. Eduskuntatalolla marssia oli vastaanottamassa kahdeksan eduskuntapuoluetta, joista moni oli valmistautunut haasteeseen huolella. Enää ei puhuta yleisellä tasolla siitä, että tärkeää on, vaan nyt puhutaan aikatauluista, jolla Suomi nollaa päästönsä ja luopuu fossiilisista polttoaineista kokonaan. Tämä on mahtavaa!

Me järjestäjät olimme siis haastaneet puolueet vastaamaan seuraaviin vaatimuksiin:

1. Suomen nettopäästöt on saatava alle nollan 2030 mennessä.

2. Fossiilisista polttoaineista on päästävä irti vuoteen 2035 mennessä
3. Kivihiilen ja turpeen poltto lopetetaan 2025 mennessä, eikä uusia turvekenttiä enää avata.

4. Fossiilituet lopetetaan 2020 mennessä.

5. Metsien hakkuita ei kasvateta.

Haasteet oli toimitettu puolueiden edustajille etukäteen, joten kylmiltään heidän ei tarvinnut niihin Eduskuntatalon edessä vastata.

 

@Jonne Sippola



Ilahduttavaa on, että läpi puoluekentän löytyy nyt valmiutta nopeuttaa aikataulua, jolla Suomi vapautuu fossiilisista polttoaineista ja nollaa ilmastopäästönsä – joskin erojakin toki löytyy. Jopa siitä, että päästöiltään kivihiiltäkin pahemman turpeen poltosta on päästävä eroon, alkaa nyt löytyä yksimielisyys. Kyse on lähinnä enää aikataulusta ja puheiden saattamisesta käytäntöön. Tämä lupaa erittäin hyvää – jos painetta toimia pidetään yllä.

Isoimmat erot puolueiden välillä löytyvät, kun kysytään metsähakkuiden lisäämisestä. Ongelma on, että nykyhallituksen suunnitelmat metsien hakkuiden kasvattamiseksi mitätöivät muilla aloilla saavutetut päästövähennykset tai jopa lisäävät Suomen tosiasiallisia kokonaispäästöjä. Kehitys on siis päinvastaista, kuin mitä ilmastokriisin taltuttaminen edellyttäisi. Erityisesti Keskustalle näiden tieteellisten faktojen hyväksyminen on ollut vaikeaa. Tämä kävi jälleen ilmi Matti Vanhasen puheenvuorossa, kun hän kerta toisensa jälkeen yritti väistää kysymyksen siitä, aikooko Keskusta muuttaa linjaansa hakkuiden lisäämisen osalta. Ei selvästikään aio, vaan aikoo jatkossakin väittää mustaa valkoiseksi. Vanhasen mukaan Keskusta aikoo kasvattaa hiilinieluja, mutta tosiasia on, että keskustan johtaman nykyhallituksen linjauksilla Suomen hiilinielu ei kasva.




Vihreät ja Vasemmisto eivät tuottaneet pettymyksiä. Puolueiden omat linjaukset olivat pitkälti ilmastomarssin järjestäjien tavoitteiden mukaisia. Ne tukevat fossiilisista luopumista 2035 mennessä ja hiilineutraaliutta jo sitä ennen, joskin Vasemmisto pienin perustelluin varauksin maakaasun osalta. Hienoa!

Isoimmat uutispommit tulivat kuitenkin SDP:ltä ja Kokoomukselta. SDP:n ja Kokoomuksen liikkuminen 2035 hiilineutraaliustavoitteen taakse on merkittävä askel. Aiemmin hallituksen virallinen linja on ollut hiilineutraalius vuonna 2045. Mielenosoituksessa Mykkänen ilmoitti ilahduttavasti tavoitteekseen hiilineutraalin Suomen 2035.  

Myös SDP ilmoitti puheenjohtajansa Antti Rinteen suulla puolueen olevan sitoutunut tähän, mikä nostaa lupauksen korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Myös RKP:n Anders Adlercreutz sekä Kristillisdemokraattien Tiina Tuomela olivat samoilla linjoilla hiilineutraaliuden suhteen: nykyinen tavoite ei ole riittävä.

Lisäksi sekä Kokoomus että SDP ilmoittivat tukevansa suorien fossiilisten tukien poistamista mahdollisimman nopeasti 2020 jälkeen. Fossiilituista tullaan vihdoin luopumaan. Sinisten Sampo Terhonkin mukaan niistä luovutaan viimeistään vuoteen 2025 mennessä.

Lisähakkuiden rajoittaminen Suomen hiilinielujen säilyttämiseksi ei saanut niin laajaa tukea kuin olisi tarpeen. Vaikka on aivan selvää, että jos pienennämme hiilinieluja, voidaan hiilineutraaliustavoite 2030-luvulla unohtaa, eivät suuret puolueet ole vielä valmiita sitoutumaan lisähakkuiden rajoittamiseen. Äänenpainot ovat kuitenkin muuttuneet ja etenkin Antti Rinne viesti selvästi olevansa valmis harkitsemaan rajoittamista, jos ilmastonmuutoksen torjunta niin edellyttää.

Fossiilisista kaikki puolueet olivat valmiita luopumaan jo 2030-2040 luvuilla. Keskustan Vanhanen kirjoitti tauluun tavoitevuodeksi 2030. Samoin turvekenttien avaaminen tulee näillä lupauksilla loppumaan pian. Ainoastaan Vanhanen ja Terho eivät vastanneet kysymykseen siitä, tullaanko Suomessa avaamaan enää uusia turvekenttiä.

Kaiken kaikkiaan on toivoa herättävää, kuinka gallupjohtajista sekä SDP:n Rinne että Kokoomuksen Mykkänen näyttävät ymmärtävän kriisin vakavuuden.

Vielä riittää kirittävää, mutta näistä asetelmista on hyvä lähteä kohti ensi kevättä. Ensi eduskuntavaaleista tulee ilmastovaalit.