”Bakun ilmastokokous päättyi pettymykseen ja riitoihin”, kirkuvat otsikot.

No niinpä tietysti. Kuinkas muutenkaan. Eikös se aina mene näin?

Ei se ihan aina mene näin. On myös parempia aikoja ja helpommin sovittavia asioita. Silloin kansainväliset ilmastokokoukset päättyvät toiveikkaampiin tunnelmiin. Ja siksi niitä on kannattanut yhä järjestää. Ilman niitä maailman tilanne ja tulevaisuus näyttäisi vielä synkemmältä kuin se nyt on.

Mutta muutama homma tässä olisi nyt hyvä tunnistaa.

1. YK ei ole taikalaatikko

Jos joku vielä kuvittelee, että YK:n kokoukset ovat jotain taikalaatikoita, joista putkahtaa ulos ihan eri tuloksia, kuin millaisilla kannoilla ja rajoitteilla maat menee niihin sisään, niin on korkea aika herätä. Taikalaatikkoa ei ole.

Eipä Suomenkaan omat leikkaukset ilmastorahoitukseen kieli siitä, että globaalin yhteistyön suhteen oltaisiin tosissaan, vaan päin vastoin. Että ihan voi Suomenkin hallitus nyt katsoa peiliin.

2. Muutos tai jarru olemme me

Tässä sitä ollaan, näillä eväillä. Ja tästä päästään eteenpäin vain ajamalla muutosta kaikilla tasoilla. Ilmastokriisiä ratkaistaan tai kiihdytetään joka päivä pienillä ja isoilla päätöksillä yrityksissä, kunnissa, rahoituslaitoksissa ja arjessa, eikä kenenkään kannata jäädä odottelemaan ulkopuolelta tulevaa pakkoa, vaan luoda sitä pakkoa, painetta itse, omalla tekemisellä. Päättäjät tekevät erilaisia päätöksiä vasta, kun tuki ja vaatimus niille on omilta tukijoukoilta riittävän suurta.

3. Pienestä voi tulla suurta

Joskus maailmaa mullistavat kehityskulut saavat alkunsa hyvinkin pienestä, mistä innostava esimerkki on pienen Tanskan rooli globaalin tuulivoimateollisuuden synnyttämisessä. Se tarina lähti tavallisten tanskalaisten takapihoilta, osuuskunnista! Suomella puolestaan on verrattain vahva ilmastolaki, joka on innostanut kansainvälisesti. Eli ollaan nyt se esimerkki, joka ei luovuta ensimmäisten haasteiden edessä, vaan vie tavoitteensa myös maaliin. Tällaisia esimerkkejä maailma nyt kipeästi kaipaa. Siksi puolustamme parhaillaan Suomen ilmastolakia oikeudessa.

4. Mahdoton mahdolliseksi

Maailma on samaan aikaan sekä ennennäkemättömien haasteiden että mahdollisuuksien edessä. Puhtaan energian läpimurto etenee nyt vauhdilla, jollaista moni ei osannut ennustaa. Se tekee fossiilisista polttoaineista luopumisen mahdolliseksi. Mutta itsestään se ei tapahdu, vaan vaatii päättäjiltä rohkeutta ja kykyä puskea fossiilitaloutta paljon nopeammin pois tieltä. Siinä tuleva vuosi tulee olemaan keskeinen, kun maiden kansallisia tavoitteita, myös EU:n osalta päivitetään.

Ei kannata masentua. Vaan sisuuntua.

Keep calm and carry on!