Euroopan unionin ilmastopaneeli ESABCC julkaisi 21. helmikuuta kauan odotetun Scaling up carbon dioxide removals -raporttinsa. Paneeli muistuttaa, että hiilinielujen kasvattamisella todella on väliä. Tutkijat suosittavat EU:lle mm. nielutavoitteiden kirkastamista myös 2030 jälkeiselle ajalle sekä poliittisen ohjauksen korjausta niin, että nielut saadaan kasvuun. Suomalaisen metsäteollisuuden on korkea aika avata silmänsä ja tunnustaa oma vastuunsa nieluromahduksesta ja sen korjaamisesta. Ja hallituksen on ryhdyttävä nopeisiin toimiin hiilinieluvelan saamiseksi kuriin.

Ilmastotavoitteisiin tarvitsemme sekä päästöjen vähentämisen että niiden poistoa ilmakehästä. Jälkimmäinen tarkoittaa meillä ennen kaikkea metsien hiilinielua ja myöhemmin myös teknisiä nieluja, eli niin kutsuttua piippujen tulppausta.
EU:n ilmastopaneeli esittää erillisten tavoitteiden asettamista päästövähennyksille, teknisille nieluille (joilla voidaan saada pysyviä poistoja) sekä luonnon nieluille, eli maaperän ja metsien hiilivarastojen kasvattamiselle (jotka ovat väliaikaisia poistoja). Kaikkia kolmea tarvitaan ja kaikilla on omat haasteensa, etunsa ja aikataulunsa.
Teknologisia nieluja ei oikeastaan vielä ole. Globaalistikin niiden määrä on mitätön, vain 1,3 miljoonaa tonnia vuonna 2023. Jotta niitä tulisi, tarvitaan nopeita toimia innovaatioiden ja investointien kiihdyttämiseksi, hiilen poiston infran rakentamiseksi ja biomassojen kestävyyden takaamiseksi.
Uusia keinoja luonnon hiilinielujen lisäämiseksi
Entä päivän kuuma kysymys: maankäyttösektori? Siellä hiilinieluja on, ja niitä voidaan lisätä verrattain edullisin keinoin, mutta niiden kehityssuunta on EU:ssa väärä. Siksi tarvitaan kiireellisiä toimia trendin kääntämiseksi. Keinoihin kuuluvat muun muassa turvemaiden ja kosteikkojen ennallistaminen, hiiltä sitova viljely ja kestävämmät metsänhoitokäytännöt – kuten maltillisemmat hakkuut – ja johdonmukaista politiikkaa niiden tueksi.
Lisäksi tarvitaan hintaohjausta. Paneeli suosittaa teknisten nielujen tuomista asteittain päästökauppaan – joskin kestävyysvarauksin. Lisäksi tarvitaan erikseen maankäyttö- ja metsäsektorille päästöjen ja poistojen hintaohjausta, joka palkitsee hiilen sitomisesta.
Paneelin mukaan tarvitaan uusia instrumentteja päästäjän vastuun laajentamiseksi ja nettonollan jälkeen nettonegatiivisten päästöjen saavuttamiseksi.
Johtopäätökset Suomelle
Jos joku ehti ajatella, että nieluja oltaisiin poistamassa EU:n ilmastotavoitteista, koska muillakin on vaikeaa, saa pettyä: Päin vastoin EU:n ilmastolain alaisen ilmastopaneelin viesti on, että tavoitteita tulee kirkastaa ja toimia niihin pääsemiseksi vahvistaa. Maankäytön ja metsien huolestuttava nielukehitys ei tarkoita sitä, että LULUCF-tavoitteista pitäisi luopua, vaan se alleviivaa sitä, mikä nykyisissä ohjauskeinoissa ja niiden puutteessa on pielessä ja mitä pitää siksi korjata. Siinä syytä sekä metsäteollisuudelle että hallitukselle herätä.