Nyt olisi aika ottaa Uniper-omistajuuden mukanaan tuomat päästöt vakavasti ja välttää massiiviset ilmastovahingot – eikä päästellä laventelintuoksuisia valheita peittämään hiilenmustia päästöjä”, ohjaaja Klaus Welp kirjoittaa Greenpeacen vierasblogissa. Julkaisimme tänään Welpin ohjaaman parodiamainoksen Fortumista, ja tämä on hänen kannanottonsa liittyen yritysten pyrkimyksiin vaientaa kritiikkiä.

Jos päästäisin illanistujaisissa äänekkään pierun, syyttäisin siitä pihalla olevaa koiraa ja väittäisin päästön itseasiassa tuoksuvan hyvältä sekä luovan tunnelmaa, ansaitsin todennäköisesti mehevät naurut ja joukon kriittisiä kommentteja. Voisin myöntää tapahtuneen tai marssia niskoja nakellen pois paikalta.

Mainonnan ja maksetun viestinnän maailmassa on kuitenkin muitakin vaihtoehtoja. Kaupallinen toimija voi ristiriitatilanteessa ja julkipäästelyn lomassa pumpata ilmatilan täyteen positiivisia tarinoita ja assosiaatioita; tuoksuja, värejä, lämpöä, energiaa, ystävyyttä, turvallisuutta, mielenrauhaa ja rakkautta. Viestinnän ammattilaisina pystymme vaikka minkälaisiin silmänkääntötemppuhin ja vetoamaan syvällisiinkin tunteisiin. Kivenkova taistelu brändeistä ja ilmatilan herruudesta käydään pehmeillä arvoilla.

Toinen, ei aivan niin riskitön vaihtoehto, on yrittää vaientaa kriittiset äänet. Tehdessäni kahdeksan vuoden ajan Voima-lehden kuukausittaisia vastamainoksia, tätä taktiikkaa yritti muun muassa ruotsalainen autonvalmistajajätti Volvo. Ilmastoaiheinen ”Volve – ocean rage” -vastamainos parodioi suuryhtiön viherpesukampanjaa ja ”Volvo – ocean race”-purjehduskilpailun sponsorointia. Hernepyssyllä ammuskelumme osui ja Volvo vetäisi herneen kaasuttimeensa. Yhtiö vaati lakimiestensä välityksellä kirjallista lupausta, että Voima ”pidättäytyy Volvon ja sen tavaramerkin mainetta halventavien ja totuudenvastaisten ilmoitusten julkaisemisesta jatkossa”.  No, lupausta ei puoleltamme tietenkään annettu mutta uutinen pienlehteen kohdistetusta painostusyrityksestä saatiin leviämään muuhun mediaan, ja asia sai julkisuutta. Volvosta ei sen jälkeen kuulunut pihahdustakaan.

Vuosien saatossa ilmastoaiheisia vastamainoksia saivat osakseen mm. Stora Enso (Foolaenso), Finnair (Final Air), Ford (Lord Apocalypsis), Neste Oil (Nest Spoil) ja Vihreät (Virheät). Näistä tahoista ei kukaan kuitenkaan halunnut lähteä julkiseen debattiin harjoittamansa viestinnän ja todellisuuden ristiriitaisuuksista.

Fortum kunnostautui lajissa vähän aikaa sitten ja vaati lakimiestensä välityksellä Facebookia poistamaan johtajansa Pekka Lundmarkin yhtiökokouspuheesta tehdyn, Greenpeacen julkaiseman parodiavideon. Meemejä ja lainauksia pursuava internetjätti taipui kiltisti Fortumin perusteettomaan vaatimukseen ja video poistettiin. Tapaus uutisoitiin mm. Helsingin Sanomissa. Kuten niin usein näissä tapauksissa, kritiikin vaiennusyritys kääntyi itseään vastaan ja nyt, kuukausi tapahtuneen jälkeen, Facebook on myös palauttanut videon Greenpeacen Facebook-sivulle. Odotamme Fortumin kommentteja nyt julkaistavan Fartum-parodian tiimoilta. Tervetuloa debatoimaan.

Fortum on Uniper-kauppojensa myötä Suomea suurempi saastuttaja, jonka tytäryhtiö avasi juuri uutta hiilivoimaa ilmastotekoihin pyrkivän Euroopan sydänmailla, ja uhkailee Alankomaita välimiesoikeudella kivihiilikiellon takia. Ei siis ihme, että yhtiön palkkaamat viestinnän ammattilaiset liimailevat yhä hiki hatussa äitejä, ystävyyttä, turvallisuutta ja ekologisuutta brändiinsä. ”On aika pitää parempaa huolta Äiti maasta”, ”Kohti puhtaampaa maailmaa”  ja ”Tule mukaan muutokseen” eivät ole ilmastoaktivistien kampanjasloganeita vaan suoria lainauksia yhden Euroopan suurimman saastuttajan kampanjoinnista. 

Toisessa kotimaassani Saksassa, vaivalla rakentunut positiviinen maabrändimme on Uniper-kauppojen myötä kärsinyt valtavan kolauksen. Datteln 4 -hiilivoimala avattiin äänekkäästä vastustuksesta huolimatta, ja Berliinissä asuva teini-ikäinen veljentyttäreni kantaa ystäviensä kanssa Fridays for Future -tapahtumissa banderollia, jossa Suomea ja pääministeri Sanna Marinia vaaditaan vastuuseen valtionyhtiömme törkeästä toiminnasta.

Peruuttamattomasti muuttunutta ilmastoa ei edes paatunein mainonnan ammattilainen kykene naamioimaan muuksi. Nyt olisi aika ottaa Uniper-omistajuuden mukanaan tuomat päästöt vakavasti ja välttää massiiviset ilmastovahingot – eikä päästellä laventelintuoksuisia valheita peittämään hiilenmustia päästöjä.

Klaus Welp
Ohjaaja, kuvajournalisti