Nyt Suomenkin on tarkistettava kantansa 2030 tavoitteesta

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tänään muutosesityksistään EU:n ilmastolaiksi. Parlamentin raportoijan pohjaesitys 65 prosentin päästövähennyksistä vuoteen 2030 mennessä, mikä toisi päästövähennykset linjaan Pariisin sopimuksen 1,5°C tavoitteen kanssa, ei saanut riittävästi kannatusta. Hyväksytty kompromissi olisi kuitenkin parannus komission esittämään tavoitteeseen. Ympäristövaliokunnan tänään hyväksytty esitys haastaa myös Suomea ja muita jäsenmaita tarkistamaan kantojaan. Seuraavaksi lakiesitys menee parlamentin täysistunnon käsittelyyn ja äänestykseen lokakuussa.

“Vuosi sitten Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan ja vaati, että kaikki olennainen lainsäädäntö ja budjetointi tuodaan linjaan Pariisin sopimuksen 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa. On turhauttavaa, ettei komissio ole näin tehnyt, eikä parlamentin ympäristövaliokuntakaan saanut 2030 tavoitetta kohdilleen, mutta olisihan tämä selvä parannus komission esitykseen”, totesi Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.

Euroopan komissio on esittänyt 2030 päästövähennystavoitteen vahvistamista nykyisestä 40 prosentista 50-55 prosenttiin. Nyt parlamentin ympäristövaliokunta esittää tavoitteen nostamista 60 prosenttiin. Parlamentin raportoijan, ruotsalaisen sosiaalidemokraatti Jytte Gutelandin esitys oli 65 prosenttia, joka pohjautuu YK:n ympäristöohjelman arvioon 1,5 asteen lämpenemisrajan edellyttämästä globaalista päästövähennystahdista.

Seuraavaksi EU:n ilmastolaki menee Euroopan parlamentin täysistunnon äänestykseen ja edelleen parlamentin ja jäsenmaiden välisiin neuvotteluihin.

Euroopan komissio puolestaan julkaisee oman vaikutusarvionsa esittämästään 2030 tavoitteesta ensi keskiviikkona 16. syyskuuta. Eurooppa-neuvoston, jossa jäsenmaita edustavat pääministerit, on määrä käsitellä 2030 tavoitteen päivittämistä lokakuun huippukokouksessa.

“Suomen ja muiden Pohjoismaiden johtajuutta tarvitaan, jotta 2030 tavoitteesta saadaan mahdollisimman vahva. Suomen nykyinen kanta, joka tavoittelee EU:lle vähintään 55 prosentin vähennyksiä, on liian löysä ja pitäisi päivittää linjaan Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Tämä palvelisi myös Suomen omia kansallisia etuja”, Kosonen toteaa.

Ympäristövaliokunta kannatti myös muun muassa:

  • EU:n 2050 hiilineutraliuustavoitteen tekemistä sitovaksi kaikille jäsenmaille;
  • riippumattoman ilmastotiedepaneelin perustamista myös Euroopalle; 
  • EU:n ja jäsenvaltioiden fossiilitukien alasajamista 2025 mennessä
  • Komission esitystä 2040 ilmastotavoitteesta.

Lisätietoja:

Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, puhelin 050 368 8488, [email protected]
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö (EU Climate Ambition -projekti), puhelin 050 369 6202, [email protected]
Sebastian Mang, Climate and Energy Policy Adviser, puhelin +3222741905, [email protected]