Kyseessä on Yhdysvalloista ympäri maailmaa levinnyt ilmiö, jonka keskiössä ovat toinen toistaan houkuttelevammat tarjoukset ja valtavan volyymin shoppailurieha. Onko yksittäisen kuluttajan vastuulla kieltäytyä houkutuksista ja potea syyllisyyttä, vai olisiko syytä tarkastella myös suurten yritysten vastuuta ympäristön kannalta?

Black Friday ja sen hurjat alennukset ovat taas täällä. Toinen toistaan houkuttelevammat tarjoukset valtaavat jälleen kadut, mainoskatkot ja somefiidit. Ilmiö tuntuu laajenevan vuosi vuodelta, sillä pelkän Black Friday -perjantain lisäksi puhutaan meillä Suomessakin jo kokonaisesta Black Week -viikosta sekä verkkokauppojen Cyber Monday -maanantaista kiitospäivän jälkeen. Ylikulutus on todellinen ongelma ja ilmastokriisin kiihtyessä tällainen maailmanlaajuinen ostamiseen kannustava kulutusjuhla tuntuu käsittämättömältä.

Toki tarjoukset ja kilpaa halpuutetut hinnat näyttävät houkuttelevilta ja suuret yritykset luovat mielellään keinotekoisesti tarpeita kuluttajille – kuka nyt pärjäisikään ilman vähän suurempaa TV:tä tai tämän talven trendisaappaita? Varsinkin, jos hinnasta on vielä tiputettu puolet ja vain tänään. Keskeinen osa ongelmaa on siis ilmiön ympärille syntynyt kulttuuri ja vääristynyt käsitys siitä, mikä on tavoittelemisen arvoista ja tarpeellista. 

Monella meistä on varmasti varaa tarkastella kulutustapojaan kriittisemmin sekä korjata ja käyttää loppuun se mitä on tullut jo hankittua. Keskimäärin me suomalaiset kulutamme maapallon hupenevia varoja aivan liikaa ja heitämme pois käyttökelpoista tavaraa.

Onko taloushuolien ja inflaation kanssa painivan yksilön syyttely ja syyllistäminen kuitenkaan kaikista hedelmällisin, saati tehokkain, keino hillitä ylikulutusta ja shoppailuriehaa? Vastuun tulisi olla myös suurilla yrityksillä, jotka kilpaa halpuuttavat tavaraa jota emme oikeastaan tarvitse. Tehokkaita tapoja vaikuttaa tähän kulutusmaniaan ovat esimerkiksi suora palaute yritykselle, tarpeettomien uutiskirjeiden postituslistalta poistuminen ja asian nostaminen puheeksi oman lähipiirin kanssa.

Ylikulutus ja luontokato kulkevat käsi kädessä

Ei ole sattumaa, että elämme yltäkylläisessä valintojen ja tarjousten maailmassa ja samaan aikaan ilmasto lämpenee ennätyslukemiin ja luontokato kiihtyy. Meidät houkutellaan haluamaan robotti-imureita ja läjäpäin uutta pikamuotia, kun samaan aikaan vesistöt saastuvat, metsät kaadetaan pahvilaatikoiksi, merten pohjat kaivetaan auki ja kaatopaikat täyttyvät roinasta joka on siivottava uuden tieltä pois.

Kiihtyvä ylikulutus ja hupenevat luonnonvarat liittyvät siis suoraan toisiinsa. Suomalaisilla olisi tässä roimasti parantamisen varaa, sillä tänä vuonna me vietimme ylikulutuspäivää jo 31.3., kun viisi vuotta sitten ylikulutuspäiväämme “juhlittiin” 11.4. Vauhti on kiihtyvä, vaikka ympäristöasioista puhutaan enemmän kuin koskaan. Jos muu maailma kuluttaisi kanssamme samaan tahtiin, tarvitsisimme noin neljä maapalloa kattamaan kuluttamamme luonnonvarat.

Black Fridayn LED-valoheijastus Kööpenhaminan keskustassa muistuttamassa, ettei tarpeetonta tavaraa kannata ostaa.

Harkitse, harkitse ja vielä kerran harkitse

Loppuvuoden kulutusjuhlaan kannattaa siis suhtautua harkiten. Tarjouksia kohdatessaan valveutuneen kuluttajan kannattaa pitää mielessä, että monille yrityksille vuoden loppu on tärkeintä aikaa takoa tulosta ja osa yrityksistä jopa nostaa hintojaan juuri ennen tarjousviikkoja, jotta alennusprosentit saadaan näyttämään mahdollisimman muhkeilta ja houkuttelevilta. 

On myös hyvä muistaa, että monelle tarjouskimara saattaa olla ainut mahdollisuus hankkia välttämättömyyksiä arkeen ja esimerkiksi joululahjoja rakkaimmilleen. Todellinen tarve ja taloudelliset haasteet joiden kanssa moni tällä hetkellä painii ovat nimittäin asia erikseen.

Jos Black Fridayn alennukset houkuttelevat ja joululahjalista kaipaa lyhentämistä, voisiko pukin konttiin löytää tarjousviidakon seasta jotain aineetonta, kuten leffalipun tai hierontalahjakortin? Tai kenties läheistäsi ilahduttaisi lupaus yhteisestä laatuajasta tai lahjoitus luonnon hyväksi sekä suloinen joulukortti

Houkutusten keskellä olo voi tuntua ristiriitaiselta. Kannattaa miettiä, mitä muuta voisit tarjousviikon aikaan tehdä. Voisiko tulevan perjantain viettää esimerkiksi ilman sosiaalista mediaa, jolloin altistat itseäsi vähemmän mainoksille? Sanotaan yhdessä “ei kiitos” päättömälle ostosmanialle ja kannustetaan muitakin ilmastoviisaaseen kuluttamiseen.