Joulu kulkee käsi kädessä kulutuksen kasvun kanssa. Hemmottelemme itseämme uusilla vaatteilla ja sisustuksella, syömme arkea enemmän ja annamme enemmän lahjoja. Voi tuntua ihanan juhlavalta nauttia kaikesta siitä runsaudesta, mutta kun katseen kääntää tarpeettoman tavaran seurauksiin, on vaikeaa olla tuntematta pistoa sydämessään.

Keräsimme yhteen erilaisia vinkkejä, joiden avulla joulun ajasta voi saada vähän kestävämmän.

1. Mitä todella tarvitset?

Jouluostoksilla rikotaan ennätyksiä vuodesta toiseen. Joulusesonki lisäsi kauppojen myyntiä toissa vuonna Suomessa 690 miljoonalla eurolla, ja viime joulukuussa Posti kuljetti yli 7 miljoonaa pakettia. Kaikkien näiden tuotteiden tuotanto ja kuljetus on aiheuttanut valtavia määriä hiilidioksidipäästöjä. Päästöt jatkavat vuosi vuodelta kasvuaan, ellemme muuta tottumuksiamme ja tee yhteiskunnallisia muutoksia.

Sano ”kiitos, mutta ei kiitos” tarpeettomille ja uusille ilmastoa rasittaville joulutavaroille ja -lahjoille. Kertomalla kantasi ystävillesi esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa voit innostaa myös muita ohittamaan turhakkeet jouluostoksilla. Suunnittele ostoksesi etukäteen niin, että impulssiostosten välttäminen on helpompaa ja ostat ainoastaan sen, mitä oikeasti tarvitset.

Osta ajatuksella

Kyseenalaista kuluttamiskulttuuri, joka hyödyttää vain tavaroiden myyjiä. Osta sen sijaan vähemmän mutta laatua, joka kestää pitkään. Yritykset tuottavat, mitä ostamme, joten olemalla ostamatta lyhytikäisiä tuotteita, osoitamme, että pikakulutuksen liiketoimintamalli on paitsi ympäristön myös talouden kannalta kestämätön.

  • Kun valitset eri tuotteiden välillä, valitse tuote, joka on valmistettu kestävimmällä tavalla – aina kun siihen on mahdollisuus. Epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä myyjältä, missä ja miten tuote on valmistettu.
  • Vähennä joululahjojen määrää tai jätä ne kokonaan väliin. On hyvä sopia perheen ja ystävien kanssa, kuka antaa lahjan kenellekin, sen sijaan, että kaikki antaisivat niitä kaikille. Näin lahjat ovat harkitumpia ja vältytään isolta lahjarumbalta.
  • Valitse elämyksiä aineellisten lahjojen sijaan. Tai tee joululahjat itse, ehkä yhdessä lasten kanssa, esimerkiksi kierrätysmateriaaleista. Se on sekä hauskaa yhteistä tekemistä että hyvä tapa opettaa perheen pienimmille vaihtoehtoja uuden ostamiselle.
T-paita, jossa lukee "Make smthng week"

2. Vältä tarpeetonta lahjapaketointia

Runsas paketti näyttää tietysti kivalta. Ajatus yhteensä useista sadoista tonneista lahjapakkauksia joka vuosi on kuitenkin pelottava. Vaihtoehtona perinteiselle käärepaperille voikin esimerkiksi luoda persoonallisen lahjakääreen sanoma- tai aikakauslehtien sivuista tai vanhasta kauniista kankaasta, tai ostaa kierrätettävän lahjapaperin (jonka muistaa myös kierrättää).

3. Osta käytettynä

Ylikulutus länsimaissa edistää sekä ilmastokriisiä että tuhoaa miljoonien ihmisten paikallista ympäristöä maailmanlaajuisesti. Tarvitsemme muutosta ja toimintaa nyt, pääasiassa poliittisella tasolla. Kuluttajina meillä on valtaa vaikuttaa poliittisiin ja kaupallisiin päätöksiin myös arkisten elämäntapavalintojen ja kulutustottumusten kautta.

Käytettynä ostaminen merkitsee vähemmän hiilidioksidipäästöjä verrattuna uuden tuotteen ostamiseen. Kirpputorihelmien etsimisen voi ajatella eräänlaisena vintage-aarteenmetsästyksenä ja ehkä uudenlaisena jouluperinteenä.

Tavaroita kirpputoripöydässä.

4. Lisää kasviksia ja vähennä ruokahävikkiä

Kokeile kasvispohjaista joulupöytää tai tuo mukaan ainakin joitain uusia kasvisvaihtoehtoja. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on paitsi terveellistä ja maukasta myös paljon parempi ilmastolle ja eläimille.

Suomessa syödään 6 – 7 miljoonaa kiloa joulukinkkua joka joulu. Tänä vuonna on hyvä aika kokeilla jotain muuta. Voit ostaa esimerkiksi valmiin soijapohjaisen “kinkun” tai valmistaa vaikkapa grillattua naurista. Jos lihapullat kuuluvat jouluusi, voit tehdä niille vaihtoehdon herneistä tai soijapavuista valmistetulla “taikinalla”. Korvaamalla joulupöydässä naudanlihan voit vähentää ilmastopäästöjä merkittävästi ja käyttämällä kaurajuomaa lehmänmaidon sijaan päästöero on jopa -75 %.

Kokonaan vegaaninenkin joulupöytä on täynnä makua – oman makusi mukaan. Tee esimerkiksi itse majoneesi punajuurisalaattiin: sekoita 1 dl soijajuomaa (makeuttamaton), 1 rkl sinappia (mieluiten dijon), 1 tl etikkaa (mieluiten omenaviinietikkaa) ja 3 dl rypsiöljyä. Tai oletko jo kokeillut silakan sijaan munakoisoa tai vaihtaa lohen porkkalaan, eli porkkanasta valmistettavaan “kylmäsavusiivuun”?

5. Matkusta tänä jouluna ympäristöystävällisemmin

Lennon sijasta kannattaa valita juna aina kun mahdollista. Etenkin kotimaan sisällä matkustaminen on usein käytännössä yhtä tai lähes yhtä nopeaa junalla kuin lentäen. Jos kuitenkin lähdet matkaan omalla autolla, voi kyydin ehkä jakaa useamman kesken. Sijoita vuosittaisen Thaimaan-matkan sijaan viihtyisään mökkilomaan Suomessa, varaa rento viikonloppu lähikylpylässä tai matkusta junalla pohjoiseen katsomaan revontulia. Maamme rajojen sisällä on paljon nähtävää ja koettavaa.

6. Renkaita vedessä

Onneksi emme ole pelkästään tavaroiden kuluttajia; olemme myös ystäviä, perheenjäseniä ja sukulaisia. Voimme osallistua muutokseen kaikissa ihmissuhteissa ja kohtaamisissa puhumalla myös muille ilmasto- ja ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista.

+1 Anna vaikuttava lahja

Voit halutessasi tukea joulushoppailun sijaan valitsemaasi hyväntekeväisyyttä. Antamalla Greenpeacen aineettoman joululahjan edistät planeettamme hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden eteen tehtävää työtä. Tuellasi sinä tai joku, josta välität, saa lahjaksi kauniin painetun tai digitaalisen kortin.

Lue lisää ja tilaa Greenpeacen aineeton lahja tästä.

Anna aineeton lahja, joka tekee hyvää luonnolle

Tuellasi sinä tai joku, josta välität, saa lahjaksi kauniin painetun tai digitaalisen kortin. Painettu kortti on valmistettu biohajoavasta paperista ja sisältää villikukkien siemeniä. Lue lisää ja tilaa nyt!

Anna aineeton lahja
Gorgonian Fan in the Great Australian Bight
Toivotamme oikein hyvää ja ilmastoystävällistä joulua!

Lisää luettavaa

Tuntuuko olo voimattomalta ilmastokriisin ja luontokadon edetessä? Haluaisitko pienentää hiilijalanjälkeäsi? Kiinnostaako aktiivisempi rooli maailman muuttamisessa fossiilivapaaksi sekä hiilineutraaliksi? Tässä viisiosaisessa blogisarjassa käymme läpi kymmeniä tapoja vähentää päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta.