Kiitos kaikille, jotka mahdollistivat työmme vuonna 2023! Tässä on Greenpeacen valokuvaajien ottamia upeita luontokuvia. Alta voit myös lukea muutamista tärkeistä ympäristövoitoista, jotka saavutimme yhdessä kuluneen vuoden aikana.

MITÄ YMPÄRISTÖVOITTOJA SAAVUTIMME YHDESSÄ VUONNA 2023?

Vuonna 2023 saavutimme useita voittoja ilmaston ja ympäristön hyväksi niin Suomessa kuin maailmalla. Ja mikä mahtava vuosi meillä onkaan takana! Alle olemme koonneet osan merkittävistä voitoista.

Suomen ensimmäinen ilmasto-oikeudenkäynti pysähtyi – ja antoi varoituksen hallitukselle

Viime vuoden marraskuussa Greenpeace yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa laittoi vireille Suomen ensimmäisen ilmasto-oikeudenkäynnin. Katsoimme, että valtioneuvosto rikkoi hiilinielujen romahtamiseen liittyvällä passiivisuudellaan Suomen ilmastolakia.

Keskiviikkona 7.6. korkein hallinto-oikeus päätti äänin 3-2 jättää tutkimatta, rikkoiko valtioneuvosto lakia vai ei. Päätös on historiallinen. KHO sanoo, ettei voi ’tässä vaiheessa’ tutkia valitusta, mutta myöhemmin valtioneuvoston passiivisuus ilmastolain toimeenpanossa voisikin olla valituskelpoinen päätös! Tämä on myrskyvaroitus hallitukselle.

Pikavoitto Amazonin sademetsässä 

Vuosien 2021 ja 2023 välillä Greenpeace dokumentoi Amazoniassa suojelluilla alkuperäiskansojen alueilla 175 laitonta kaivuuoperaatiota. Suurin osa käytti Hyundai-merkkisiä kaivinkoneita.

Greenpeace julkaisi raportin, joka paljastaa, miten laittomassa kullankaivuussa käytettävät raskaat koneet uhkaavat alkuperäiskansoja ja meidän tulevaisuuttamme. Kehotimme Hyundaita kieltämään sen raskaiden koneiden  käytön laittomassa kaivostoiminnassa ja ympäristötuhoissa Brasilian Amazoniassa. Alle kolme viikkoa kampanjan alkamisesta Hyundai suostui lopettamaan koneidensa myynnin Amazonin sademetsän läheisyydessä. 

Punaisenmeren valtava ympäristökatastrofi on estetty

Greenpeacen massiivisen painostuksen jälkeen hylätystä öljytankkerista poistettiin yli miljoona tynnyriä öljyä. Olemme hyvin helpottuneita, että historian pahin öljyvahinko on estetty Punaisenmeren herkässä ja monimuotoisessa ekosysteemissä. Voit lukea lisää aiheesta (englanniksi) täältä.

EU kieltää ”mehiläisten tappajan”

Euroopan unionin tuomioistuin on kokonaan kieltänyt neonikotinoideja sisältävät torjunta-aineet, jotka tutkijoiden mukaan tappavat mehiläisiä. Neonikotinoidit ovat olleet kiellettyjä EU:ssa vuodesta 2018 lähtien. Suomelle ja muille jäsenmaille on kuitenkin myönnetty poikkeuksia kiellettyjen aineiden käyttöön. Nyt niiden käyttö on kuitenkin vihdoin ohi, mikä on tärkeä askel mehiläisten ja hyönteisten sukupuuton pysäyttämiseksi.

Hyviä uutisia maailman suurimmalle hiilinielulle 

Kongon demokraattisen tasavallan hallitus on yrittänyt myydä Ghanan kokoisia öljy- ja kaasukenttiä kolmannen kerran – ja epäonnistui jälleen! 30 öljy- ja kaasukentän huutokauppa uhkaa sekä paikallisyhteisöjä että Kongon altaan poikkeuksellista biologista monimuotoisuutta – maailman suurinta hiilinielua ja toiseksi suurinta sademetsää. Nyt iloitsemme siitä, että olemme jälleen kerran onnistuneet viivyttämään myyntiä ja suojelemaan sademetsiä.

Tontin lohkomisella pelaaminen loppui  – voitto Tanskan luonnolle

Greenpeace protestoi yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa Tanskan lainsäädännöllisen porsaanreiän muuttamiseksi, sillä se sallii suurten sikaloiden jakaa tonttinsa kahtia ja saastuttaa siten samalla alueella kaksi kertaa enemmän. Pian tämän jälkeen ympäristöministeri ilmoitti, että lakia muutetaan. Näyttää siltä, että laki saa valtavan enemmistön kannatuksen, ja ministeri toivoo, että se tulee voimaan jo vuoden 2024 alussa. Tämä merkitsee suurta ympäristövoittoa Tanskan saastuttavista sikaloista. Jatkamme työtämme sen varmistamiseksi, että useammat poliitikot lopettavat sikateollisuuden tarpeettoman varjelun ja huolehtivat sen sijaan ihmisistä, eläimistä ja luonnosta.

Greenpeace Tanskan protesti lisääntynyttä tehomaataloutta vastaan Rislevin kylässä paikallisten kansalaisten kanssa.

Jarrutamme syvänmeren kaivostoimintaa

Kaivosteollisuus oli kertonut sijoittajille ja tiedotusvälineille, että merenpohjan hyödyntäminen alkaisi heinäkuussa 2023. Greenpeacen massiivisen painostuksen jälkeen teollisuus ei kuitenkaan vielä saanut vihreää valoa kaivostoiminnan aloittamiselle. On hyvä uutinen kaikille ekosysteemeille ja syvimpien valtamerten pohjassa eläville ainutlaatuisille eläimille, että niiden elinympäristöjä ei tuhota koneilla. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, jotta valtameret voidaan suojella syvänmeren kaivostoiminnalta pidemmällä aikavälillä. Jatkamme työtämme, kunnes olemme tehneet lopun tästä uudesta uhasta valtamerille.

Euroopan parlamentin niukka enemmistö äänesti EU:n ennallistamisasetuksen  puolesta

Ennallistamisasetus  asettaa ensimmäistä kertaa EU:n jäsenvaltioille oikeudellisesti sitovia tavoitteita luonnon saattamiseksi takaisin hyvään kuntoon. Kun meillä on tämä uusi laki työkalupakissamme, voimme vaatia hallituksiamme vastuuseen uhanalaisen luonnon suojelusta. Asetuksen  lopullisesta tekstistä päästiin yksimielisyyteen marraskuussa, mutta se tulee vielä hyväksyttäväksi Euroopan parlamentin täysistuntoon ja Euroopan unionin neuvostoon alkuvuonna 2024.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) uusi tuomio on hyvä uutinen ilmastoaktivismin kannalta 

Tuomioistuin katsoi, että Venäjän viranomaiset pidättivät mielivaltaisesti 28 Greenpeace-aktivistia ja loukkasivat heidän sananvapauttaan arktisen alueen öljyntuotantoa vastustavassa mielenilmauksessa vuonna 2013. Tällä tuomiolla Euroopan ihmisoikeustuomioistuin lähettää selkeän viestin Euroopan valtioille suojella ihmisten oikeutta protestoida.

Rokansaaren hakkuut jäihin

Yli 20 000 ihmistä vaati kesän aikana kanssamme hakkuu-uhan alla olevan Puumalan Rokansaaren metsien suojelemista. Syyskuussa luovutimme saaren metsiä puolustavan vetoomuksemme metsäjätti UPM:lle. Hakkuusuunnitelmista käyty keskustelu ja ihmisten osallistuminen saaren metsien puolustamiseen tuottivat tulosta. Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri valitti hakkuista Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka kielsi ne siksi aikaa kunnes valitus on käsitelty.

Rokansaari on rakastettu luontokohde: melojien, veneilijöiden ja mökkeilijöiden suosima retkeilysaari. Luonnonsuojelualueen lisäksi se on Saimaa Unesco Global Geopark-kohde, jossa tulisi vaalia luonnonperintöä ja kestävää matkailua.

Rokansaaren upeaa rantaviivaa ja kaunista, vanhaa metsää. Nämäkin metsät ovat toistaiseksi turvassa UPM:n hakkuilta.

Tärkein voitto merille

Vuosien tutkimustyön, kampanjoinnin, poliitikkoihin vaikuttamisen ja yli viiden miljoonan ihmisen mobilisoinnin jälkeen vuonna 2023 voimme juhlia sitä, että maailman johtajat saivat vihdoin aikaan maailmanlaajuisen valtamerisopimuksen. Tämä voi pelastaa valtameremme katastrofilta. Greenpeace on taistellut mertensuojelusopimuksen puolesta lähes kahden vuosikymmenen ajan, ja painostimme maaliskuussa poliitikkoja neuvottelujen viimeiseen sekuntiin asti, jolloin olimme läsnä New Yorkissa. Nyt työskentelemme varmistaaksemme, että YK:n mertensuojelusopimuksen lupaukset muunnetaan suojelualueiden maailmanlaajuisiksi verkostoiksi. Vain siten haavoittuvat ekosysteemit ja ainutlaatuinen merielämä voivat toipua ja kukoistaa.

Kiitos vuodesta 2023!

Ympäristöuutisia suoraan sähköpostiisi

Voit rekisteröityä Greenpeacen sähköpostiviestien vastaanottajaksi täältä. Saat päivityksiä työstämme, mahdollisuuksista itse osallistua toimintaan sekä paljon muuta.

Tule mukaan