Suurkiitos kaikille teille, jotka tuette ja seuraatte Greenpeacea! Vuoteen 2020 sisältyi muutakin kuin koronahaasteita, sillä jatkoimme ympäristön suojelemista, ja saimme muutettua maailmaa hieman paremmaksi. Saavutimme voittoja niin merille, metsille kuin ilmastollekin. 

Tässä näet muutaman esimerkin edistyksestä, jonka olemme yhdessä saaneet aikaan vuonna 2020. Toivottavasti nämä antavat lisää toivoa ja puhtia tulevaan vuoteen.

Greenpeace toimii ainoastaan yksityisten lahjoittajien tuella ja vapaaehtoisten ansiosta. Kiitos siis kaikille lahjoittajille ja tukijoille! Mikään näistä saavutuksista ei olisi tapahtunut ilman teitä.

Oletko jo liittynyt kuukausilahjoittajaksi? Kuukausilahjoittajana olet mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi vuosi vuodelta.

Suojelimme Suomen metsiä 

Kuluneen vuoden aikana pelastimme eri puolilla Suomea arvokkaita vanhoja metsiä hakkuilta. Kerimäellä paikallisten ja Greenpeacen vastustus sai seurakunnan perumaan hakkuut Huosiojärven maisemista, pyhien polkujen retkireitiltä, ja Sallassa yli satavuotiaiden puiden hakkuut onnistuttiin keskeyttämään. Estämällä nämä ja kymmenet muut hakkuut, olemme tänä vuonna pelastaneet yli 2 200 hehtaaria metsää, jota tarvitaan kipeästi ilmasto- ja monimuotoisuuskriisin estämisessä.

Huosionjärven metsää Kerimäellä. Kuvassa on mm. järeitä mäntyjä ja sammaleinen metsäpohja.
Huosionjärven metsää Kerimäellä. Nämä metsät pelastuivat hakkuilta. Kuva: Greenpeace.

Evosta tulee kansallispuisto

Loppuvuodesta saimme mahtavia uutisia, kun Evon retkailyalueelle ehdotetun maailman ensimmäisen tiedekansallispuiston kerrottiin ympäristöministeriöstä etenevän jatkoon. Yhdessä muiden luontojärjestöjen ja Helsingin yliopiston sekä paikallisten toimijoiden kanssa kehitetty puistohanke on ainutlaatuinen yhdistelmä tutkimusta, luonnonsuojelua ja erämatkailua. Kansallispuistoa ajavan vetoomuksemme allekirjoitti yli 18 000 metsien ystävää, iso kiitos siitä!

Valoisaa ja sammaleista vanhaa kuusikkoa Evolla.
Metsää Evolla. Evon kansallispuistohanke eteni tänä vuonna. Kuva: Greenpeace.

Metsäkato karipunien mailla puolittui

Greenpeace on jo kolme vuotta tehnyt yhteistyötä karipuna-alkuperäiskansan kanssa  suojellakseen Amazonin sademetsää ja estääkseen laittomat maankaappaukset. Vuonna 2020 metsäkato tällä uhanalaisella alueella väheni 49 prosenttia!

Papukaija puun oksalla karipunien mailla Brasiliassa.
Papukaija karipunien mailla Brasiliassa. Kuva: Rogério Assis / Greenpeace.

Stoppi saastuttaville suunnitelmille

Ruotsin suurin energiayhtiö Preem perui suunnitelman laajentaa Lysekilin öljynjalostamoaan. Greenpeace vastusti laajennusta yhdessä aktivistien ja tavallisten kansalaisten kanssa. Onnistuimme estämään miljoonan tonnin lisäpäästöt! Saavutimme toisenkin tärkeän ilmastovoiton, kun Tanska päätti kieltää uudet öljyn- ja maakaasunporausluvat alueillaan Pohjanmerellä!

Greenpeacen aktivistit blockkasivat öljytankkerin matkan jalostamolle.
Aktivistit blokkasivat öljytankkerin matkan öljynjalostamolle. Kuva: Greenpeace.

Toimivaa tutkimusta

Greenpeacen yksi tärkeimmistä tehtävistä on tieteellinen tutkimustyö. Vuonna 2020 mittasimme merijään Arktiksella, löysimme metaanivuotoja Pohjanmerellä sekä dokumentoimme laittomia hakkuita Amazonin sademetsissä. Käytämme tutkimustyön tuloksia todistusaineistona, kun neuvottelemme päättäjien kanssa luonnonsuojelusta.

GP:n artic sunrise -laiva jäälauttojen keskellä Akrtiksella.
Greenpeacen laiva Arctic Sunrise Arktiksella syyskuussa 2020. Kuva: Daniella Zalcman / Greenpeace.

Voitto valaille ja delfiineille

Ison Australian mutkan eläimet saavat nyt olla rauhassa, kun norjalainen öljy-yhtiö Equinor perui öljynporaussuunnitelmansa. Alue on erityisen tärkeä delfiineille ja valaille. Tämä voitto on vuosien kampanjoinnin ja kansalaisten öljynvastaisen painostuksen ansiota.

Ilmakuva rantajyrkänteen vierestä. Rantavedessä ui valaita.
Valaita Ison Australian mutkassa. Kuva: Jaimen Hudson / Greenpeace.

Kampanja tehokalastusta vastaan

Senegalin hallitus perui 52 tehokalastuslupaa muun muassa kiinalaisilta ja turkkilaisilta kalastusaluksilta. Tämä on merkittävä voitto Länsi-Afrikan merille ja ihmisille. Greenpeace, paikalliset kalastusliitot sekä erityisesti kalankäsittelijänaiset ovat tehneet jo 15 vuoden ajan työtä tuhoisaa tehokalastusta vastaan. 

Lapsia leikkimässä Fass Boyen kalastajakylässä Senegalissa.
Elämää Fass Boyen kalastajakylässä Senegalissa. Kuva: Elodie Martial / Greenpeace.

Miljoona ääntä metsille

Jo yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen EU:n vahvan metsälainsäädännön puolesta. Laki kieltäisi yrityksiä myymästä tai tuomasta Eurooppaan tuotteita, jotka ovat sidoksissa metsäkatoon. Esimerkiksi naudanliha, palmuöljy ja soijarehu tuotetaan tuhoamalla metsää. Metsälaki suojelisi jaguaareja, orankeja ja tapiireja!

Mikään näistä saavutuksista ei olisi tapahtunut ilman yksityisiä lahjoittajia, tukijoitamme ja vetoomusten allekirjoittajia.

Nyt jos koskaan on hyvä hetki liittyä kuukausilahjoittajaksi ja tulla mukaan suojelemaan luontoa. Tuellasi voimme jatkaa kotiplaneettamme suojelua myös jatkossa. Yhdessä saavutamme vielä monia tärkeitä voittoja merille, metsille ja ilmastolle – myös vuonna 2021.

Jaguaari makaa puun oksalla Brasiliassa.
Jaguaari Pantanalin alueella Brasiliassa. Kuva: Leandro Cagiano / Greenpeace.