Helsinkiläinen Ville Murmann, 33, ryhtyi Greenpeacen vapaaehtoiseksi voidakseen tehdä entistä enemmän metsien hyväksi. Metsäaktivismi on tuonut hänelle hyvää mieltä ja merkityksellisyyttä.

Greenpeacen vapaaehtoinen Ville Murmann.
Kuvaaja: Jonne Sippola / Greenpeace

”Luonto ja metsät ovat olleet minulle lapsesta asti rakkaita. Olen kotoisin Turusta. Lapsena leikin ja kuljin paljon Turun ja Kemiön saariston metsissä, joita ihminen ei ollut vielä käsitellyt. Vielä aikuisenakin oletin, että suuri osa Suomen metsistä on samanlaisia luonnonmetsiä, joissa lapsena sain leikkiä.

Suomen metsien surkea tila on valjennut minulle vasta viime vuosina. Tajusin, että metsäteollisuuden propaganda oli ja on Suomessa niin vahvaa, että ehdin kasvaa aikuiseksi näkemättä mikä meidän metsiemme tila oikeasti on.

Sattuikin sopivasti, että päädyin juttelemaan metsistä työkaverini Idan kanssa. Hän on itse metsänsuojeluaktiivi ja kertoi, että he olivat saaneet arvokkaita metsiä suojeltua aktivismin keinoin.

Ai te ihan oikeesti ootte saaneet metsiä suojeltua, vastasin ihmeissäni. Päätin siltä seisomalta lähteä mukaan metsänsuojelutoimintaan.

Aluksi lähdin mukaan Luonto-Liiton toimintaan. Greenpeacen vapaaehtoiseksi ryhdyin viime vuonna nähtyäni ilmoituksen, jossa Greenpeace haki metsäkartoittajia Inariin. Minut saa mukaan kaikkeen metsäaktivismiin.

”Mitä sitten tekisimme, jos emme yrittäisi viimeiseen asti?”

Greenpeacessa minua motivoi, että se on vaikutusvaltainen järjestö, jolla on isot resurssit metsänsuojeluun ja joka tavoittaa paljon ihmisiä. Se on uskottavan mittaluokan järjestö, jossa kannattaa olla mukana.

Viime vuonna osallistuin lukuisiin vanhojen metsien kartoituksiin, mielenosoituksiin ja hakkuiden pysäytyksiin eri ympäristöliikkeissä. Suojelutyömme on onnistunut säästämään luonnonmetsiä, jotka olisi muuten hakattu.

Metsien suojelu tuntuu todella merkitykselliseltä ja konkreettiselta työltä. Siitä tulee hyvä mieli. Jollain tapaa oma elämä ei enää tunnu niin ristiriitaiselta: tekoni vastaavat nyt paremmin arvojani, kun voin tehdä suojelutyötä metsien hyväksi.

Ihmisten pitäisi mielestäni ymmärtää, mikä heille on parhaaksi. Talouskasvu ei tietyn rajan jälkeen enää tuota hyvinvointia. Kun tarpeet on saatu tyydytettyä, miksi pitää vielä kasvattaa taloutta, viettää tuhlaavaista elämää ja kilpailla muita vastaan?

On häpeällistä, miten monet meistä kohtelevat muita eliöitä. Jonkun tarvitsee puolustaa metsän elämää, ja onneksi Greenpeacen kaltaiset järjestöt myös niin tekevät.

On ollut kiva huomata, että viime aikoina on tapahtunut heräämistä luonnon tilaan Suomessa ja maailmalla. Luonto- ja lajikadosta puhuminen on saanut ihmisiä aktiivisiksi. Se on hyvä, koska mitä sitten tekisimme, jos emme yrittäisi viimeiseen asti? Olisiko toinen vaihtoehto masentua ja takoa rahaa omaa moraaliaan vastaan?”


Haluatko sinäkin suojella metsiä? Greenpeace, Luonto-Liiton ja Elokapina aloittavat huhtikuussa yhteiset koulutukset metsäaktivismista kiinnostuneille usealla eri paikkakunnalla. Osallistujat saavat koulutuksista valmiudet lähteä mukaan metsätoimintaan. Ilmoittaudu tästä!

Koulutuspäivämäärät ja paikkakunnat:

Jyväskylä 8.4. klo 16–21.30
Helsinki 22.4. klo 15–20.30
Oulu 29.4. klo 16–21.30
Joensuu 6.5. klo 15–20.30