Myös tänä vuonna saavutimme useita voittoja kamppailussa ilmaston ja ympäristön puolesta. Suuri kiitos tästä kuuluu tukijoillemme ja liittolaisillemme. Tässä muutama vuoden 2021 kohokohta Suomessa ja muualla maailmassa.

Luonnonmetsien hakkuut seis

Tänä syksynä kahdessa luonnonmetsissä hakkuut ovat pysähtyneet mielenosoituksiin. Suomussalmen Karttimonjoen metsät ovat vanhoja, luonnontilaisen kaltaisia metsiä, joissa on runsaasti lahopuuta ja uhanalaisten lajien esiintymiä. Parkanon Häädetkeidas puolestaan on luonnontilaisen soiden ja vanhojen metsien kokonaisuus. Kumpaakin aluetta on esitetty suojeltavaksi.

Aktivisteja vanhassa männikössä Parkanon Häädetkeitaalla marraskuussa 2021.
Aktivisteja Parkanon Häädetkeitaalla marraskuussa 2021.

Tuhansia hehtaareja luonnonmetsää kartoitettu

Tänä kesänä Greenpeacen vapaaehtoiset kartoittivat lähes 20 000 hehtaaria potentiaalista luonnonmetsää saamelaisalueella, erityisesti Inarissa. Kartoituksella tuettiin Luonnonmetsä-työryhmän tekemää koko Suomen kattavaa luonnonmetsien kartoitustyötä. Työn tavoitteena on löytää Suomen viimeiset luonnonmetsät valtion mailla ja saada metsät suojeluun.

Työ valmistuu ensi vuonna, jolloin tiedot viimeisistä luonnonmetsistä luovutetaan päättäjille. Saamelaisalueella tehty kartoitus on myös yksi keskeinen perusta saamelaispaliskuntien neuvotteluissa laidunmetsistä.

Neuvottelut Saamenmaan metsistä myötätuulessa

Tänä vuonna sovintoneuvottelut Metsähallituksen ja saamelaisten välillä etenivät merkittävästi. Olemme tukeneet neuvotteluprosessia. Tarkoituksena on luoda metsien käytölle sellaiset suuntaviivat, jotka mahdollistavat laidunmetsien toipumisen metsätalouden aiheuttamista mittavista tuhoista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sekä jäljellä olevien vanhojen luonnonmetsien suojelemista että jo hakattujen metsien hoitamista uudella tavalla. Paliskunnat yrittävät neuvotteluissa saada Metsähallituksen kunnioittamaan ja toteuttamaan näitä suunnitelmia. Loppuvuodesta Metsähallitus kertoi uuden luonnonvarasuunnitelmansa linjaavan, että saamelaisalueella ei jatkossa hakata metsiä paliskuntien tahdon vastaisesti.

Tämä on merkittävä päätös ja säästää suuren osan jäljellä olevista vanhoista metsistä.

Evon kansallispuistohanke eteni

Juuri julkaistun kyselyn mukaan eduskuntaryhmien enemmistö kannattaa Evon kansallispuiston perustamista. Tiedekansallispuistohanke eteni tänä vuonna, kun ympäristöministeriön nimittämä työryhmä valmisteli hanketta koko kevään, kävi aktiivista keskustelua paikallisten tahojen kanssa ja julkaisi tulokset kesällä.

Ympäristöjärjestöjä edusti työryhmässä Greenpeacen vapaaehtoinen Hanna Rosti, joka oli mukana laittamassa koko kansallispuistohanketta alulle. Alkukeväästä Metsähallitus pyrki hakkaamaan tulevan kansallispuiston alueella, mutta hakkuut keskeytettiin mielenilmaukseemme.

Jatketaan työtä sen puolesta, että kansallispuistohanke saadaan ensi vuonna valmiiksi!

Avohakkuu Evon Kulonpalolla. Maassa näkyy runsaasti osin lumen peittämiä runkoja sekä metsäkoneen uria.
Avohakkuu Evon Kulonpalolla. Kuva on keväältä 2020.

Historiallisia voittoja ilmasto-oikeudenkäynneissä

Ilmasto-oikeudenkäynnit ovat tuplaantuneet maailmalla viimeisen kolmen vuoden aikana. Kuluneen vuoden kenties merkittävimmät oikeusvoitot nähtiin toukokuussa.

Toukokuun lopulla hollantilainen tuomioistuin linjasi, että Shell on vastuussa ilmastokriisin kiihdyttämisestä. Ensimmäistä kertaa monikansallinen yhtiö asetettiin vastuuseen ympäristörikoksistaan ja määrättiin vähentämään päästöjään – 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä!

Tämä oli historiallinen voitto ympäristöliikkeelle ja kaikille niille, jotka joutuvat kohtaamaan ilmastokriisin seuraukset. Oikeusjutun käynnisti Milieudefensie eli Alankomaiden Maan ystävät yhdessä yli 17 000 kansalaisen sekä liittouman, johon kuuluu myös Greenpeace.

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Shelliä vastaan Hollannin Rotterdamissa lokakuussa 2021.

Samoihin aikoihin Saksan perustuslakituomioistuin määräsi Saksan tiukentamaan ilmastolakiaan. Päätöksen taustalla oli yksityishenkilöiden, Greenpeacen sekä Fridays for Future -liikkeen tukema oikeuskanne. Oikeuden päätöksen mukaan Saksan ilmastolaki oli löysä ja jätti kohtuuttoman taakan nuorille sukupolville.

Saksan hallitus reagoi oikeuden päätökseen nopeasti ja ilmoitti kiristävänsä päästövähennystavoitteitaan. Tavoitteena on nyt vähentää päästöjä 65 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi hiilineutraaliustavoitteeksi asetettiin vuosi 2045 vuoden 2050 sijaan.

Vaikka uusikaan tavoite ei ole vielä linjassa 1,5 asteen kanssa, se merkitsee silti käytännössä sitä, että hiilenpoltto loppuu Saksassa ja Datteln 4 -voimalassa vuoteen 2030 mennessä – halusi Fortum tai ei.

Kansalaisaloite fossiilimainonnan kieltämiseksi 

Greenpeace yhdessä yli 20 muun järjestön kanssa käynnisti lokakuussa Euroopan laajuisen kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on kieltää fossiiliyhtiöiden mainonta ja sponsorointisopimukset EU-maissa. Jos aloite saa vähintään miljoona allekirjoitusta lokakuuhun 2022 mennessä, Euroopan komission on otettava aloite käsittelyyn.

Jos et ole allekirjoittanut aloitetta, voit allekirjoittaa sen verkkosivuillamme!

Greenpeacen aktivisit kiinnittivät fortumin mainokseen, jossa lukee "driving the change for a cleaner world" banderollin, jossa lukee "ei fossiilimainoksia, kiitos".
Greenpeacen aktivistit vastustivat Fortumin viherpesua ja ylipäätään fossiilimainontaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla marraskuussa 2021. Mielenosoituksella haluttiin myös huomiota fossiilimainonnan kieltämiseen tähtäävälle kansalaisaloitteelle. Kuva: Matti Matikainen / Greenpeace.

Mineraaleja arvokkaampi elämä

Uuden-Seelannin korkein oikeus kielsi Trans-Tasman Resources (TTR) kaivosyhtiötä tuhoamasta eteläisen Taranakin lahden merenpohjaa etsimällä sieltä mineraaleja. Lahti on tunnettu muun muassa sinivalaistaan.

TTR:n suunnitelmana oli louhia merenpohjasta 50 000 tonnia metallirikasta hiekkaa, mikä olisi uhannut monia lajeja ja alueen monimuotoisuutta. Greenpeace Aotearoa yhdessä alkuperäiskansojen kanssa on taistellut syvänmeren kaivostoimintaa vastaan jo yli vuosikymmenen ajan.

PFAS-vapaita vaatteita

Gore-Texin valmistaja ja säänkestävien ulkoiluvaatteiden markkinajohtaja Gore-Fabrics on ilmoittanut, että se aikoo ottaa ulkovaatteilleen käyttöön uuden kalvon, jossa ei käytetä lainkaan ympäristölle haitallisia perfluorattuja alkSyyliyhdysteitä (PFAS).

Greenpeacen tiimin jäseniä esittelemässä pfas-raporttinsa tuloksia.
Greenpeacen kampanja Detox Outdoor on vuodesta 2015 asti vastustanut perfluorattuja alkyyliyhdysteitä eli PFAS-yhdisteitä. Kuvassa järjestö esittelee PFAS-raporttinsa tuloksia pressitilaisuudessa Saksassa 2016.

Sademetsän hakkuuluvat jäihin Kongossa 

Greenpeace on johtanut tutkimuksia liittyen laittomiin, miljoonia hehtaareja koskeviin hakkuulupiin Kongon demokraattisessa tasavallassa. Hakkuuluvat oli myöntänyt entinen ympäristöministeri. Tutkimusten tuloksena Kongon presidentti jäädytti luvat ja aikoo tarkistuttaa ne.

Öljynetsinnälle loppu Grönlannissakin

Heinäkuussa Grönlanti ilmoitti päätöksestään lopettaa kaikkien uusien öljyn- ja kaasunetsintälupien myöntämisen niin maalla kuin merelläkin. Grönlanti liittyy näin Belizen, Ranskan, Tanskan, Uuden-Seelannin kanssa maihin, jotka ovat luopumassa öljynporauksesta. Tällä hetkellä Grönlannissa on jäljellä enää neljä aktiivista lupaa, ja ne kaikki vanhenevat ennen vuotta 2030.

Tämä voitto saatiin sen jälkeen, kun Greenpeace oli kampanjoinut lähes 10 vuotta öljynporauksen lopettamisen puolesta Arktisella alueella. Greenpeace oli osoittanut mieltä Cairn Energyn öljynporausta vastaan Grönlannin vesillä sekä osallistui maan öljyyn liittyviin keskusteluihin. Autoimme myös nostaamaan Arktisen öljykanteen korkeimpaan oikeuteen.

Jäävuori Grönlannissa.
Jäävuori Grönlannissa (kuva vuodelta 2019).

Ruotsalainen metsäyhtiö lopettaa viherpesukampanjansa

Ruotsin valtion omistama metsäyhtiö Sveaskog on käyttänyt yli 150 miljoonaa kruunua mainontaan ja PR-kampanjointiin vuodesta 2019 lähtien. Moni ympäristöjärjestö on kritisoinut tätä. Kritiikin myötä Sveaskog näyttää tulleen järkiinsä ja aikoo lopettaa rahan pumppaamisen metsälobbaukseen.

Viisitoista miljardia pois fossiilisista

Euroopan suurimmalla eläkerahastolla ABP:llä on 15 miljardin euron sijoitukset fossiilisissa polttoaineissa. Nyt, Greenpeacen ja muiden lähes 10 vuotta kestäneen kampanjoinnin jälkeen, ABP on päättänyt luopua fossiilisijoituksistaan. Pidämme huolen, että ABP pitää lupauksensa!

Ilmastolukupiirit yhdistivät

Greenpeacen ja kirjastojen yhdessä järjestämät ilmastolukupiirit ylittivät kaikki odotukset: lukupiirejä muodostettiin eri puolilla Suomea lähes sata, mikä tekee Ilmastolukupiiristä tiettävästi Suomen suurimman lukupiiritapahtuman. Ilmastolukupiirit tarjosivat väelle paikan oppia kestävyyskriiseistä ja niihin liittyvistä tunteista.

Greenpeace järjesti kirjastojen ja muiden yhteistyökumppaneittensa kanssa ilmastolukupiireihin liittyvän Ilmastolukutaitoa!-tapahtuman marraskuussa 2021. Yllä tapahtuman markkinointikuva sosiaalista mediaa varten.

Kiitos kuuluu sinulle!

Mikään näistä saavutuksista ei olisi tapahtunut ilman yksityisiä lahjoittajiamme, tukijoitamme ja vetoomustemme allekirjoittajia. Kiitos siis kaikille teille, jotka olette mahdollistaneet työmme!

Luomme muutosta myös vuonna 2022

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Greenpeace aloitti matkansa. Tavoitteemme on edelleen turvata maapallo, joka ylläpitää elämää sen kaikessa moninaisuudessaan. Työtä on vielä edessä ja meitä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Vuonna 2022 matkaamme Antarktikselle tutkimaan arvokkaita, suojelunarvoisia alueita ja vaarantuneita lajeja. Tätä tarvitaan, jotta vähintään 30 prosenttia maailman meristä saataisiin suojelun piiriin.

Haastamme fossiiliyhtiöt luopumaan viherpesusta ja lopettamaan vastuunsa välttelyn. Myös viimeisten luonnonmetsiemme pelastaminen on keskeinen kampanjamme 2022.

Haluatko olla mukana matkassa ja osa välttämätöntä muutosta? Lue täältä, mitä voit tehdä kanssamme!

Kiitosviesti Intian valtamereltä
Greenpeacen markkinointiasiantuntija Juliana Costa kiittää Greenpeacen tukijoita avusta merten suojelussa. Kuva on otettu Intian valtamerellä maaliskuussa 2021.