Haluatko “lentää paremmalla omallatunnolla”? Saatko lihansyönnistä paremman mielen, jos pakkaukseen “valitaan kierrätettyjä ja/tai kierrätettäviä materiaaleja aina silloin, kun se on mahdollista”? Entä pyyhkiikö hyvin, jos talouspaperin valmistamisessa käytetään “pääraaka-aineena ensikuitua, joka tulee kestävästi hoidetuista pohjoisista metsistä”? Vaikuttaako tutulta? Ehkä kyseessä on Vuoden Huiputus!

Pyramidin muotoinen vihreä vuoden huiputus -palkinto, jonka taustalla savupatsas, kaksi Finnairin lentokonetta, kaksi palmua sekä kaksi hammasharjaa.
Vuonna 2023 Vuoden Huiputukseksi päätyi Finnairin mainos. Kenen vuoro nyt?

Kysymys on viherpesusta. Markkinoinnissa vihreää saippuaa tarvitaan silloin, kun yrityksen toiminta, tuote tai sen raaka-aine aiheuttaa luontokatoa ja ilmastohaittaa.

Euroopan unioni on juuri määrittelemässä, mitä viherpesu on. Euroopan parlamentti hyväksyi 17. tammikuuta 2024 viherpesudirektiivin lähes yksimielisesti. Direktiivi on saatettava kansalliseen lainsäädäntöön 24 kuukauden päästä sen jälkeen, kun neuvosto on sen hyväksynyt ja se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Direktiivin mukaan viherpesu tarkoittaa sitä, että kuluttajalle annetaan harhaanjohtavasti vaikutelma tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Direktiivin tarkoituksena on kieltää yleisluontoiset ympäristöväitteet, joita ei voi todistaa. Sen lisäksi haittojen kompensoinnilla tai epämääräisillä sertifikaateilla mainostaminen kielletään.

Kieltolistalle joutuu myös sellaisten tuotteiden mainostaminen, joiden ominaisuudet voivat lyhentää niiden elinikää. Lupauksia ei saa antaa myöskään tuotteen kestävyydestä ilman todisteita, eikä tuotetta ei saa väittää korjattavaksi, jos se ei todella ole mahdollista.

Miten tunnistat viherpesun?

Kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota kahteen asiaan:

Väittääkö yritys, että tuote tai palvelu on hyväksi ympäristölle, mutta perusteluja ei löydy tai niitä ei voi selvästi todistaa? Vai onko niin, että perustelu onkin pieni sivuseikka, joka ei ole missään suhteessa yrityksen toiminnan, tuotteen tai palvelun aiheuttamaan haittaan?

Väittääkö yritys, että tuote tai palvelu on hyväksi ympäristölle, mutta itse tuotteesta ei sanota mitään? Sanotaan vain esimerkiksi, että yritys kompensoi aiheuttamansa ilmastopäästöt tai luontokadon.

Oletko sinä törmännyt Vuoden Huiputukseen?

Valitettavasti viherpesukone on edelleen mainonnassa käytössä. Sinäkin olet todennäköisesti törmännyt viherpesumainokseen. Kerro se meille! Olet saattanut löytää Vuoden Huiputuksen.

Vuoden Huiputus on Greenpeacen vuosittain järjestämä kilpailu, jossa etsitään pahinta viherpesumainontaa tai -markkinointia. Yleisön ehdotuksista palkintoraati valitsee kilpailuun osallistujat, ja yleisöäänestyksen ja raadin äänten mukaan valitaan Vuoden Huiputus.

Kerro ehdokkaasi Vuoden Huiputukseksi täällä!