Maailmanlaajuinen sopimus maailman valtameristä, ympäristökatastrofin torjuminen Punaisella merellä ja useiden luonnonmetsien pysyvä suojelu Suomessa ovat vain esimerkkejä niistä upeista voitoista, joita saavutimme yhdessä lahjoittajiemme kanssa vuonna 2023. Lämmin kiitos kaikille, jotka päättivät toimia ilmaston ja luonnon suojelemiseksi!

Alta voit lukea, mistä Greenpeace Pohjoismaissa sai lahjoituksia ja miten ne käytettiin vuonna 2023.

Kampanjat vuonna 2023 – näin käytimme varojamme

Jokaista varainhankintaan sijoittamaamme euroa kohti saamme vähintään 4 euroa takaisin käytettäväksi niin suomalaisiin kuin kansainvälisiin kampanjoihin.

Ilmasto ja energia

Vuonna 2023 käytimme eniten varojamme ilmastoon ja energiaan liittyvään työhön. Maapallon ilmasto on romahtamassa ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi. Pohjoismaiden Greenpeace osaltaaan rahoittaa kansainvälistä Money for Change -hanketta, jossa vuonna 2023 tavoitteenamme oli hidastaa ilmastokriisiä saaden samalla pankit ja sijoitusyhtiöt siirtämään sijoituksiaan fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan. 

Täällä Suomessa hallitus sai viime vuonna myrskyvaroituksen, kun korkein hallinto-oikeus ilmaisi, että  passiivisuus ilmastolain toimeenpanossa voisi olla valituskelpoinen päätös. Tätä puitiin Greenpeacen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton vireille panemassa ilmasto-oikeudenkäynnissä, joka oli Suomen ensimmäinen laatuaan.

Öljy

Taistelu Norjan uusia öljyhankkeita vastaan on Greenpeacen tärkeimpiä painopisteitä Pohjoismaissa. Norjalainen Equinor on maailman kymmenen nopeimmin kasvavan öljy-yhtiön joukossa. Vuoden 2023 loppupuolella Greenpeace nosti uuden ilmastokanteen Norjan valtiota vastaan. Kanne kohdistui kolmeen tiettyyn öljykenttään, joiden ilmastovaikutuksia Norjan valtio ei ollut arvioinut riittävästi. Oikeusjuttu oli suuri menestys, sillä voitimme jutun kaikilta osin jo ensimmäisellä oikeuskierroksella. Greenpeace vahvisti myös työtään Equinorin Norjan ulkopuolella tekemien ilmastorikosten paljastamiseksi. Lisäksi Equinorin yhtiökokouksessa saavutimme pienen voiton, kun Norjan valtio, joka omistaa kaksi kolmasosaa yhtiöstä, käytti Greenpeacen laatimaa esitystä korostaakseen, että valtio odottaa Equinorin sopeuttavan toimintansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

Metsät

Suomessa ja Ruotsissa keskityimme erityisesti metsien suojeluun vuonna 2023. Metsätalous on molemmissa maissa merkittävä teollisuudenala, jonka ahneus on johtamassa luonnon monimuotoisuuden ja hiilivarastojen vähenemiseen. Ruotsi toimi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana vuoden 2023 alkupuoliskolla ja Ruotsin hallitus käytti sen hyväkseen viherpestäkseen Ruotsin metsätaloutta, joka todellisuudessa on kaukana kestävästä. Greenpeacen vapaaehtoiset toivat esiin todellisuuden metsien tilasta, kertomalla Ruotsin metsätalouden tuhoisista käytännöistä ja pystyttämällä tiedotustelineen EU:n edustajien kokouspaikan ulkopuolelle. 

Suomessa Greenpeace on vaatinut 30 prosentin suojelua Suomen metsistä YK:n biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian pohjalta. Kolmella suurimmalla metsäyhtiöllä on valta ja vastuu muuttaa suomalainen metsätalous kestäväksi. Vuonna 2023 Greenpeace järjesti tapaamisia kaikkien kolmen yhtiön kanssa. Vaatimuksemme on, että metsäjätit kantavat vastuunsa, ja pitävät huolen, että metsiämme käytetään luonnon ja ilmaston rajoja kunnioittaen. 

Meret 

Viime vuonna, vuosikymmeniä kestäneen kampanjoinnin jälkeen, saimme aikaan suurimman lahjan valtamerille: YK:n maailmanlaajuisen valtamerisopimuksen. Sopimuksella voidaan varmistaa maailman valtamerten suojelu pitkällä aikavälillä. Työ kuitenkin jatkuu ja Greenpeace merikampanja keskittyy nyt varmistamaan, että sopimus pannaan täytäntöön, ja jotta vähintään 30 prosenttia maailman meristä suojellaan vuoteen 2030 mennessä. 

Vuonna 2023 Pohjoismaiden Greenpeace osallistui entistä enemmän maailmanlaajuiseen syvänmeren kaivostoiminnan kampanjaan, kun kävi selväksi, että Norja aikoo avata Huippuvuorten ja Jan Mayenin välisen valtavan arktisen alueen syvänmeren kaivostoiminnalle (blogi englanniksi). Greenpeace on avainasemassa tämän tuhoisan teollisuudenalan pysäyttämisessä ennen kuin se edes alkaa, ja jatkamme kampanjan parissa vuonna 2024. Meillä on vielä ainutlaatuinen tilaisuus suojella meriä tuleville sukupolville!

Maatalous ja ruoantuotanto

Greenpeace pyrkii muuttamaan nykyistä massiivista ja äärimmäisen kestämätöntä ruoantuotantotapaa ja teollista maataloutta. Maailmanlaajuisen politiikan vuoksi meillä on käytössä järjestelmä, joka palkitsee ympäristöä vahingoittavia maatiloja kestävien tilojen sijaan. Nykyinen järjestelmä vahingoittaa ihmisten terveyttä, ruokkii ilmastokriisiä ja tuhoaa luontoa. Nykyinen järjestelmä myös ruokkii eriarvoisuutta jättämällä pienviljelijät sen ulkopuolelle.

Tanskassa maataloussektori on maan suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja. Sen maapinta-alaa käytetään viljelyyn prosentuaalisesti eniten maailmassa; Tanska on tässä tilastossa kärkisijoilla yhdessä Bangladeshin kanssa. Tämän seurauksena Tanskan vuonot ja sisävedet kärsivät laajamittaisesta hapenpuutteesta, joka johtuu vesistöihin ja edelleen valtameriin valuvista lannoitteista. Valumamäärät saavuttivat ennätyskorkeat tasot vuonna 2023. Greenpeace on yhdessä biologien ja muiden ympäristöjärjestöjen kanssa pyrkinyt lisäämään tietoisuutta vuonojen kuolemisen ja tehomaatalouden välisestä suorasta yhteydestä. Greenpeace julkaisi syksyllä yhdessä kahdeksan muun ympäristöjärjestön kanssa visionäärisen raportin, jossa hahmotellaan Tanskan maataloudelle välttämätöntä siirtymävaihetta, jotta Tanskan maatalous olisi EU:n luonnonsuojelusääntöjen ja Pariisin ilmastosopimuksen mukainen ja jotta se voisi tuottaa ruokaa samalle ihmismäärälle kuin nykyään. 

Vuonna 2023 kerätyt varat – mistä ne tulivat?

Yksityishenkilöiden lahjoitukset

Greenpeace ei ota vastaan lahjoituksia hallituksilta, yrityksiltä tai kansainvälisiltä instituutioilta, kuten EU:lta. Näin varmistamme taloudellisen riippumattomuutemme: meidän on aina voitava asettaa ympäristö ja ilmasto etusijalle riippumatta siitä, loukkaammeko yrityksiä tai poliittisia puolueita. Siksi yksityishenkilöiden lahjoitukset ovat toimintamme kannalta ratkaisevan tärkeitä.

Greenpeace Pohjoismaissa saa suurimman osan tuloistaan – 79 prosenttia vuonna 2023 – yksityishenkilöiltä, jotka haluavat ympäristön voivan hyvin. Jokaisen lahjoituksen avulla voimme työskennellä kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Olemme syvästi kiitollisia kaikille lahjoittajillemme; ilman heidän sitoutumistaan ja välittämistään luonnosta, ilmastosta ja ympäristöstä, Greenpeace ei saisi aikaan niin monia ympäristövoittoja joka vuosi.

Ruotsin Postkodlotteriet

Greenpeace saa tukea myös Ruotsin Postkodlotteriet:ilta. Vuonna 2023 säätiön tuen osuus oli 8 prosenttia kokonaistuloistamme, ja se mahdollisti muun muassa tärkeät laivakiertueet. Greenpeacen laivat ovat korvaamattomia kampanjatyölle, sillä niiden avulla voimme muun muassa viedä tutkijoita ja aktivisteja syrjäisiin paikkoihin, joihin vain harvat järjestöt pääsevät. Esimerkiksi vuonna 2023 tutkimme kalastusteollisuuden vaikutuksia Malediiveilla ja tutkimme valaita Australian länsirannikolla.

Greenpeace Internationalin osuus

Greenpeace on todella maailmanlaajuinen järjestö, ja tämä on yksi suurimmista vahvuuksistamme. Teemme yhteistyötä muiden Greenpeacen toimistojen kanssa, jotta voimme olla läsnä kaikkialla maailmassa. Tämä tarkoittaa, että osa tuloistamme kanavoituu maailmanlaajuisiin hankkeisiin, ja saamme myös sisäisiä avustuksia Greenpeace Internationalilta pohjoismaiseen työhön – muun muassa kannustamaan sijoittajia siirtämään sijoituksiaan fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin. Näiden rahoitusosuuksien osuus oli 6 prosenttia kokonaistuloistamme vuonna 2023.

Muu tuki

Greenpeace saa riippumatonta tukea valituilta säätiöiltä. Yksi esimerkki tästä on tanskalaisen KR-säätiön rahoitus. Rahoituksen ansiosta paljastimme Tanskan maatalouslobbarien harhaanjohtavaa viestintää, jossa Tanskan maataloutta yritetään esittää ilmasto- ja ympäristöystävällisenä.

Toinen esimerkki on Ruotsin Postkodlotterietin rahoittama nelivuotinen Planet One -hankkeemme, jossa Greenpeace luo yhdessä Fryshuset-järjestön kanssa kohtaamispaikkoja. Eri puolilla maailmaa asuville nuorille tarjotaan turvallisia tiloja tavata ja keskustella yhdessä globaaleista ja paikallisista ympäristö- ja ilmastokysymyksistä.

Testamenttilahjoitukset

Noin 3 prosenttia tuloistamme Pohjoismaissa tuli viime vuonna testamenttilahjoituksista. Yhä useammat ihmiset haluavat antaa osan perinnöstään arvojensa mukaiseen työhön, jolla pyritään turvaamaan vihreämpi tulevaisuus myös tuleville sukupolville. Suhtaudumme testamenttilahjoituksiin aina suurella kiitollisuudella ja nöyryydellä. Se on kaunis perintö, jolla pidetään huolta planeetastamme myös tulevaisuudessa.