HLBTQ+ on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä käytettävä kirjainlyhenne. Lyhenne koostuu sanoista homo, lesbo, bi, trans, queer ja questioning. Plusmerkki lyhenteen lopussa viittaa kaikkiin niihin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin, jotka lyhenteessä jäävät muuten mainitsematta.
Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin tällä planeetalla, mutta usein unohtuu, että vaikutukset kohdistuvat suhteettoman voimakkaasti jo valmiiksi marginalisoituihin ryhmiin, kuten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin, erityisesti jos he kuuluvat myös muihin syrjinnästä kärsiviin ryhmiin, kuten pienituloisiin, alkuperäiskansoihin tai rodullistettuihin. He kokevat todennäköisemmin köyhyyttä, syrjintää ja väkivaltaa, mikä rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan sopeutua muuttuvaan ympäristöön ja yhteiskunnallisiin olosuhteisiin lämpenevällä planeetallamme.
Lisäksi ilmastonmuutos pahentaa olemassa olevia eriarvoisuutta lisääviä rakenteita, kuten asumista ja terveydenhuoltoa, mikä johtaa siihen, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kärsivät suhteettoman paljon ilmastokatastrofien ja laajemman ilmastoromahduksen vaikutuksista yhteiskuntaan.
On tärkeää ymmärtää ilmasto- ja queer-liikkeiden päällekkäisyydet, jotta keskenään ristikkäiset kamppailut voi ymmärtää yhtenäisenä liikkeenä.
Seksuaalivähemmistöt jätetään katastrofiavun ulkopuolelle
Yhdysvalloissa tutkimukset osoittavat, että sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvalla ihmisellä on 120 prosenttia suurempi riski jäädä kodittomaksi. Vaikka vain 9,5 prosenttia yhdysvaltalaisista nuorista sanoo kuuluvansa sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön, heidän osuutensa kodittomista nuorista on jopa 40 prosenttia. Luvut ovat vieläkin korkeampia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien mustien ja alkuperäiskansojen edustajien keskuudessa.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset saattavat joutua jättämään kotinsa konfliktien, väkivallan uhan tai todellisen väkivallan takia, mikä lisää kodittomuuden riskiä. He voivat kokea myös syrjintää ja häirintää naapureiden ja vuokranantajien taholta. Asuinalueet voivat olla saastuneita, mikä aiheuttaa monia terveysongelmia pitkällä aikavälillä ja altistaa luonnonkatastrofeille.
Kodittomat ja huonoista asumisoloista kärsivät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kärsivät eniten luonnonkatastrofeista, lämpötilan noususta ja saastuneesta ilmasta. He ovat usein luonnonkatastrofien etulinjassa, mutta heiltä evätään apu ja suoja, jotka on tarkoitettu ilmastokriisistä kärsiville yhteisöille.
Esimerkiksi hurrikaani Katriinan iskiessä Yhdysvaltoihin trans-ihmisiä käännytettiin hätämajoituksista, ja he, jotka pääsivät sisään, kokivat syrjintää.
Toinen esimerkki syrjinnästä on Intiasta vuodelta 2004, kun Intian valtameren tsunami tuhosi laajoja alueita Kaakkois-Aasian rannikolla. Aravanit, jotka eivät identifioidu miehiksi tai naisiksi, suljettiin pois väliaikaisista suojista ja virallisista kuolintilastoista, mikä eväsi heitä avustus- ja jälleenrakennusapua ja vähensi heidän mahdollisuuksiaan selviytyä kriisistä.
Katastrofien aikana etuoikeudet näkyvät voimakkaasti. Yllä on vain muutamia esimerkkejä siitä, miten sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä syrjitään järjestelmällisesti ilmastokriisin aikana. Esimerkit osoittavat, että queer- ja ilmastoliikkeet kuuluvat yhteen. Siksi meidän on työskenneltävä yhdessä kaikkien ihmisten ja kotiplaneettamme hyväksi.
Kirjoittajat: Shanthuru Premkumar on Greenpeace Belgian oikeudenmukaisuudesta, tasa-arvosta, monimuotoisuudesta, osallisuudesta ja turvallisuudesta vastaava henkilö ja Lina Atanasova on Greenpeace Belgiumin sosiaalisen median harjoittelija. He asuvat Brysselissä, Belgiassa.