Julkaisimme Fortumin toimia kritisoivan videon sosiaalisen median kanavissamme Fortumin yhtiökokouspäivää seuraavana päivänä 24. huhtikuuta. Parodiavideolla nostettiin huumorin keinoin esiin, että Länsi-Euroopan viimeisen hiilivoimalan avaaminen vuonna 2020 on syvässä ristiriidassa Fortumin brändin sekä Suomen valtion ilmastopolitiikan kanssa. Valtionyhtiö vastasi esittämäämme kritiikkiin poistamalla parodiavideon.

Me olemme tilanteessa, jossa Suomen valtionyhtiö on mukana avaamassa uutta hiilivoimalaa (Datteln 4) Saksaan vuonna 2020. Uuden hiilivoimalan avaaminen keskellä ilmastokriisiä antaa täysin väärän signaalin maailmalle ja on syvässä ristiriidassa niin Suomen valtion ilmastopolitiikan kuin Fortumin oman brändinkin kanssa.

Tämän ristiriidan nostimme parodiavideollamme esiin. Ja tämän kritiikin valtionyhtiö Fortum koki aiheelliseksi hiljentää.

Valtionyhtiön ei tulisi demokraattisessa yhteiskunnassa hiljentää ympäristöjärjestön osoittamaa kritiikkiä heppoisin perustein. Fortum palkkasi asianajotoimisto Roschierin poistamaan videomme sosiaalisesta mediasta. Saimme tiedon videoiden poistamisesta suoraan Facebookilta. Ilmoituksessa kerrottiin, että video loukkaa valittaneen tahon, eli Fortumin, tekijänoikeuksia. Kuten Fortumin asianajajalle lähettämästämme kirjeestä käy ilmi, väite on perusteeton.

Juuri tällä hetkellä, eli koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana, kansalaisvaikuttaminen on hankalampaa, ja online-vaikuttamisen tärkeys korostuu entisestään. Kyseinen parodiavideo on pieni osa kampanjaamme, johon kuuluu myös suoraa keskustelua Fortumin kanssa, keskustelua päättäjien kanssa, rakentavaa viestintää, yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa, kansalaisaktivismia ja taidetta.

Fortumin Pekka Lundmark ja Greenpeacen Olli Tiainen Ylen aamussa 7. helmikuuta 2020.

Parodiavideo on taiteen muoto, joka on tyypiltään ivailevaa ja koomista toisen teoksen jäljittelyä. Parodian keinoin alkuperäinen teos, eli tässä tapauksessa toimitusjohtajan puhe, tehdään naurunalaiseksi. Olemme tottuneet näkemään poliitikkojen puheesta tehtyä parodiaa, mutta myös yrityksiään edustavilla toimitusjohtajilla on paljon valtaa, jota täytyy pystyä kritisoimaan myös parodian keinoin. 

Erityisesti valtionyhtiön tapauksessa on tärkeää, että valtarakenteita avataan. Esimerkiksi Fortumin kohdalla valtio-omistaja on sysännyt vastuuta Fortumin hallitukselle ja johdolle, Fortumin johto puolestaan Uniperin johdolle. Kukaan ei halua kantaa vastuuta siitä, että valtion enemmistöomistaman yrityksen tytäryhtiö Uniper on avaamassa uutta hiilivoimalaa ja käynnistämässä välimiesoikeusmenettelyä Hollannissa vaatiakseen korvauksia, koska maa päätti kieltää hiilenpolton energiantuotannossa.

Fortum on Uniper-oston myötä yksi Euroopan suurista energiayrityksistä. Me vaadimme, ettei Fortum avaa enää yhtään uutta hiilivoimalaa ja sulkee loputkin viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Vaadimme myös, että Fortum sopeuttaa liiketoimintansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

Jo yli 3300 suomalaista on laittanut viestiä Fortumin johdolle ja vaatinut valtionyhtiötä sulkemaan hiilivoimalansa vuoteen 2030 mennessä. Fortumin yhtiökokouksen yhteydessä luovutimme yhtiölle myös 35 000 saksalaisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan Datteln 4-hiilivoimalan sulkemista.

Tule mukaan vaatimaan, että valtionyhtiömme toimii ilmaston kannalta kestävästi Suomessa ja ulkomailla!

Lähetä oma palautteesi Fortumin johdolle: http://act.gp/fortum