Neljä aktivistia meressä öljynporauslautan edessä. Aktivisteilla on banderolleja, joissa lukee mm. "Fossils or our future?".
Neljä Greenpeacen aktivistia tanskalaisen Dan Bravo -öljynporauslautan edessä tämän vuoden elokuussa. Aktivistit vaativat, että Tanska lopettaa öljyn- ja kaasunporauslupien myöntämisen. Kuva: Andrew McConnell / Greenpeace.

Tanskan parlamentti on juuri ilmoittanut, että se lopettaa uusien öljyn- ja kaasunporauslupien myöntämisen hallinnoimillaan alueilla Pohjanmerellä. Tanska on EU:n suurimpia öljyntuottajamaita, joten päätös on merkittävä askel kohti fossiilisten alasajoa. 

Päätöksessä huomioidaan myös työntekijöiden oikeudet takaamalla heille reilu siirtymä uusiin tehtäviin.

“Tämä on valtava voitto ilmastoliikkeelle ja kaikille ihmisille, jotka ovat vuosien ajan tehneet töitä ilmastokriisin hillitsemisen eteen. Tanska on pieni maa, mutta se voi näyttää esimerkkiä”, sanoo Helene Hagel, Greenpeacen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan asiantuntija.

Greenpeace on kampanjoinut pitkään öljyn- ja kaasunporauksen lopettamiseksi Pohjanmerellä. Viime elokuussa Greenpeacen alus Rainbow Warrior sekä neljä aktivistia osoittivat mieltä tanskalaisella Dan Bravo -öljynporauslautalla. Aktivistit vaativat, että Tanska lopettaa öljyn- ja kaasunporauslupien myöntämisen.

Kuvia Greenpeacen mielenosoituksesta viime elokuulta:

Uuden päätöksen mukaan nykyinen öljyntuotanto ajetaan alas vuonna 2050. Tässä on varaa parantaa.

“Hallituksen ja poliittisten puolueiden on nyt otettava seuraava askel ja suunniteltava nykyisen öljyntuotannon lopettaminen Pohjanmerellä vuoteen 2040 mennessä”, Helene Hagel sanoo.

Tanskan päätös kasvattaa paineita muita Pohjanmeren rannikkovaltioita kohtaan – erityisesti Iso-Britanniaa, joka isännöi YK:n ilmastokokousta ensi vuonna sekä Norjaa, missä maan korkein oikeus pohtii parhaillaan uusien öljynporauslupien myöntämisen laillisuutta Arktisilla merialueilla.