Helsingillä on vakava riippuvuus. Se polttaa hiiltä kuin isäni punaista norttia – joka päivä, aivan liikaa eikä loppua näy.

Tässä viisi syytä miksi Helsingin pitäisi päästä pahasta tavastaan eroon heti.

1. Ilmastonmuutos

Joulukuussa 2015 koko maailma juhli yhdessä, kun Pariisisssa solmittiin historiallinen ilmastosopimus. Tuolloin maailman päättäjät sopivat yhdessä, että maapallon suodaan pysyä elinkelpoisena myös tuleville sukupolville ja ilmastonlämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Pariisin sopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että ilmastotuholaisista pahimmat – hiili ja turve, pitää jättää maahan ja polttaminen lopettaa 2020-luvun alkupuolella.

Tämä viesti ei ole mennyt perille energiayhtiöille. Esimerkiksi täällä Helsingissä kaupunkilaisten omistama energiayhtiö Helen on juhlinut viimeiset pari vuotta ilmastopimuksen saavuttamista lisäämällä hiilen polttoa ja kasvattamalla ilmastopäästöjä.

Helsinki ei ole immuuni ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Päästöt iskevät takaisin. Juuri julkaistun raportin mukaan Helsinkiin ennustetaan Euroopan kovimpia tulvia ja ankaraa, jopa 2,5 asteen, lämpötilan nousua 2020-luvulla.

2. Helsingin päästöt merkittävät koko Suomen tasolla 

22. maaliskuuta 2018
Greenpeace

 

Greenpeace ©

Helsinkiläiskodit pidetään lämpimänä pääasiassa hiilellä tuotetulla kaukolämmöllä, mikä tuottaa valtavasti päästöjä. Helenin osuus koko Suomen hiildioksidipäästöistä vuonna 2016 oli reilusti yli 5 prosenttia. Kuvassa näkyvän Salmisaaren hiilivoimalan piipun kautta ilmastoa kärvennettiin miljoonalla tonnilla hiildioksidia. Lukema vastaa suurin piirtein sitä, että kaikki yli 635 000 helsinkiläistä lennätettäisiin Finnairin koneella Helsingistä Bangkokiin ja takaisin.

Onneksi meidän ei tarvitse tehdä kumpaakaan. Voimme lopettaa hiilen polttamisen Helsingissä yhdessä!

3. Hävettää

22. maaliskuuta 2018

 

Helsingin Salmisaaren hiilivoimalassa aiotaan polttaa hiiltä vielä 2030-luvulla.

Siis hiilivoimala kaupungin keskustassa vielä 2030-luvulla? Kaupungissa, joka brändää itseään puhumalla puhtaasta ympäristöstä, sykkivästä startup-skenestä ja rakkaudesta teknologiaan.

Luonnonläheisessä Helsingissä “keskustasta pääsee bussilla sieneen”. Ja kävellen hiilivoimalalle.

Helsinki, noudata brändiäsi ja luovu hiilestä.

4. Hiilenpolton lopettaminen on mahdollisuus

22. maaliskuuta 2018
Greenpeace

 

Greenpeace ©

Luopumalla hiilen polttamisesta fiksusti Helsinki voi olla todellinen puhtaan energian suunnannäyttäjä maailmalla.

Kuten sisäministeri Kai Mykkänen kirjoittaa Kokoomusnuorten blogissa, lämmittäminen on vähähiilisen energiajärjestelmän suurin haaste. Siksi se on myös valtava mahdollisuus.

Suomi ei ole suinkaan ainoa maa maailmassa, jossa talot ja toimistot pitää saada lämpimäksi talvella. Suomi on kuitenkin siitä onnellisessa asemassa, että pelkästään sähköntuotantoon käytetty hiilenpolttaminen on käytännössä loppunut. Kun Saksa, Puola, Tsekki ja Kiina kamppailevat vielä hiilettömän sähkön kanssa, me voimme olla askeleen edellä ja tehdä lämpöä ilman hiiltä.

Edelläkävijyys kuitenkin vaatii sitä, että hiiltä ei korvata vanhoilla tempuilla kuten puun polttamisella, jota Helsingissä nyt suunnitellaan tehtävän.

Onneksi Helsingissä tapahtuu hyviäkin asioita. Esimerkiksi Mustikkamaan alle rakennettava valtava lämpövarasto ja Kruunuvuorenrantaan suunnitteilla oleva lämmön kausivarasto.

5. Suomalaiset haluavat eroon hiilestä

22. maaliskuuta 2018

 

COP21: Climate March in Helsinki © Jani Sipilä / Greenpeace

Helsinkiläiset haluavat hiilestä eroon. Tämä kävi selväksi jo vuonna 2015 kun Greenpeace teetätti TNS-Gallupilla kyselytutkimuksen aiheesta. Kolme neljästä helsinkiläisestä halusi, että Helsingissä luovutaan hiilen polttamisesta vuoteen 2025 mennessä.

Helmikuussa kysyimme, mitä suomalaiset ajattelevat kivihiilen kieltämisestä energiantuotannossa 2025 mennessä. Tulos oli yhtä selkeä. Selvä enemmistö kannattaa kivihiilen polton kieltämistä 2025 mennessä.

Yhdessä voimme tehdä hiilettömän Helsingin!

Puhdistetaan Helsinki yhdessä hiilestä ja viedään rakas pääkaupunkimme tulevaisuuteen. Allekirjoita vetoomus ja vaadi parempaa kaupunkienergiaa Helsinkiin.

Kiitos, että olet mukana!

Olli Tiainen
Ilmasto-ja energiavastaava