Aktivistimme estivät lauantaina 17. syyskuuta Gasumin nesteytettyä maakaasua kuljettavan Coral Energice-tankkerin laituriin kiinnittymisen ja lastin purkamisen Röyttän satamassa, Torniossa. Paikalla oltiin parin kumiveneen, kajakkien ja sataman lastausvarsiin kiivenneiden kiipeilijöiden voimin. Rauhanomainen mielenilmaus huomattiin kansainvälisten uutismedioiden Ukraina-seurannoissa. Esimerkiksi ranskalaislehdet Le Figaro ja Le Monde, talouslehti Bloomberg, uutiskanava Al-Jazeera ja venäläinen uutispalvelu TASS uutisoivat mielenilmauksesta. Suomessa se nousi niin iltapäivälehtien kuin Helsingin Sanomien ja Ylen otsikoihin.

Greenpeacen aktivisteja Torniossa kajakeilla estämässä venäläisen kaasulaivan rantautumista. Aktivistein banderolleissa lukee esimerkiksi "no gas, no war" sekä "stop fuelling war". Kuvassa näkyy myös npr news nown uutisotsikko "Greenpeace blocks unloading of Russian gas in Finland".

Aktivistit eivät voi kuitenkaan olla joka satamassa pysäyttämässä yhteisesti omistamamme valtionyhtiön Gasumin kaasutankkereita. Siksi Suomen hallituksen, erityisesti omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Tytti Tuppuraisen ja pääministeri Sanna Marinin on toimittava. He voivat pysäyttää sotaa rahoittavan kaasun tulon Suomeen, Ruotsiin ja muualle, missä Gasumin myymää nesteytettyä kaasua käytetään. Sen lisäksi, että he voivat pysäyttää rahan pumppaamisen sotakoneistoon, he voivat kiihdyttää siirtymää kaasun poltosta puhtaaseen energiaan.

Gasum on kertonut niin Greenpeacelle kuin medialle, että he maksavat kaasusta joka tapauksessa, ottivat he sen vastaan tai ei. Näin ollen olisi vaara, että kaasun venäläinen myyjä saisi rahat kahteen kertaan, jos kaasu myydään jollekin toiselle. Sopimuksesta voi kuitenkin päästä irti, jos Suomi – tai koko Euroopan unioni – kieltää venäläisen nesteytetyn maakaasun tuonnin. Ratkaisun avaimet ovat Sanna Marinilla ja Tytti Tuppuraisella. Heidän ei tarvitse odottaa yleiseurooppalaisia ratkaisuja.

Kiipeilijöitä banderollien kanssa Röyttän sataman lastausvarsissa. Banderolleissa lukee esimerkiksi "Stop Russian fossil trade"
Kiipeilijöitä Röyttän sataman lastausvarsissa.

Hallituksella on syytä toimia heti – varsinkin kun sekä Marin että Tuppurainen ovat todenneet, että kaasun tulon on loputtava. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo yli puoli vuotta. Gasumin kaasu tulee terminaalista, jonka omistavat yhdessä Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom sekä maan suurin yksityinen kaasuyhtiö Novatek, jonka omistajiin kuuluvat muiden muassa pakotelistalla olevat oligarkit Leonid Mikhelson ja Gennadi Timtšenko.

Venäjän hyökkäyssota ja sen mukanaan tuomat kärsimykset ovat nyt jatkuneet jo yli puoli vuotta. Viivyttely tarkoittaa passiivista tukea sodan julmuuksille ja hirttäytymistä kaasuun, josta on joka tapauksessa sodan jälkeen siirryttävä puhtaampaan energiaan. Toivottavasti aktivistien ei tarvitse enää muistuttaa ministereitä siitä, että sota Ukrainassa on edelleen käynnissä ja jokainen kaasulasti Venäjältä rahoittaa sen tuhoja.