Tuntuuko olo voimattomalta ilmastokriisin ja luontokadon edetessä? Haluaisitko pienentää hiilijalanjälkeäsi? Kiinnostaako aktiivisempi rooli maailman muuttamisessa fossiilivapaaksi sekä hiilineutraaliksi? Tässä viisiosaisessa blogisarjassa käymme läpi kymmeniä tapoja vähentää päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Sarjan 5. ja viimeinen osa keskittyy muun muassa ekologisiin vaatevalintoihin, muuhun kuluttamiseen sekä muuhun toimintaan, jolla voit osana muutosta.

Nainen peilin edessä vaatteidenvaihtojuhlassa Saksan Hannoverista.
Vaatevalinnoilla on merkitystä, sillä vaateteollisuus on ympäristön kannalta haitallisimpia teollisuudenaloja. Ekologista on hankkia kestäviä vaatteita, käyttää niitä niin pitkään kuin voi ja hankkia vaatteensa vaikkapa kirpputorilta. Kuva on Saksan Hannoverista, jossa vietetyssä vaatteidenvaihtojuhlassa ihmiset vaihtoivat käytettyjä vaatteita keskenään. Kuva: Michael Löwa / Greenpeace.

1. Osta mahdollisimman kestäviä vaatteita ja käytä niitä niin pitkään kuin voit. Myy käytetyt vaatteet kirpputorilla, tai osta omasi sieltä. Vaateala on nimittäin yksi ympäristölle haitallisimmista teollisuudenaloista. Erityisen kova ympäristökuormitus on niin kutsutulla pikamuodilla.

2. Sama koskee kaikkia muitakin tavaroita: on hyvä hankkia vain se, mitä todella tarvitsee, käyttää sitä niin pitkään kuin mahdollista ja vaatia valmistajilta entistä kestävämpiä tuotteita.

3. Jos et tarvitse jotain jatkuvasti, osta se mieluummin kimpassa kavereiden tai naapureiden kanssa.

4. On turhaa ostaa sitä, minkä voit vuokrata tai lainata.

5. Jos sinulla on ylimääräistä rahaa sijoitettavaksi, sijoita ne ilmastorahastoihin ja osta osakkeita mahdollisimman vähäpäästöisiltä tai jopa hiilineutraaleilta yhtiöiltä. Myös lahjoitus Greenpeacelle on sijoitus – turvallisempaan tulevaisuuteen.

6. Jätä turkikset kauppaan. Toisin kuin turkistuottajat sinnikkäästi yrittävät väittää, turkisvaate ei ole ekologinen valinta. Sen lisäksi että turkiseläimet kärsivät turhaan, turkisten tuottaminen saastuttaa ilmaa ja vesistöjä moninkertaisesti verrattuna esimerkiksi vastaavien tekoturkisten valmistamiseen.

7. Lue ja opiskele. Ota selvää, mitä kaikkea tarkoittaa ilmastonmuutos, kasvihuoneilmiö, kestävä elämäntapa, ekologisuus ja niin edelleen – ja miten ilmastonmuutosta torjutaan. Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin pystyt analysoimaan uutisia, erottamaan viherpesua, vaikuttamaan mielipiteisiin ja olemaan osana muutosta.


Unohdimmeko jotain? Keksitkö muita tapoja vaikuttaa? Vinkkaa niistä meille esimerkiksi tägäämällä Greenpeace postaukseesi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa!