Tuntuuko olo voimattomalta ilmastokriisin ja luontokadon edetessä? Haluaisitko pienentää hiilijalanjälkeäsi? Kiinnostaako aktiivisempi rooli maailman muuttamisessa fossiilivapaaksi sekä hiilineutraaliksi? Tässä viisiosaisessa blogisarjassa käymme läpi kymmeniä tapoja vähentää päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Sarjan 4. osa keskittyy siihen, kuinka asumiseen ja energiankäyttöön liittyvät kulutusvalinnat voivat muuttaa maailmaa.

Tuulimyllyjä Saksan Gramzowissa.
Tiesithän, että voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi ja varmistaa, että kotona kuluttamasi energia on uusiutuvaa, esimerkiksi tuulivoimaa? Kuvassa tuulivoimaloita Saksan Gramzowissa. Kuva: Paul Langrock / Greenpeace.
  1.  Ekologisesti kestävintä on asua asunnossa, jossa on pinta-alaa vain sen verran kuin tarvitset.

2. Jos etsit asuntoa, kiinnitä huomiota taloyhtiön energialuokkaan. A on paras ja G huonoin energialuokka.

3. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa ja varmistaa, että käyttämäsi sähkö on tuotettu uusiutuvalla, päästöttömällä energialla kuten tuulivoimalla. Kestävin vaihtoehto on jo nykyään hinnaltaan kilpailukykyinen.

4. Jos mahdollista, asennuta taloosi aurinkopaneelit. Sähkö- ja sähkönsiirtolaskusi pienenevät, ja kesäkuukausina voit jopa tienata myymällä yli jäänyttä sähköä energiayhtiölle.

5. Lämmitystä ei kannata säätää tarpeettoman suurelle.

6. Ekologisimpia lämmityslaitteita ovat ilma- ja maalämpöpumput. Jos voit, asennuta kotiisi sellaiset.

7. Huolehdi kotisi lämpöeristyksestä.

8. Jos ostat sähkölaitteita, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen.

9. Ympäristöystävällisintä energiaa on se, joka jää käyttämättä. Käytä siis sähköä ja sähkölaitteita vain sen verran kuin todella tarvitset.

10. Vaikuta taloyhtiössä, koulussa tai työpaikallasi, sillä kotia suuremmat yksiköt monikertaistavat vaikutuksesi. Mitä sähköä taloyhtiösi tai koulusi käyttää? Millä ne lämpiävät? Taloyhtiöiden energiaremontteihin on saatavissa sekä neuvontaa että rahallista tukea. Esimerkiksi Helsingissä toimii Energiarenessanssi-niminen ohjelma, joka tarjoaa taloyhtiöiden hallituksille ilmaista asiantuntija-apua energiaremonttien suunnitteluun ja tukien hakemiseen.

Unohdimmeko jotain? Keksitkö muita tapoja vaikuttaa? Vinkkaa niistä meille esimerkiksi tägäämällä Greenpeace postaukseesi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa!