Pikamuoti saastuttaa

Black Friday -viikonloppu ja Cyber Monday ovat ostomanian riemujuhlaa. Pikamuoti kiihdyttää kuitenkin ilmastonmuutosta ja saastuttaa vesiä. Lue yhdeksän syytä, miksi luopua pikamuodista ja tehdä kestävämpiä kulutuspäätöksiä.

Me kaikki tarvitsemme vaatteita, minkä vuoksi Black Friday- ja Cyber Monday -tarjoukset houkuttavat täydentämään vaatekaappia. Mutta kuinka moni näistä alennusmyynneistä ostetuista vaatteista löytää tiensä kierrätyskeskuksen rekkiin tammikuuhun mennessä?

Kulutustuotteista pikamuoti hyötyy eniten vallitsevasta kertakäyttökulttuurista. Siksi harkitseva ostaminen todelliseen tarpeeseen voi olla merkittävä ilmastoteko ja askel ympäristön suojelemiseksi.

  1. Muoti on maailman toiseksi suurin saastuttaja öljyntuotannon jälkeen
    Kankaantuotanto vapauttaa ilmakehään 1,2 miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Se on enemmän kuin, mitä kansainvälisen lentoliikenteen ja laivaliikenteen päästöt yhteensä.

    Pikamuotia vastaan
  2. 80 miljardia vaatekappaletta ostetaan maailmassa vuoden aikana

    Pikamuoti kuluu aina vaan nopeampaa vauhtia: USA:ssa shoppailijat ostavat viisi kertaa enemmän vaatteita kuin 1980. Noin 80 miljardia vaatekappaletta. Se tarkoittaa keskimäärin 68 kappaletta henkilö kohti per vuosi. Isossa-Britanniassa vaatteita ostetaan enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. 
  3. Roska-autollinen vaatteita poltetaan tai dumpataan kaatopaikalle joka. ikinen. sekunti.

    Joka sekunti 2 625 kiloa vaatteita päätyy roskiin ja käsiteltäväksi. Tällä määrällä voisi täyttää Empire State Buildingin 1,5 kertaa joka päivä tai Sydneyn sataman kerran vuodessa.
  4. Maailman polyesteriin käytetään melkein 70 miljoonaa tynnyriä öljyä joka vuosi

    Polyesteri on kangasta, joka on oikeastaan tehty muovista. Se on tällä hetkellä käytetyin vaatteiden kangas. Koska muovi tuotetaan maaöljystä, sen tuotanto vaatii valtavasti öljyä.
  5. Polyesterin hajoaminen kestää yli 200 vuotta

    Pikamuoti tuotetaan ja käytetään loppuun nopeasti – mutta se jää luontoon kahdeksi vuosisadaksi. Joten polyesteri on suuri muovisaastuttaja, erityisesti koska vaatteita heitetään roskiin ja poltetaan valtavia määriä.
  6. Polyesteristä irtoaa mikrokuituja joka pesussa

    85 % ihmisen tuottamasta muovijätteesta merien rannoilla on pieniä, vaatteista irronneita polyesterinpaloja. Greenpeace löysi mikromuovia jo Etelänavan vesiltä vuonna 2017.

    Mikromuovia rannalla
  7. Kiloon puuvilla tarvitaan 10 000 – 20 000 litraa vettä

    Vaikka puuvilla hajoaa luonnossa eikä saastuta pesussa, se on hyvin janoisa kasvi. Puuvillan tuotanto vaatii 10-20 000 litraa vettä riippuen missä se kasvaa. Kilosta puuvillaa saa noin t-paidan tai farkkujen verran kangasta, ja siihen tarvitaan yhtä paljon vettä, kuin mitä yksi ihminen juo 13 vuoden aikana.
  8. Kankaan tuotanto aiheuttaa 20 % kaikista teollisen tuotannon vuoksi veteen joutuvista saasteista vuodessa

    Tekstiilituotanto vaatii yleensä kemikaaleja, jotka on laimennettava pesemällä ja lopulta hävitettävä. Siksi myös vesien saastuminen on suuri tekstiilituotannon haitta. Vaatteita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi “Oeko-Tex” -merkintään, joka osoittaa, että terveydelle tai ympäristölle vaarallisia yhdisteitä ei ole käytetty kankaan tuotannossa.
  9. Puuvillan tuotantoon käytetään suuri määrä hyönteismyrkkyjä

    Yli 90 % puuvillasta on muuntogeenisiä ja siten ne voidaan ruiskuttaa hyönteismyrkyillä, kerrotaan dokumentissa The True Cost. Samalla suuri määrä ekosysteemeille tärkeitä hyönteisiä kuolee, sellaisiakin, jotka olisivat tärkeitä ruuantuotannolla.

Alennusmyyntien ostomanian sijasta fiksumpaa kuluttamista

Pikamuodin viidakossa on haastavaa löytää oikeita kulutusratkaisuja. Mutta tänä vuonna Black Friday ja Cyber Monday ovat mahdollisuus herätä ilmastokriisiin ja sinäkin voit miettiä ympäristöystävällisempiä valintoja.

Ostosten vähentäminen, laatuun satsaaminen, kun se on mahdollista ja eettisten merkkien tukeminen, jos siihen on varaa, ovat muutamia kestäviä vinkkejä fashionistalle.

Tee hyvää luonnolle ja ole esimerkkinä muille

Pikamuotia on vaikea selättää, mutta ostosvimmasta irrottautuminen ja fiksumpi kuluttaminen voivat säästää rahaa ja auttaa planeettaamme. Myös joululahjakausi ja välipäivien alennusmyynnit lisäävät maapallon kuormitusta ja luonnonvarojen tuhlausta.

Tee tänä vuonna hyvää planeetallemme. Antamalla tavaralahjan sijaan aineettoman ja ympäristöystävällisen lahjan olet mukana suojelemassa maailman metsiä, valtameriä ja luonnon monimuotoisuutta. Tuellasi edistät planeettamme hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden eteen tehtävää työtä.

Kuollut pikamuotiin